Musiikkifestivaalin järjestäminen vaatii jokavuotista kamppailua rahoituksen hankkimiseksi, tämän vuoden tapahtuma syntyi Kuopioon palkatta

Kuopiolainen Anna Maria McElwain järjestää jo kahdeksannen kerran historiallisten kosketinsoitinten The Nordic Historical Keyboard Festival -tapahtuman Kuopiossa. Hän sanoo festivaalin teettävän edelleen paljon työtä, mutta asioiden hoitamisen käyneen helpommaksi vuosien myötä.

Ilmaiskonsertteja tarjoavan festivaalin taloudellinen tilanne sen sijaan ei ole parantunut. Rahoituksen hankkiminen on jokavuotinen kamppailu.

– Mietin siinä vaiheessa, kun käytettävissäni oli 500 euroa ja yli 20 konserttia oli jo lyöty lukkoon, että mistä taskusta vedän tämän rahan, McElwain naurahtaa.

Hän sanoo kuitenkin ymmärtävänsä oikein hyvin, ettei samoille hakijoille voi joka vuosi antaa isoja apurahoja.

– Täytyy vain olla usko siihen, että jotakin tulee. Tänä vuonna olen tehnyt festivaalin täysin ilman palkkaa, ja juuri ja juuri saan ehkä kulut katettua.

 

Tämän vuoden festivaali on McElwainin mukaan monipuolinen. Konserteissa on erilaisia soittajia ja erityylistä musiikkia. Esiintyjiä tulee eri puolilta maailmaa, muun muassa Tanskasta, Italiasta ja Australiasta.

– Itse odotan todella paljon Jan Weinholdin konsertteja. Hän on syvä tulkitsija ja tunteeseen menevä soittaja, McElwain mainitsee.

Monipuolisuutta lisää se, että taiteellinen johtaja lisää mielellään konsertteihin muita taiteenaloja kuin musiikkia. Tämä johtuu siitä, että klavikordi on hiljainen soitin, joka ei pärjää kovin hyvin kamarimusiikkikokoonpanoissa. Toki festivaalilla on myös konsertteja, joissa klavikordia kuullaan yhdessä jonkin toisen soittimen kanssa, esimerkiksi barokkiviulun.

Tänään tiistaina alkaneella festivaalilla klavikordin kanssa nähdään luontovalokuvia, tanssia ja mustavaloteatteria.

– Olen itse valtavan innostunut mustavaloesityksestä. Prahassa se on suosittu ilmiö, ja innostuin ja ihastuin siihen jo siellä, sanoo McElwain, joka myös soittaa kyseisessä esityksessä.

Mustavaloesitys Amadeuksen höyhenet – Mozart vaimon vaatekaapissa nähdään keskiviikkona 22. toukokuuta kolmeen otteeseen. Musiikkina esityksessä on luonnollisesti Mozartia.

– Koko sali on pimeä, ja tietyt värit ja materiaalit hohtavat pimeydestä. Soitan valkoisissa käsineissä, ja minusta ei näy valaistuksessa muuta kuin nuotit ja käsineet. Tarina vie fantasiamaailmaan, ja se sopii kaiken ikäisille.

 

McElwain soittaa festivaalilla myös naissäveltäjille omistetun konsertin, jossa kuullaan Marianna Martinezin (1744–1812), Maria Teresa d’Agnesin (1720–1795), Anna Bonin (1738–1769 jälkeen), Élisabeth Jacquet de la Guerren (1665–1729) ja Sophia Westenholzin (1759–1838) musiikkia. Nykysäveltäjiltä mukana on Alissa Duryeen Forager’s Journal ( Metsänkävijän päiväkirja ), joka sijoittui toiseksi viime vuoden festivaalilla järjestetyssä klavikordisävellyskilpailussa.

– On tietysti paljon hyviä miessäveltäjiä, joiden teokset ovat jääneet täysin soittamatta ja unohduksiin, mutta minusta tuntuu, että naisilla on ollut paljon huonommat mahdollisuudet päästä pinnalle. Naisilla ei nykyäänkään ole globaalisti samanlaiset mahdollisuudet kuin miehillä, McElwain perustelee naisille omistettua konserttia.

– Mietitään vaikka Mozartin siskoa, josta sanotaan, että hän on ollut veljeään lahjakkaampi säveltäjänä, mutta jonka sävellyksiä ei ole säilynyt yhtään meille. Herää kysymys, minkälaisia muita naisneroja on ollut.

 

The Nordic Historical Keyboard Festival Kuopiossa 21.–29.5. Konsertit ovat ilmaisia, ellei konserttipaikkaan ole pääsymaksua.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kulttuuri

Gettomasan uusin albumi kerää kiitoksia ja lieveilmiöitä – "Mulla ei ole varaa jäädä paikalleni"

New Orleansin funk-ikoni Art Neville on kuollut

Ed Sheeran esiintyy illalla Helsingissä – innokkaimmat fanit odottavat jopa 30 tuntia nähdäkseen Edin

Kirja-arvio: Kielen matemaattista painavuutta, täsmällisyyttä

Haloset halutaan Viipuriin takaisin – Voisiko Viipurin maaperältä löytyä lisää kadonneita patsaita?

Katusoittajan spektaakkeli – Ed Sheeran houkuttelee jättikonsertteihin yli 106  000 fania

Kulta, mihin panisimme ruumiin? – Dekkarikirjailija Emelie Scheppen kotona puheenaiheet ovat usein hieman makaabereja

Mafiaa vastaan taistellut ja Kova laki -sarjaan ikuistettu syyttäjälegenda kuoli lähes 100-vuotiaana New Yorkissa

Kirja-arvio: Anna-Leena Härkösen Kenraaliharjoituksessa on kyse yllättäen saapuvasta identiteettikriisistä

Upeaa brittibarokkia

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.