Mustalaisjazzissa soundi syttyy nopeasti

Musiikkitalon aulaan astelee vaatimattoman oloinen nuori mies kitarakotelon kanssa. Ei anneta ulkonäön hämätä: kyseessä on kehuttu soolokitaristi, joka on matkalla kansainväliseen kuuluisuuteen.

21-vuotiaan Olli Soikkelin alaa on mustalaisvaikutteinen jazz. Hänellä on takanaan useita esiintymisiä niin Euroopassa kuin Yhdysvalloissakin.

Soikkelin mielestä gypsy jazz on helposti lähestyttävää musiikkia. Django Reinhardtin luomaa mustalaisvaikutteista swingiä soitetaan akustisilla soittimilla ilman rumpuja - ja pääosassa on kitara.

Soikkeli treenaa trionsa kanssa Helsingin Musiikkitalossa kesän keikkoja varten. Kitaristi nähdään muun muassa Linnajazzeilla, Kaustisen kansanmusiikkijuhlilla ja Pori Jazzeilla.

Mukana kulkee kitara, joka poikkeaa tutusta akustisesta siinä, että kansi ja pohja ovat kaarevia. Soitin on keskiäänivoittoinen ja kovaääninen.

- Musiikkityylin syntyessä 30-luvulla ei ollut vahvistimia, ja kitaran piti kuulua bändin läpi. Tämän mallisessa kitarassa soundi syttyy nopeasti, mikä sopii tuliseen mustalaismusiikkiin, Soikkeli kuvailee.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.