Adéle Sallinista uusi kirja - Nyt paljastuu nainen kuvien takaa

Valokuvasta katsoo herttaisen näköinen tyttö. Adéle Sallinin (1857–1944) perimmäisistä ajatuksista on säilynyt jälkipolville hyvin vähän tietoa. Niinpä tutkija Tuulikki Kärkkäinen ja hänen puolisonsa Matti Kärkkäinen ovat rakentaneet syksyllä ilmestyvän kirjansa Kuopion salaperäinen Barsokevitschin valokuvaamo paljolti asiadokumenttien varaan. Henkilöiden mielenliikkeitä voidaan arvailla lähinnä valokuvien avulla.

Kauniin kuoren alta paljastuu Tuulikki Kärkkäisen mielestä yläsavolainen tahtonainen.

– 21-vuotiaana, heti täysi-ikäistyttyään, hän anoi kauppaporvarin oikeuksia ja sai ne.

Kauppiaalta vaadittiin paitsi luku- ja kirjoitustaitoa, myös kirjanpitotaitoja ja riittäviä varoja. Adéle Sallinilla oli nuo kaikki, aikana, jolloin Kuopiossa ei ollut tyttökoulua.

– Hänen on täytynyt saada määrätietoista kotiopetusta, Tuulikki Kärkkäinen arvelee.

Adéle Sallinin oikea nimi oli Adelaide Sallinen. Hänen äitinsä oli Anna Sofia Kärkström, Kiuruveden Kärkkäisiä. Myös tutkija itse polveutuu Ylä-Savon vanhimpiin kuuluvasta suvusta.

– Olen Adélelle niin kaukaista sukua, etten ole sitä edes selvittänyt, kertoo Kärkkäinen.

Anna Sofia avioitui 20-vuotiaana nimismies Gabriel Sallinin kanssa ja muutti Rautavaaralle. Rautavaarasta sen enempää kuin isästäkään Adéle Sallinille ei jäänyt muistikuvia. Anna Sofia jäi leskeksi jo 25-vuotiaana ja palasi kolmen pienen lapsensa kanssa Kiuruvedelle.

Anna Sofia oli päässyt naiselle poikkeukselliseen asemaan. Leskenä hän hallitsi itse perintöosaansa perheen maaomaisuudesta. Kärkströmeillä oli Kiuruvedellä viisi maatilaa, yhteensä yli 2 000 hehtaaria.

Lasten varttuessa Anna Sofia päätti muuttaa Kuopioon. Hän osti kokonaisen korttelin – saman, jossa nykyään toimivat muun muassa VB-valokuvakeskus ja päiväkoti Minna. Kiinteistösijoitus osoittautui myöhempinä vuosina viisaaksi.

Esikoinen Ida vaikutti monissa järjestöissä. Knut-poika kävi oppikoulua. Keskimmäinen lapsi Adéle perusti aluksi naisten muoti- ja hattukaupan, mutta luopui siitä pian ja lähti Tukholmaan opiskelemaan valokuvausta. Sieltä hän palasi vuonna 1881 ja avasi valokuvaamon.

Pimiötyöskentely avotulen ja paloherkkien materiaalien parissa oli vaarallista. Valokuvaamo paloi kahteen otteeseen. Samalla tuhoutui paljon tietoa Adélen valokuvaajan urasta.

Kukaan ei tiedä, missä ja kuinka Adéle Sallin tapasi Victor Barsokevitschin. Salaperäinen mies tuli Kuopioon 1887, ja pari avioitui samana vuonna. Valokuvausliike siirtyi tietenkin miehen nimiin. Kuvaamo paloi toiseen kertaan, mutta rakennettiin uudelleen nykyiselle paikalleen 1894. Siitä alkoi se Kuopion valokuvahistoria, jonka me tunnemme.

Adéle Sallin oli miestään kuusi vuotta vanhempi ja huomattavasti varakkaampi.

– Victor tuli niin sanotusti vihtorin paikalle, Kärkkäinen tiivistää.

Adéle vetäytyi kotirouvaksi, Victor paneutui valokuvaliikkeen hoitamiseen ja menestyi.

Kärkkäinen kuitenkin huomauttaa, että anopin kiinteistötulot olivat useimpina vuosina suuremmat kuin vävyn valokuvaamon tuotto.

Mitä teki samaan aikaan Adéle Sallin? Vanheni.

– En ollut aluksi tunnistaa kuvista myöhempien aikojen Adélea, niin arkipäiväisen näköinen nainen hänestä oli tullut, Tuulikki Kärkkäinen kertoo.

Murheita oli monia, niistä suurimpana esikoistyttären kuolema. Nuorena kuoli myös Adélen veli. Kärkkäinen uskoo, että oman taakkansa toi myös aviomiehen tausta.

– Kirjoissa usein väitetään Victorin olleen juuriltaan puolalainen. En ole löytänyt siihen mitään viitteitä.

Kärkkäisen mukaan sukunimi viittaa todennäköisimmin Valko-Venäjälle. Joka tapauksessa Victor oli Venäjän kansalainen, ja hänen isänsä työskenteli vihattuna santarmina.

– Ei mikään ihme, jos hän halusi esiintyä puolalaisena.

– Victor onnistui vaihtamaan kansalaisuutensa 1895 ja uskontonsa vasta 1905. Siihen saakka myös perheen lapset Vera ja Viktor olivat Venäjän kansalaisia.

Barsokevitschit siirtyivät Helsinkiin 1927, jolloin Adéle oli jo 70-vuotias. Victor kuoli 1933, hänen poikansa 1942 ja Adéle 1944. Sukuhaara sammui Veran kuolemaan 1970-luvulla.

Tänä kesänä Adéle Sallin pääsee pois miehensä varjosta. Tuulikki Kärkkäisen keräämien kuvien pohjalta on koottu näyttely VB-valokuvakeskuksen kellariin. Tutkija näkisi valokuvaamon perustajan paremmallakin paikalla.

– Kyllä Adéle ansaitsisi edes yhden huoneen omasta talostaan.

Adéle Sallinin valokuvia Barson kellarissa (Kuninkaankatu 14–16) 30.8. saakka.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.