Musiikkikeskuksen opetusluokkien ilmankosteus notkahti

Kuopion Musiikkikeskuksen opetusluokkien sisäilma on ollut joulun jälkeen poikkeuksellisen kuivaa. Kuopion konservatorion pianonvirittäjä Timo Aallos kertoo mitanneensa luokkahuoneista noin 10 prosentin kosteusarvoja. Suositus on, että kosteusprosentti olisi noin 40.

– En ole aiemmin havainnut Musiikkikeskuksessa tällaisia lukemia, kertoo kymmenen vuotta talossa työskennellyt Aallos.

Tiistaina opetusluokkien kosteusarvot olivat palautuneet normaaleiksi. Pianonvirittäjän arvion mukaan kuitenkin noin 60 pianoa vaatii lisäviritystä:

– Se tarkoittaa 180 tunnin työtä.

Pahimmillaan kuiva ilma voi halkaista soittimen kaikupohjan. Musiikkikeskuksessa tällaisia vaurioita ei ole havaittu.

Konservatorion rehtori Anna-Elina Lavaste ei näe tilanteessa dramatiikkaa:

– Ulkolämpötilan vaihtelut vaikuttavat sisäilman kosteuteen. Pianoja viritetään joka tapauksessa jatkuvasti, sitä varten meillä on oma pianonvirittäjä.

Lavasteen arvion mukaan talon ilmanvaihto toimii niin hyvin kuin lähes 30 vuotta vanhalta tekniikalta voidaan odottaa.

– Alun perin tilat on myös suunniteltu paljon pienemmille käyttäjämäärille. Lavaste muistuttaa.

Sisäilman laatu puhutti myös Kuopion viulukilpailussa. Kilpailutiloina toimineissa saleissa ilmankosteus oli tavoitearvoissa, mutta kosteusero esiintymistilojen ja harjoitusluokkien välillä oli suuri. Osa finaaliyleisöstä myös ihmetteli konserttisalin kuumalta ja tunkkaiselta tuntunutta ilmaa.

Musiikkikeskuksen johtaja Michael Claussen kertoo, että konserttisalin ilmankosteus oli optimaalinen.

– Siellä oli korkea kosteus, mikä on kilpailun kannalta ihan hyvä asia. Mutta jotkut ovat kokeneet sen tunkkaisena.

Musiikkikeskuksen talotekniikkaa hoitaa huoltopalveluiden kuntayhtymä Servica. Servican palvelujohtaja Mikko Rissanen ei osannut tiistaina antaa tarkkaa selitystä kosteusarvoille:

– Sen verran sain selville, että ilmanvaihtoa asetetaan osateholle silloin kun tiloissa ei ole käyttöä, esimerkiksi joulunpyhien aikaan, kertoi Rissanen tekstiviestillä Savon Sanomille.

Kaupungin tilakeskuksen asiakkuuspäällikkö Mika Eskelinen vahvistaa, että joulutauon aikana harjoitusluokkien kostutuksessa oli ongelmia.

– Järjestelmä hälyttää, jos on muita toimintahäiriöitä, mutta kostutuksesta se ei hälytä. Tämäkin asia pitää ottaa huomioon Musiikkikeskuksen korjaussuunnitelmassa, kertoo Eskelinen.

Asia huomattiin Eskelisen mukaan loppiaisen tienoilla:

– Sain tiedon ongelmista tammikuun viidentenä päivänä, ja seitsemäntenä päivänä laitoin asian eteenpäin, Eskelinen mainitsee.

Myös Eskelisen mukaan ongelmana on ilmanvaihtokoneiston ikä yhdistettynä haastavaan talvisäähän.

– Se on sitä 80-luvun järjestelmää. Ilmanvaihto ei toimi sillä tavalla kuin nykyaikana on totuttu, Eskelinen tiivistää.

Musiikkikeskuksen sisäilmaongelmia on yleisemmällä tasolla selvitelty vuodesta 2013 alkaen. Henkilökunnan ja kaupungin edustajat kokoontuivat aiheen tiimoilta viimeksi tiistaina.

Mika Eskelisen mukaan keskustelu koski lähinnä ensi kesälle suunniteltuja korjauksia. Tarkoituksena on muun muassa jatkaa viime kesänä aloitettua pintamateriaalien vaihtoa.

– Korjauksien kokonaisbudjetti nousee satoihin tuhansiin euroihin. Esimerkiksi yksi kerros lattiamaton uusintaa maksaa vähän alle 200 000 euroa.

Eskelisen mukaan myös ilmanvaihtoon on tulossa isoja uudistuksia.

– Ilmanvaihtokoneiden vaihtamista suunnitellaan, jos tilanne ensi kesänä sen sallii.

Eskelinen kuitenkin muistuttaa korjauksien olevan sikäli haastavia, että niiden aikataulut on sovitettava yhteen talon muun käytön kanssa:

– Korjaukset suunnitellaan kevään aikana siten, että työt jakautuisivat vuosille 2015 – 2018 ja että toimintaan aiheutuisi mahdollisimman vähän häiriöitä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.