Paikallaan pysyminenkin voi uhmata painovoimaa: "Kyseessä on tavallaan trikki"

Ilmeisin kysymys on selvitettävä heti: miten ihmeessä VerTeDance-tanssiryhmän kengät pysyvät kuin liimattuina lavan lattiassa kiinni, vaikka tanssijat tekevät painovoimaa uhmaavia liikkeitä, joiden kaiken järjen mukaan pitäisi liikuttaa myös heidän jalkateriään?

Yksi ryhmän kolmesta perustajasta, Tereza Ondrová, paljastaa salaisuuden. Tanssijat kokeilivat erilaisia keinoja, kunnes parhaaksi osoittautui ruuvata kengät kiinni lavaan.

– On ollut mielenkiintoista, että ihmiset ovat tulleet esitysten jälkeen kysymään, miten te oikein pystytte tekemään noin. He eivät ole huomanneet, että kyseessä on tavallaan trikki, Ondrová sanoo.

Tšekkiläisen VerTeDancen Correction-teos pohtii vapautta, kertovat Ondrová ja toinen perustaja Veronika Knytlová. Teoksen seitsemän tanssijaa joutuvat seisomaan rivissä pystymättä vaihtamaan naapuriaan tai liikkumaan paikaltaan. Paikalleen ruuvatut kengät eivät voi kuitenkaan estää tanssijoita liikkumasta muulla tavoin.

– On vaikea löytää vapautta, jos on vain vapautta ilman mitään rajoitteita. Pitää löytää rajoitteita, että voi löytää vapauden, Ondrová toteaa.

Ennen Correction-teosta oli toinen teos. Se sai innoituksensa kirjasta, jonka on kirjoittanut nainen, jonka kommunistit vangitsivat 1950-luvulla. Tuolloin parikymppinen nainen joutui viettämään elämästään 25 vuotta vankilassa.

– Hän oli poliittinen vanki, joka kirjoitti todella hienon kirjan vankeusajastaan. Koska hän oli niin nuori, kirjakin on nuori ja valoisakin, vaikka hän joutui kärsimään, Knytlová kertoo.

– Mietimme sitä, millaista on olla vanki ja mitä vapaus on elämässämme.

Correction on tullut näistä lähtökohdista kuitenkin paljon eteenpäin. Se keskittyy yksilön vapauden ja rajojen miettimiseen poliittisuuden sijaan. Olemme sidottuja esimerkiksi ihmisyyteen, maapalloon ja tiettyihin fyysisiin rajoitteisiin.

Musiikki ja valot ovat tärkeässä osassa VerTeDancessa. Kolmas ryhmän perustajista vuonna 2004 olikin valosuunnittelija Pavel Kotlík.

Kuopiossa tanssijoiden kanssa lavalla on neljä muusikkoa Clarinet Factorysta. Musiikki on sävelletty tanssiteosta varten.

Knylová huomauttaa, että valosuunnittelu, musiikki ja muut elementit ovat kuitenkin olemassa tukeakseen teosta ja tullakseen siinä yhdeksi.

Correction Kuopion kaupunginteatterissa 18.6. klo 21.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kulttuuri

Jouni Tossavainen kirjoitti Ferdinand von Wrightistä kirjan, jossa kaikki kiteytyy yhteen päivään – "Pitkissä kaarissa minua häiritsee, että elämän ääni on vähän haulikolla ammuttu"

Digitaaliset valokuvat vertautuvat ihmisen vieraantumiseen itsestään

Elokuva-arvio: Greenlandin ensimmäiset 20 minuuttia ovat kelvollisia, mutta sitten tarina karkaa tekijöiltään

Teosto tukee musiikin ammattilaisia korona-ajasta selviämiseksi yhteensä jopa miljoonan euron tuella

Tommi Kinnunen juoksi saunasta syvälle saksalaisten polttamaan Lappiin

Arvio: Tommi Kinnusen Ei kertonut katuvansa -vaellusromaani tuo historian suuret linjat koskettavan lähelle

Eino Kalima -ohjaajapalkinto myönnettiin Anne Rautiaiselle

Keikat menivät jäihin, mutta soololevy on viimeistelyä vaille valmis

Kun aalto löi rantaan muoviröykkiön, Sami Yaffa sai idean ensimmäisen sarjakuvansa teemaan – sen jälkeen edessä olikin puolentoista vuoden puurtaminen: "Hirveä duuni tässä oli"

Kirja-arvio: Kari Hotakaisen uutuus on kitkerä ja katkera – siis juuri sellainen teos, jonka tämä aika ansaitsee

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.