Musiikin lataaminen internetistä repii Ruotsia

Uuden vuoden myötä Ruotsissa on leimahtanut kiivas väittely siitä, pitäisikö erilaisten tiedostojen lataaminen internetistä olla vapaata vai tulisiko se luokitella rikolliseksi toiminnaksi. Keskusteluun ovat löylyä heittäneet myös Ruotsin akatemia ja tekijänoikeuksiaan vaalivat luovat taiteilijat.

Expressen ja Svenska Dagbladet -lehdissä käydyn kiistelyn käynnisti artikkeli, jossa seitsemän kokoomuslaista kansanedustajaa julisti, että tiedostojen kuten musiikin ja elokuvien vapaan lataamisen internetistä pitäisi olla jokamiehen oikeus.

Kansanedustajien mielestä tiedostojen lataamisen vapauttaminen olisi ainoa ja oikea ratkaisu, jolla markkinatkin pakotettaisiin sopeutumaan tilanteeseen.

Elokuva-, levyteollisuus ja kirjankustantajat älähtivät heti ja ihmettelivät Ruotsin akatemian sihteerin Horace Engdahlin johdolla aikovatko kokoomuspoliitikot romuttaa tekijänoikeudet. Kohta perään iso joukko kirjailijoita, elokuvaohjaajia ja muusikkoja oli samalla asialla. He ilmoittivat, etteivät missään nimessä tule sallimaan tekijänoikeuksiin koskemista, koska kyseessä on heidän työnsä ja leipänsä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.