Nanna Hännisen valokuvanäyttely vie menneen ja tulevan tienhaaraan

Kuopiolainen valokuvataiteilija Nanna Hänninen piti ensimmäisen yksityisnäyttelynsä VB-keskuksessa 1996. Se oli tapaus. Samaan aikaan, kun vähän päälle 20-vuotiaan opiskelijan valokuvat olivat esillä Barson Kellarissa, maanpäällisissä tiloissa kansainvälistä huomiota herätti natsiestetiikan kuuluisimman kuvittajan Leni Riefenstahlin retrospektiivi.

Hänninen tunnustaa, ettei muista näyttelystään enää paljoakaan.

– Se käsitteli ainakin seksuaalisuutta, sitä mitä sukupuoli merkitsee. Filosofiset kysymykset kiinnostivat minua jo silloin...

Hänninen huokaa:

– Muistan oikeasti tosi vähän, eikä näyttelystä ole jäänyt valokuvia.

Juuri samaa problematiikkaa Hänninen pohtii uudessa näyttelyssään, joka on hänen kolmas yksityisnäyttelynsä VB-keskuksessa. Dalai Laman puheesta mukaeltu Now Is Now pohtii ajan kulumista.

– Aika on teemana läsnä näyttelyssä monella tavalla: valokuvan aika, ihmiselämän aika ja jollakin tavalla meidän maapallommekin aika. Kuinka kauan menee ennen kuin meidät unohdetaan?

Hänninen vastaa omaan kysymykseensä:

– Yllättävän vähän aikaa.

Now Is Now koostuu monenlaisista palasista. Ensiksikin mukana on ajan anonyymeiksi pyyhkimiä hahmoja – tutkielmia vanhoista valokuvista. Hänninen kommentoi kauan sitten eläneitä ihmisiä teoksiensa nimillä.

Arrogance as Defence on osasuurennos arvokkaasti pukeutuneesta herrasmiehestä, Strength of Innocence korsetin muovaamasta naisvartalosta.

– Mitä he ovat asennoillaan ja vaatteillaan halunneet tuoda itsestään esille, millaisia toiveita heillä on ollut, ja mitä heistä on jäänyt jäljelle? Hänninen miettii.

Toisaalta mukana on kuvia Hännisen omista lapsista, tulevaisuudesta.

– Ne ovat ensimmäiset ihmiskuvani pitkään aikaan.

Lisäksi mukana on filosofisiin pohdintoihin ja ympäristökysymyksiin pureutuvia sommitelmia. The Balance of Knowledge and Self-Understanding -sarja näyttää toisistaan mittaa ottavia materiaaleja: lasia ja betonia, hiekkaa ja paperia.

Leikkaako itseymmärrys tietoa, vai musertaako tieto itseymmärryksen?

Kaikki näyttelyn elementit sulautuvat yhteen Mother’s Handbag (and the importance of curiosity and other mysteries of life) -teoksessa. Siinä Hännisen tyttären käsi työntyy taiteilijan oman äidin käsilaukkuun.

Läsnä ovat menneisyys, tulevaisuus ja toisensa nykyisyydessä kohtaavat materiaalisen maailman kohteet.

VB-keskuksen näyttely on vasta alkua. Hännisen mukaan Now Is Now nähdään vuonna 2019 Kuopion taidemuseossa ja 2020 Mäntän Serlachius-museossa. Ideoita ja valmiita kuvia syntyy koko ajan lisää.

– Omassa päässänikään ei ole vielä täysin selvää, mihin tämä sarja vie, vai olenko ehkä jo jonkin aivan uuden sarjan alussa, Hänninen sanoo.

Yksi syy, miksi valokuvataiteilijan pää pursuu uusia ideoita, on Hännisen mukaan ”viisivuotinen”, pisin mahdollinen taiteilija-apuraha. Meneillään on apurahakauden ensimmäinen vuosi.

– Se rentouttaa vain niin uskomattomasti. Taloustilanne on ollut tosi tiukka, ja henkilökohtaisessa elämässä on ollut haasteita. Nyt kaikki asiat ovat jotenkin loksahtamassa kohdilleen, Hänninen kertoo.

Kaiken kukkuraksi Hänninen on nykyään myös toimitusjohtaja. Neemo Oy:n päätoimialana on liikkeenjohdon konsultointi. Lopulta kysymys on kuitenkin Hännisen leipälajista: valokuvaamisesta.

– Autan ihmisiä ymmärtämään oman yrityksensä filosofiaa valokuvauksen avulla. Yrityksen arvot ovat yleensä olemassa vain sanoina. Kun perusjargon täytyy muuttaa kuviksi, muodoiksi ja väreiksi, alitajunta joutuu töihin. En kuvita heidän työtään heidän puolestaan, vaan he joutuvat tekemään sen itse. Prosessi voi kestää kuukauden. Samalla terävöityy heidän näkemyksensä, miksi he tekevät työtään.

Esimerkiksi firmojen yhteiskuntavastuusta puhutaan usein, mutta käsite jää helposti konkretisoitumatta, ikään kuin ilmaan leijumaan. Valokuvassa asian on pakko saada fyysinen olomuoto.

Hänninen on työpajoissaan nähnyt asiakkaiden kasvoilla sekä innostusta että kauhua, kun julkishallinnon virkamiehet tai konepajan hitsaajat ovat joutuneet ottamaan kameran käteen. Mutta tärkeintä on lopputulos:

– Kaikki kuvat ovat olleet tosi hienoja.

Nanna Hännisen Now Is Now ja Iiu Susirajan Happy Hour -näyttelyt VB-valokuvakeskuksessa (Kuninkaankatu 14–16, Kuopio) 19.3. saakka.