Nuortenkirjaa tehtiin netissä – "Tuntui vähän pelottavalta"

Tatu Kokon uusi nuortenkirja Rob McCool ja Krimin jalokivi valmistui blogissa kaikkien nähtävillä. Lukijat saivat kommentoida tarinaa ja antaa palautetta kirjan kehittämiseksi. Kokko kertoo, että blogialusta houkutteli kronologiseen työskentelyyn.

– Päätin, että rupean alusta kirjoittamaan, ja kärryille pääsevät ne, jotka rupeavat alusta seuraamaan. Sallin kuitenkin itselleni sen, että teen kirjaa niin kuin muutenkin sitä tekisin.

Muutoksia aiempaan tekstiin sai siis tulla: esimerkiksi tarinan nykyinen alku ei ollut alunperin blogiin kirjoitettu ensimmäinen luku. Tutun työtavan käyttäminen blogissa jännitti kirjailijaa.

– Oli hirveän jännittävää laittaa näkyville sellaisetkin ratkaisut, jotka eivät välttämättä koskaan tule siihen lopulliseen juttuun. Tuntui vähän pelottavalta, että ne olivat muiden arvioitavana jo ajatuksena tai kokeiluna.

 

Aikajärjestyksessä eteneminen oli tämän kirjan tapauksessa varma valinta, jonkin toisen tarinan kohdalla loppu olisi saattanut syntyä ensin.

– Kun tein historiallisen romaanin Heinäkuun päivä, olin kirjoittanut lopun paljon ennen kuin sinne väliin oli tavaraa. Tällä hetkellä teen lastenkirjaa, olen miettinyt koko tarinan valmiiksi ja sitten alan kirjoittaa sitä. Toki se muuttuu prosessin aikana, mutta kuitenkin.

Vaikka maanantaina julkaistu Rob McCool ja Krimin jalokivi on Kokolle kymmenes teos, herättää valmiin kirjan saapuminen painosta yhä suuria tunteita.

– Joka jutun valmistuminen on tosi ihana hetki. Olipa ne mitä tahansa, niihin pistää aina valtavasti omaa energiaa, tarmoa ja sydäntä mukaan.

 

Kokon blogi löytyy täältä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.