Paljon tapahtumia ja tarpeeksi jännä – lapsiraati valitsi esikoiskirjan LukuVarkauden voittajaksi

Vuoden paras lastenkirja on LukuVarkaus-kilpailun arvovaltaisen lapsiraadin näkemyksen mukaan Marjut Brunilan Immu ja Torninvartijat.

11-vuotiaan Ilmari-pojan ja hänen uusien ystäviensä seikkailuista kertova kirja on Littoisissa Turun lähellä asuvan Brunilan esikoisteos. Immun tarina kertoo yksinäisyydestä, rohkeudesta ja erilaisista lähtökohdista tulevien lasten ystävyydestä.

Varkauden Könönpellon ja Repokankaan kouluista koottu kuuden tytön raati viehättyi voittoisan kirjan toiminnasta ja jännittävyydestä.

– Koko ajan tapahtui kaikkea. Lukiessa ei päässyt tylsistymään, arvioi raadin puheenjohtaja Neea Kolari (Könönpellon 4B).

Lastenkirjailijoiden arvostaman 3500 euron LukuVarkaus-palkinnon voittaja kertoo halunneensa kirjoittaa myös poikia kiinnostavan kirjan, mukaansa tempaavan ja helppolukuisen. Tapahtumia ja vauhtia on oltava tarpeeksi.

Mukana kulkee myös vahva viesti ystävyydestä ja erilaisuuden hyväksymisestä.

– Olin yli 20 vuotta luokanopettajana ja näin paljon lapsia, jotka eivät kuuluneet joukkoon. Halusin kirjoittaa tarinan pojasta, joka ei kuulu joukkoon, kunnes löytää sen oikean porukan.

– Immulla ei ole uudessa koulussa ystäviä, mutta löydettyään salaperäisen pullopostin Littoistenjärven rannasta Immu törmää klaaniin, jossa kaikki ovat jollain tavalla erilaisia. Yhtäkkiä hänellä onkin ystäviä, Brunila kertoo.

– Haluan sanoa sen, että jokainen ihminen on erilainen ja samanarvoinen kuin kaikki muut, ihan siitä riippumatta, minkä näköinen tai kokoinen on, tai mistä tulee tai mitä aikoo tulevaisuudessa tehdä.

– Ja aikuisille haluaisin sanoa, että näyttäkää lapsille, että he näkyvät ja kuunnelkaa heitä, että he kuuluvat. Juuri sellaisina kuin ovat.

Valtakunnallinen LukuVarkaus-lastenkirjallisuuspalkinto on jaettu vuodesta 2001 lähtien. Palkinnon ovat perustaneet Varkauden kaupunki ja Stora Enso Oyj. Palkintosumma on 3500 euroa.

Aikuinen esiraati kävi läpi vuonna 2018 ilmestyneen suomenkielisen lasten- ja nuortenkirjallisuuden ja valitsi kuusi finalistia lapsiraadin käsiteltäväksi.

Varkauden alakouluja edustavassa raadissa olivat tällä kertaa Lumi Saari, Neea Kolari (pj.) ja Riina Rämö Könönpellon koulusta sekä Anette Kokki, Aada Hyppönen ja Lotta Juvonen Repokankaan koulusta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kulttuuri

Diandra ja Teemu Roivainen tunnelmoivat Kuopion Tuomiokirkossa yli 600 kuulijalle – Saara Aalto esiintyy Muuruvedellä lauantaina

Ukulelet kerääntyvät jälleen tammikuussa Vesileppikseen

Sirpa Kähkönen luennoi Kuopiossa joulukuussa

Kuuntele nämä Roxetten kuolemattomat hittibiisit

Cheek, JVG ja Eminem hallitsevat Spotifyn vuosikymmenen kuunnelluimpien artistien listaa Suomessa

Roxetten laulaja Marie Fredriksson on kuollut – Per Gessle: Minkä fantastisen unelman saimmekaan jakaa

Savonia-voittaja JP Koskiselle tärkeintä on hyvä tarina

Arvio: Petteri Sihvosen esikoisromaani haastaa aidosti lukijansa, mutta tarkoitus jää hämäräksi

Savonia-voitto JP Koskisen Tulisiivelle

Vaihtoehtomusiikin moniottelija Svart Records sai musiikkivientipalkinnon

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.