Paljon tapahtumia ja tarpeeksi jännä – lapsiraati valitsi esikoiskirjan LukuVarkauden voittajaksi

Vuoden paras lastenkirja on LukuVarkaus-kilpailun arvovaltaisen lapsiraadin näkemyksen mukaan Marjut Brunilan Immu ja Torninvartijat.

11-vuotiaan Ilmari-pojan ja hänen uusien ystäviensä seikkailuista kertova kirja on Littoisissa Turun lähellä asuvan Brunilan esikoisteos. Immun tarina kertoo yksinäisyydestä, rohkeudesta ja erilaisista lähtökohdista tulevien lasten ystävyydestä.

Varkauden Könönpellon ja Repokankaan kouluista koottu kuuden tytön raati viehättyi voittoisan kirjan toiminnasta ja jännittävyydestä.

– Koko ajan tapahtui kaikkea. Lukiessa ei päässyt tylsistymään, arvioi raadin puheenjohtaja Neea Kolari (Könönpellon 4B).

Lastenkirjailijoiden arvostaman 3500 euron LukuVarkaus-palkinnon voittaja kertoo halunneensa kirjoittaa myös poikia kiinnostavan kirjan, mukaansa tempaavan ja helppolukuisen. Tapahtumia ja vauhtia on oltava tarpeeksi.

Mukana kulkee myös vahva viesti ystävyydestä ja erilaisuuden hyväksymisestä.

– Olin yli 20 vuotta luokanopettajana ja näin paljon lapsia, jotka eivät kuuluneet joukkoon. Halusin kirjoittaa tarinan pojasta, joka ei kuulu joukkoon, kunnes löytää sen oikean porukan.

– Immulla ei ole uudessa koulussa ystäviä, mutta löydettyään salaperäisen pullopostin Littoistenjärven rannasta Immu törmää klaaniin, jossa kaikki ovat jollain tavalla erilaisia. Yhtäkkiä hänellä onkin ystäviä, Brunila kertoo.

– Haluan sanoa sen, että jokainen ihminen on erilainen ja samanarvoinen kuin kaikki muut, ihan siitä riippumatta, minkä näköinen tai kokoinen on, tai mistä tulee tai mitä aikoo tulevaisuudessa tehdä.

– Ja aikuisille haluaisin sanoa, että näyttäkää lapsille, että he näkyvät ja kuunnelkaa heitä, että he kuuluvat. Juuri sellaisina kuin ovat.

Valtakunnallinen LukuVarkaus-lastenkirjallisuuspalkinto on jaettu vuodesta 2001 lähtien. Palkinnon ovat perustaneet Varkauden kaupunki ja Stora Enso Oyj. Palkintosumma on 3500 euroa.

Aikuinen esiraati kävi läpi vuonna 2018 ilmestyneen suomenkielisen lasten- ja nuortenkirjallisuuden ja valitsi kuusi finalistia lapsiraadin käsiteltäväksi.

Varkauden alakouluja edustavassa raadissa olivat tällä kertaa Lumi Saari, Neea Kolari (pj.) ja Riina Rämö Könönpellon koulusta sekä Anette Kokki, Aada Hyppönen ja Lotta Juvonen Repokankaan koulusta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kulttuuri

Arvio: Mielipuolinen nukkeystävä ottaa teknologian haltuunsa elokuvasa Child's Play

Oopperalaulaja Monica Groopin konsertti lennättää kuulijan elämän ja rakkauden teemoihin Joroisilla

Iiro Rantalan My Finnish Calender oli konserttia ja vitsinkerrontaa

Näyttelijä Kevin Spacey välttää syytteet seksuaalisesta ahdistelusta – tähteä ahdistelusta syyttänyt mies kieltäytyi todistamasta

Konserttiarvio: Thereminin maaginen sointi on ilmiömäistä

Konserttiarvio: Tatenon pianismi kertoo elämänasenteesta

Näyttelyarvio: Yläsavolainen taidekatselmus näkee painajaisia ja herää huomisuskoon Iisalmessa

Pekka Vapaavuori on pyörittänyt Suomen klavikordiseuraa 20 vuotta – historia on nyt kansissa, mutta tulevaisuus näyttää epävarmalta

Kymmenet historialliset nokkahuilut soivat Kuopiossa – katso video

Suomessa keikkaillut Metallica lahjoittaa kymmeniä tuhansia euroja vähävaraisille lapsiperheille

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.