"Näyttelijän työssä pitää välillä päästä irti estoista"

Näyttelijät Iina Kuustonen ja Lauri Tanskanen lähtevät roolihahmoillaan kasvamaan viikossa aikuiseksi Johanna Vuoksenmaan uudessa elokuvassa. Kuustonen esittää Viikossa aikuiseksi -elokuvassa neljän lapsen lestadiolaisäitiä Kaisa-Leenaa, Tanskanen taas naisia vonkaavaa rokkaria Villeä.

Aikuistumisleirille kokoontuu monen sortin väkeä. Jokaisella on omat tarpeensa osallistua leiritykseen. Kuten nyt Tanskasen Villellä. Oikeassa elämässä Tanskasen vaimo, näyttelijä Henna Tanskanen on ehtinyt jo sanoa, että aviomieshän näyttelee elokuvassa ihan itseään.

Tätä Lauri Tanskanen ei myönnä, vaikka on näyttelemisen lisäksi oikeassa elämässäkin tekemisissä musiikin kanssa. Hän on toista albumiaan valmistelevan Tyyne Raunio -rockbändin laulaja ja biisintekijä.

– Tiedän rockpiireistä ihmisiä, jotka puhuvat ihan pokkana itsestään, kuten roolihahmoni Ville. Onhan se nyt aika koomista. Olla tämmöinen itseään täynnä oleva rockmuusikko, Savonlinnassa musiikkiluokissa ja myöhemmin musiikkilukiossa kulttuurikipinän itseensä iskostanut Tanskanen sanoo.

Iina Kuustonen on tuttu television Putouksesta ja nyt uudesta lauantai-illan Kingistä. Viikossa aikuiseksi -elokuvassa hän ei tee parodiaa roolihahmollaan neljän lapsen lestadiolaisäitinä. Parodiaa syntyy lähinnä siitä, minkälaisiin tilanteisiin äiti aikuistumisleirillä joutuu.

– Tässä elokuvassa tilanteet on kirjoitettu hauskoiksi, ei niinkään roolihahmot, Lauri Tanskanen huomauttaa.

– Lestadiolaisuus oli tätä ennen tuttua lähinnä vain koulukirjojen kautta. Kun sitten sain tämän roolin, luin lestadiolaisuudesta paljon ja haastattelin yhtä lestadiolaistaustaista naista, Kuustonen kertoo.

Onko kolmekymppinen Kuustonen oikeassa elämässä kasvanut aikuiseksi?

– Minut on kasvatettu niin, että vapaus tulee aina vastuun kanssa. Siis kannan itsestäni ja tekemisistäni vastuun. Tässä suhteessa tunnen olevani aikuinen, muuten en, hän vastaa.

– Esimerkiksi viime lauantain Kingissä tuli mieleen, eikö kukaan aikuinen ole valvomassa, mitä minä teen täällä. Toisaalta siinä tuli hyvällä tavalla samanlainen olo kuin lapsella leikkiessä.

Kuustosen mielestä näyttelijän ei ehkä kannata koskaan kasvaakaan aikuiseksi.

– Näyttelijän työssä pitää muutenkin välillä päästä irti estoista, normeista ja hyvästä käytöksestä. Pitää antaa vain mennä.

Niin Tanskanen kuin Kuustonenkin nauttivat viime kesäkuun liki kuukauden mittaisesta elokuvan tekemisen jaksosta Naantalissa, vaikka kylmyyttä piisasi.

– Taisi olla kylmin kesäkuu 50 vuoteen, Tanskanen toteaa.

– Pidimme toisemme lämpiminä huonoilla jutuilla, Iina Kuustonen kertoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.