Palkittu Kamus-kvartetti esittää kaikki Beethovenin jousikvartetot Kuopiossa syksyllä

Lokakuussa Kuopion Musiikkikeskuksessa kuullaan 250-vuotisjuhlavuottaan viettävän Ludwig van Beethovenin (1770–1827) jousikvartettojen kokonaisesitys. Beethoven Effect -nimisen konserttisarjan musiikista vastaa Kamus-kvartetti, ja lisäksi kokonaisuutta avaa kirjailija Minna Lindgren.

Lokakuun 1.–4. pidettävässä tapahtumassa kuullaan kaikki Beethovenin 17 jousikvartettoa. Vuosien 1800 ja 1826 välillä syntyneitä kvartettoja ei esitetä sävellysjärjestyksessä, vaan ne on yhdistelty kuudeksi eri teemaksi.

Rajapinta tarkastelee Beethovenia ensimmäisenä romantikkona, säveltäjänä klassismin ja romantiikan taitteessa. Musiikki avaa Beethovenin sävellysprosessia ja siihen sisältyvää luovuutta sekä valtavaa työmäärää. Persoona esittelee hullun egomaanikon ja suuren humanistin repivää temperamenttia ja henkilökohtaista elämää.

Sairaus kertoo, miten hoitoon pääseminen ei 1800-luvun Wienissä ollut aina paras ratkaisu. Beethovenin raju itsekritiikki ja teosten loputon työstäminen ovat pääroolissa viidennessä kokonaisuudessa Voitto. Beethovenin valtava vaikutus häntä seuranneeseen musiikkimaailmaan päättää syklin otsikolla Perintö.

Kuopissa konsertit järjestävät yhteistyössä Kuopion Musiikkikeskus ja Kuopion kamarimusiikkiseura. Vastaavanlaiset esitykset pidetään Kuopion lisäksi Tampereella ja Helsingissä.

Vuonna 2002 perustetussa ja Emma-palkinnolla palkitussa Kamus-kvartetissa soittavat Terhi Paldanius, Jukka Untamala, Jussi Tuhkanen ja Petja Kainulainen. Kvartetti toimii myös Meidän Festivaali -tapahtuman taiteellisena johtajana.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.