Sadan hengen letkajenkka Kazakstanin maailmannäyttelyyn: "Meinaa mennä nauruksi koko homma"

Kazakstanin pääkaupungissa järjestettävässä Astana EXPO 2017 -maailmannäyttelyssä nähdään pohjoissavolaista väriä, kun paikalle torstaina matkaavat pelimannit Riitta Väisänen ja Petra Lisitsin-Mantere. Maailmannäyttelyssä esiintyminen on kaksikolle tuttua, sillä he olivat esiintymässä myös vuonna 2010 Shanghain maailmannäyttelyssä.

Kaksikko muistelee, että Kiinassa seitsemän vuotta sitten järjestetty tapahtuma oli valtava.

– Tämä on selvästi pienempi tapahtuma, mutta varmasti yhtä mielenkiintoinen, Riitta Väisänen kertoo.

– Myös roolimme on nyt erilainen. Emme ole esiintymässä paviljongilla koko päivää viitenä päivänä viikossa, vaan meillä on vain tietyt esiintymiset.

Kaksikon keikkasetissä on suomalaista ja savolaista kansanmusiikkia sekä letkajenkkaa. Viimeisin siksi, että lauantaina maailmannäyttelyssä juhlistetaan satavuotiasta Suomea tekemällä sadan hengen letkajenkka Suomen paviljongin eteen.

– Tosin letkajenkan tanssiminen haitari sylissä ja viulu kourassa on vielä hieman haasteellista, eikä olla voitu harjoitella sitä yhtä aikaa, kun itselläkin yksin meinaa mennä nauruksi koko homma, pelimannit kertovat.

Väisänen ja Lisitsin-Mantere nauravat, että savolaisedustus on kova muihin heimoihin verrattuna, koska he ovat ainoat suomalaiset esiintyjät pääkaupunkiseudun ulkopuolelta.

Kaksikon päätyminen maailmannäyttelyyn oli sattumaa.

– Kävin viime syksynä opettajavaihdossa Lissabonissa, jossa oli järjestetty maailmannäyttely. Siitä tuli kaukokaipuu Shanghaihin. Lähetin Riitalle kuvat ja heitin vitsillä, että ollaan yhteydessä Finprohin ja kysytään, milloin ja missä on seuraava maailmannäyttely, Lisitsin-Mantere kertoo.

– Alun perin ajatuksena oli päästä mukaan avajaisiin, mutta ehdimmekin mukaan vasta lopettajaisiin.

Suomi osallistuu Kazakstanin maailmannäyttelyyn ainoana pohjoismaana. Maailmannäyttelyn teemana on Tulevaisuuden energia, ja Suomen paviljonki esittelee Suomen korkeaa osaamista puhtaan energiateknologian sekä energiatuotannon ja -jakelun sektorilla. Myös koulutus, älykäs kaupunki ja puhdas vesi ovat keskeisiä paviljongin teemoja.

Jo kesäkuussa alkanut maailmannäyttely loppuu sunnuntaina.

Uusimmat

Kulttuuri

Palkittu flamenco-tanssija Kaari Martin esiintyy Kuopion kaupunginorkesterin kanssa: "Tanssia ei voi liimata musiikin päälle"

Kuopion kaupunginteatterin johtajan tehtävään haastatellaan neljää

Näin Minna Canthia juhlittiin eri puolilla Kuopiota: "Kyllä Minnalle olisi yhä töitä täällä"

Kuopion kaupunginteatteri julkisti syksyn ohjelmistonsa

Minna Canth sai oman korun juhlapäivänsä kunniaksi: "Inspiraatio syntyi Kuopiosta"

Kuopiolainen Terhi Laitinen näyttelee Canthia – "Minna janosi uutisia ja oli tavattoman kiinnostunut tulevaisuudesta "

Minna Canthista löytyi odottamatonta moniulotteisuutta ja ikävä kyllä ajankohtaisuutta – "Tuntui, että luen nykypäivän Kuopiosta"

Minna Canthin novelleista ilmestyi uusi laitos - "Y hteinen nimittäjä voisi olla ihmisen elämäninnon selvitys "

Kansallisteatterin juhlassa esitettiin Canthin tuotannosta värikkäitä tulkintoja – Lavalla nähtiin myös vetoomus Kanttilan puolesta

Presidentti Tarja Halonen sanoo Canthin tuoneen esiin sen, miten eriarvoisuus vaikuttaa koko yhteiskuntaan: "Jos edistämme tasa-arvoa, se vaikuttaa isoon osaan väestöä "

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.