Palkintoraadin johtaja haukkui saastaksi ja roskaksi

Yleisradion Tanssiva karhu -runopalkinnon raadin puheenjohtaja, runoilija Merja Virolainen lyttäsi kovin sanoin suomalaisen nykylyriikan tason Yle Radio 1:n Kultakuume-ohjelmassa tiistaina.

Virolainen luonnehti tuoreiden runojulkaisujen satoa katastrofaaliseksi, saastaksi, kielellisesti latteaksi ja harrastelijamaiseksi töhertelyksi. Kokeellisen runouden antia hän kuvasi ”silpuksi ja roskaksi”. Virolainen mielestä valtaosaa raadin lukemista kokoelmista ei olisi pitänyt julkaista lainkaan.

Virolaisen täystyrmäys on otettu hämmentyneesti vastaan. Kokeellista lyriikkaa julkaisevan Poesia-kustantamon kustannusvastaava Olli-Pekka Tennilä pitää Virolaisen puhetta tahallisen epämääräisenä.

– Ylellä on totuttu puhumaan runoudesta yleisellä tasolla, mutta minusta se ei ole mahdollista. Erot runoudessa ovat kielellisesti ja todellisuuskäsityksiltään niin suuria, että mielipiteitä pitäisi vähintään esimerkkien kautta konkretisoida.

Tennilä ihmettelee raadin puheenjohtajan uhoavaa puhetta, kun samalla raadin palkintoehdokkaiden asettelu näyttäytyy Tennilästä ennalta arvattavana ja perustelut sovinnaisina, ”raatilööperinä”.

Tennilän mielestä Virolaisen puheenvuoro herättää kysymyksen koko Yleisradion runopalkinnon uskottavuudesta.

– Miksi raadin puheenjohtajaksi valitaan ihmisiä, joilla on omia intressejä? Virolainenhan sanoi haastattelussa, että häntä huolettaa oma toimeentulonsa. Hyvässä kirjallisuudessa ei voi olla kyse ammattikirjailijoiden toimeentulosta.

Runouslehti Tuli&Savun päätoimittaja, runoilija Tiina Lehikoinen ihmettelee myös, mitä Tanssiva karhu -palkinnolla halutaan jatkossa sanoa.

– Kahtena viime vuonna puheet ovat menneet runouskentän sisäisten jännitteiden purkamiseen. Se ei tee hyvää kentälle eikä palkinnolle, jos se pyrkii olemaan vakavasti otettava.

Lehikoisesta on sääli, että runouden mediassa saama vähä tila käytetään runouden haukkumiseen, joka ei Virolaisen puheenvuorossa konkretisoitunut mihinkään.

– Virolainen on retorisesti loistava esiintyjä. Olisin toivonut, että hän olisi puhunut enemmän runoudesta eikä oheisasioista.

Virolaisen johtama raati valitsi ehdolle Tanssiva karhu -palkintoon kuusi kokoelmaa, jotka ovat Janette Hannukaisen Lennä vahingossa (Sanasato), Olli Heikkosen Teoria kaikkein pienimmästä (Tammi), Kristiina Lähteen Kuinka voisit minulta puuttua (Teos), Aki Salmelan Jokeri (Tammi), Eino Santasen Tekniikan maailmat (Teos) ja Ville Vanhalan Konepeltivirta (ntamo).

Tanssiva karhu -palkinto jaetaan Kajaanin runoviikolla 1. heinäkuuta. Se on arvoltaan 3 500 euroa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.