Nämä asiat puhuttivat kulttuuriväkeä Savossa

1. Kuopion kaupunginteatteri peruskorjaus ja laajennus valmistui.

Pitkä oli erämaavaellus, mutta tänä syksynä niin teatterin oma väki kuin katsojatkin ovat saaneet huokaista helpotuksesta. Ankeista koulutiloista on päästy takaisin oikeille näyttämöille.

Yleisö on kiittänyt, ja etenkin musikaali The Sound of Music on kerännyt lähes täydet salit koko syksyn ajan. Toivottavasti kiinnostus sisältöä kohtaan jatkuu, kun talon uutuudenviehätys laimenee.

Lisäksi Arkkitehtitoimisto ALA pääsi ehdolle Mies van der Rohe Award -arkkitehtuurikilpailussa työstään teatterin parissa. Kyseessä on merkittävä eurooppalainen palkinto, johon Suomesta pääsi mukaan viisi hanketta.

2. Aivan uudenlainen festivaali aloitti Savossa säveltäjä Pasi Lyytikäisen johdolla.

Lapinlahdelta lähtöisin oleva Pasi Lyytikäinen laittoi pystyyn vaatimattomasti omaa nimeään kantavan Pasimusic-tapahtuman. Järjestelyihin osallistuivat Kuopion kaupunki ja Lapinlahden kunta.

Syyskuussa järjestetyssä tapahtumassa kuultiin yhdeksän ilmaiskonserttia. Kaikissa niissä soi Lyytikäisen musiikkia, mutta toki myös muita säveltäjiä.

Katukuvassakin uusi festivaali näkyi. Esimerkiksi Lyytikäisen oopperan, performanssin ja todellisuuden välimaastossa hiippaileva Tori hämmästytti yleisöä Kuopion torilla.

3. Pohjois-Savoon tuli peräti kolme Finlandia-ehdokkuutta.

Tai tarkemmin sanottuna kaksi ehdokkuuksista tuli Savoon ja yksi Helsinkiin kuopiolaislähtöiselle Sirpa Kähköselle.

Kaksi muuta ehdokkuutta saivat Iisalmessa asuva Jyri Paretskoi sekä Kiuruvedellä asuva Heidi Jaatinen.

4. ANTI-festivaalilla jaettiin ensimmäistä kertaa live art -palkinto.

Maailman ensimmäinen kansainvälinen live art -palkinto näki päivänvalon Kuopiossa. Saastamoisen säätiön rahoittaman 30 000 euron arvoisen International Prize for Live Art -palkinnon sai kanadalainen Heather Cassils. Saastamoisen säätiö on päättänyt rahoittaa palkintoa myös ensi vuonna.

Palkinto jaetaan ANTI-festivaalin yhteydessä, mikä lisää tapahtuman näkyvyyttä niin Suomessa kuin muuallakin.

5. Vuonna 2014 tuli kuluneeksi 170 vuotta kirjailija Minna Canthin syntymästä ja sata vuotta säveltäjä Ahti Sonnisen syntymästä.

Minna Canthia muistettiin juhlia, ja hänen patsaansakin siirtämisestä paremmalle paikalle on ollut puhetta. Juhlapuheiden arvostus ei ole kuitenkaan vielä muuttunut konkretiaksi, sillä Kanttila saa edelleen rapistua tyhjillään, vaikka uusia yrittäjiä pelastajien joukkoon on tänäkin syksynä löytynyt.

Muitakin juhlavuosia mahtui Savoon. Pieksämäen kulttuurikeskus Poleeni täytti 25 vuotta, Kuopion Konservatorio ja Kuopion kameraseura molemmat 60 vuotta.

Lisäksi alkuvuodesta tuli kuluneeksi kymmenen vuotta siitä, kun ensimmäinen stand up -keikka nähtiin Kuopiossa. Teemu Vesterinen esiintyi Pannuhuoneella 23. tammikuuta 2004.

6. Antti Heikkisen kirjoittama elämäkerta Juice Leskisestä nosti Juankoskelta ponnistaneen muusikon jälleen valokeilaan.

Risainen elämä -kirjasta on otettu jo yli 40 000 kappaleen painos. Kirja on myynyt poikkeuksellisen hyvin tietokirjaksi ja se sai myös runsaasti mediahuomiota.

Antti Heikkinen pääsi aloittamaankin vuoden 2014 iloisissa merkeissä juhlimalla Savonia-palkintoa esikoisromaanistaan Pihkatappi.

7. Patsaat saapuvat ja lähtevät Kuopion torilta.

Toriremontin vuoksi Veljmies- ja Siskotyttö-patsaat olivat pitkään evakossa ja paluu keskustaan piti tapahtua huhtikuussa. Paluu kuitenkin lykkääntyi, sillä Veljmies sai neljän vuoden evakkoaikana pronssijalustaansa kymmenen terästankoa valaistusta varten. Syntyi kohu tuhotusta patsaasta, ja patsas nousi tuttuun paikkaan vasta toukokuussa.

Ei niin huonoa ettei jotain hyvääkin, sillä Veljmies ja Siskotyttö saivat ”perillisen”: taiteilija Pekka Kauhasen Oksapoika ja kuusi pienempää teosta asennettiin torin läheisyyteen syyskuussa.

Ja heti syntyi keskustelu, että eikö joku satuta itsensä Oksapojan oksiin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.