Pamela Tolan esikoisohjaus on komedia parinvaihtajista

Näyttelijä Pamela Tola ohjaa pitkän elokuvan, joka valmistuu jo marraskuussa. Swingersin pääosissa nähdään Suomen suosituimpia tähtiä. Parinvaihtoviikonloppuun osallistuvia pariskuntia esittävät Aku Hirviniemi ja Marja Salo, Mimosa Willamo ja Roope Salminen, Janne Kataja ja Kiti Kokkonen sekä Matleena Kuusniemi ja Mikko Nousiainen.

– En halua käyttää sanaa kreisikomedia, Tola kuvailee tyyliä.

– Alkuperäinen Swingerkään ei ole kevyt komedia. Tämä on tilannekomediaa, jossa huumori syntyy vaikeista tilanteista. On aidot ihmiset, joilla on aidot kriisit.

Ennakkoluulot voisivat viedä toiseen suuntaan, sillä Swingersin tuottaa Jesse Fryckman, jonka aiemmista elokuvista menestynein on räävitön Luokkakokous. Sekin perustui tanskalaiseen komediaan.

– Swingersissä kyse on high concept -komediasta, jota on viety aivan eri suuntaan kuin alkuperäinen tanskalaiselokuva oli. Alkuperäiselokuva tarjosi aihion, josta lähdimme tekemään omaa, Fryckman sanoo.

Elokuvan julkistamistilaisuudessa olivat läsnä myös useimmat tähdet. Heistä Aku Hirviniemi kuvaili Swingersin huumoria Solsidan -tyyppiseksi.

 

Lainakonseptin pohjalta

 

Jesse Fryckmanin mukaan on oikeastaan sattumaa, että hän tekee taas versiota juuri tanskalaiselokuvasta. Swingeriä tarjottiin hänelle versioitavaksi, ja hän puolestaan pyysi mukaan ensin käsikirjoittaja Niina Lahtisen ja sitten Tolan.

Ajatusta Luokkakokouksen menestyksen toisintamisesta hälventää sekin, ettei kaksi vuotta vanha alkuperäiselokuva Swinger ollut Tanskassa jättihitti. Luokkakokouksen alkuperäisversio Klassefesten sai yli 500 000 katsojaa Tanskassa vuonna 2011, mutta Swinger sai vain 150 000, mikä ei sekään ole toki huono luku.

Tola sovitti käsikirjoituksen yhdessä Lahtisen kanssa. Heille pohjana oli nimenomaan tanskalainen käsikirjoitus, ei niinkään elokuva Swinger.

– Se oli tehty keski-ikäisen miehen näkökulmasta. Me teimme tästä omaamme, Tola kuvailee. Kaikki naishahmot kirjoitettiin tyystin uusiksi.

– Tanskalaiselokuvassa naiset olivat surullisia ja säälittäviä, Lehtinen sanoo.

– Meillä naiset ovat voimakkaampia, eivät olemassa vain suhteessa miehiinsä.

 

Elokuvateollisuus kehittyy

 

Konseptielokuvat ja uusintaversiot ovat yleisiä maissa, joissa elokuvateollisuus on kehittynyt pidempään ja monimuotoisemmaksi kuin Suomessa. Yhdysvalloissa Hollywood tuottaa tunnetusti omia versioitaan kansainvälisistä hiteistä ja aiempien vuosikymmenien klassikoistaan. Suomessa uusintaversioita ja uusia tulkintoja on perinteisesti tehty kotimaisista klassikkoaiheista.

Fryckmanin mukaan Swingers on ennen kaikkea parisuhde-elokuva vastapainona viime vuosien menestyskomedioiden sukupuolipainotuksille.

– On ollut Kesäkavereita ja Luokkakokouksia, Fryckman listaa itse tuottamiaan elokuvia.

– Nyt päästään kriiseilemään parisuhteessa, eikä niin, että käsitellään ystäväpiiriä.

Tuotannon aikataulu on tiukka. Kuvaukset alkavat heinäkuun lopussa, ja ensi-ilta on 30. marraskuuta.

– Pitää tehdä nopeasti, mutta on järjestetty puitteet, jossa voidaan tehdä kaikki silti hyvin, Tola toteaa.

– Meillä on esimerkiksi kaksi leikkaajaa, ja leikkaaminen alkaa heti.

Elokuvan tuotanto on alkanut poikkeuksellisesti niin, että Elokuvasäätiöltä ei ole vielä tukipäätöstä. Fryckmanin Bronson Club Oy:n ohella elokuvaa tuottaa Hirviniemen ja Katajan firma Hihhihhii Oy.

Tästä on kyse:

Suomalaisen elokuvan syksy 2018

Syksyn kotimaisiksi menestyselokuviksi on arvailtu Mielensäpahoittajan jatko-osaa (ensi-ilta 24.8.), Timo Koivusalon ohjaamaa Olavi Virta -elokuvaa (5.10.), Markku Pölösen paluuelokuvaa Oma maa (26.10.) sekä Juice-elokuvaa Risainen elämä (26.12.)

Swingers tulee ensi-iltaan 30.11. ja tähtää joulumarkkinoille. ”Tällaista aikuisten komediaa ei syksyn ensi-illoissa vielä ollut”, tuottaja Jesse Fryckman arvioi.

Syyskauden kotimaisia laatudraamoja ovat myös Aleksi Salmenperän ohjaama Tyhjiö (28.9.) ja Selma Vilhusen ohjaama Hölmö nuori sydän (12.10.)

Kauden lastenelokuvat ovat Puluboin ja Ponin leffa (3.8.) ja Onneli ja Anneli ja nukutuskello (25.12.)

Tämän vuoden kotimaisten kokonaiskatsojamäärän oletetaan jäävän huomattavasti jälkeen viime vuodesta. Vuoden 2017 suurin menestys Tuntematon sotilas keräsi yksin lähes miljoona katsojaa. Kesäkuun loppuun 2018 mennessä vuoden kotimaiset ensi-illat ovat saaneet 560 000 katsojaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.