Oopperalaulaja Sanna Matinniemi päätti tarjota toivelauluja tarvitseville, ja nyt erilaisia toiveita on jonossa yli 80

Viikko sitten savolaislähtöinen oopperalaulaja Sanna Matinniemi sai tarpeekseen. Koronavirusepidemia oli vienyt Wienissä asuvalta ja opintojaan viimeistelevältä Matinniemeltä kevään työt, ja parin kuukauden jälkeen pelkkä harjoittelu alkoi riittää.

Koska epidemia on eristänyt erityisesti vanhukset neljän seinän sisälle, Matinniemi päätti antaa heille uudenlaisen konserttimahdollisuuden. Hän ilmoitti sosiaalisessa mediassa, että olisi valmis esittämään kuulijoiden toivekappaleita.

Ja toiveita riitti.

– Suosio yllätti minut täysin. Tällaiselle hyvän mielen toiminnalle on näköjään selvästi tilausta. Olen ennättänyt nauhoittaa ja lähettää muutamia toiveita, jonossa taitaa arvion mukaan olla 80 toivetta, lapsuudenkotoaan Juankoskelta tavoitettu Matinniemi kertoo.

Matinniemi ei ole livestriimannut eli esittänyt kappaleita suorana lähetyksenä verkossa, vaan hän on äänittänyt toivekappaleen videolle, joka on lähetetty kuunneltavaksi ja katseltavaksi.

– Olen miettinyt striimaustakin, mutta tämä on ollut toistaiseksi kätevintä, Matinniemi sanoo.

Videoista Matinniemi aikoo koota konsertin, joka julkaistaan kokonaisuutena verkossa.

Kaikkia toiveita ei tosin tehdä julkisiksi.

– Osa esitystoiveista on ollut henkilökohtaisia, on pyydetty esimerkiksi ikääntyneelle isälle syntymäpäiväonnitteluksi laulua. Ei sellaista videota voi julkaista kaikille.

Kappaletoiveet ovat Matinniemen mukaan menneet laidasta laitaan. Mukana on ollut klassista musiikkia kuten ooppera-aarioita, mutta suurin osa toiveista on ollut sota-ajan lauluja ja hengellisiä lauluja.

Kevään ehdoton suosikki on ollut Suvivirsi.

– Siellä on valtavasti todella liikuttavia tarinoita suosikkikappaleista ja niiden merkityksistä, Matinniemi sanoo.

– Kaikki ehdotukset eivät toki ole olleet minulle entuudestaan tuttuja, joten olen joutunut etsimään nuotteja ja kuuntelemaan äänitteitä. Minulla on esityksiä varten käytössäni pianisti, ja yksinkertaisempaa satsia pystyn soittamaan myös itse.

Palaute jo tehdyistä toivelauluvideoista on Matinniemen mukaan ollut hyvää. Liikutuksilta ei ole vältytty puolin eikä toisin.

– Tästäkin huomaa, miten tärkeää kulttuuri ja musiikki ovat ihmisille.

Matinniemi videoi toivelaulut ilmaiseksi. Taloudellisen selkänojan konserttien toteuttamiselle antaa Pohjois-Savon Taidetoimikunnan apuraha.

– Kun konsertteja ei voinut järjestää muuten, järjestin toivelaulukonsertteja.

Mitä laulaja saa videoiden tekemisestä itse?

– Kyllähän laulajan pitää laulaa. Kun on pari kuukautta harjoitellut yksin tai netin välityksellä, niin halu esiintyä ja jakaa musiikkia on kasvanut valtavaksi. Ajattelen tämän niinkin, että tämä on tapani kiittää vanhempaa sukupolvea kaikesta siitä, mitä he ovat tehneet, Matinniemi sanoo.

– Ja ehkäpä näistä eristäytymisen ajoista saaduista kokemuksista on hyötyä jatkossakin eli siinä, kuinka voisimme tavoittaa konsertteihin pääsemättömiä yleisöjä pandemian jälkeenkin. Kulttuuri kuitenkin kuuluu ihan kaikille.

Videoita Matinniemi tekee vielä kesäkuuhun asti. Heinäkuussa edessä on muutto takaisin Wieniin, jossa odottavat keväältä lykkääntyneet projektit kuten Ariadne auf Naxos -ooppera sekä opintojen viimeistely Universität für Musik und darstellende Wien -musiikkiyliopistossa.

– Tai ilmeisesti tämä on edessä syksyllä. Kukaanhan ei osaa tässä vaiheessa varmuudella sanoa, millainen loppuvuodestakaan on tulossa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kulttuuri

Levyarvio: Maqiano-niminen laite tuo uniikin elementin Kari Ikosen levylle

Levyarvio: Virpi RäisäsenTrasparente on osin huikeaa kuunneltavaa, mutta kokonaisuutta vaivaa epätasaisuus

Dekkari näyttää, miten suomalaiset yhdistettiin talvisodan jälkeen väkisin toisinajattelijat hiljentämällä

John Legend ja Chick Corea vahvistaneet esiintymisensä ensi vuoden Pori Jazzeilla

”Taiteen tulisi olla kaikkien ulottuvilla, eikä tapahtumien pitäisi rajoittua pääkaupunkiseudulle.”

Elokuva-arvio: The Boy -elokuvan jatko-osassa manipuloiva nukke piinaa perhettä, mutta elokuva ei nouse ykkösosan tasolle

Kulttuuritapahtumille haettavissa 9,6 miljoonaa euroa korona-avustuksina

Kirja-arvio: Martti Issakainen jatkaa Rannalla-kokoelmalla luonnonläheistä linjaa

”Kyllä tämä kesä on taputeltu” – yleisötilaisuuksien rajoituksia lievennetään elokuussa, mutta se ei helpota tapahtumajärjestäjien tilannetta

Uusi Iloinen Teatteri joutui kohun keskelle – "Konkurssihakemus on jätetty, mutta UIT ei ole menossa konkurssiin"

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.