Perushyveet ovat katoamassa suomalaisilta, sanoo Paleface

Räpartisti ja kulttuurivakuttaja Paleface tunnetaan yhteiskuntakriittisistä teksteistään, vaikka hän on tehnyt kulttuuririntamalla monenlaista. Kapea julkinen kuva ei ole hänen mielestään taakka.

– Ihmisen mielikuvista syntyy julkisuudessa hahmo, joka en ole minä. Olen kuitenkin pääosin tyytyväinen, että se hahmo on älykäs ja kriittinen tyyppi. Jaan mielipiteitä ja se on ok, ettei osa tykkää. Taiteen tehtävä on herättää reaktioita, Paleface eli Karri Miettinen sanoo.

Hän on huolissaan suomalaisten passivoitumisesta: ei osallistuta eikä näytetä aina välittävän ympärillä tapahtuvista asioista.

– On suvaittu tietynlaista puhetta, koska ajatellaan, että jokaisella on lupa ilmaista mielipiteensä. Se ei tarkoita, että saisi sanoa mitä tahansa. Vihapuhe ja MV-lehden raivo on osa Trump-ilmiötä, joka on päässyt valloilleen. Siinä hämärtyy arvostelukyky kokonaan.

Palefacen mukaan näyttää siltä, että perushyveet ovat katoamassa suomalaisesta yhteiskunnasta.

– Järkyttävä ajankuva on termi suvakki. Miten suvaitsevaisuudesta ja empatiasta voi tulla haukkumasana? Sosiaalinen media vääristää kokonaiskuvaa, mutta se on muuttunut, millaisista asioita ihmiset puhuvat julkisesti.

Paleface uskoo demokratiaan ja Ranskan vallankumouksen arvoihin: vapauteen, veljeyteen ja tasa-arvoon. Hän oli mukana myös Peli poikki -mielenilmauksessa viime syksynä.

– Me emme voi sanoutua irti monikulttuurisuudesta. Ei suomalainen kulttuuri ole mitenkään uhattuna, päinvastoin, tulee älyttömästi uutta, joka jalostaa Suomi-kuvaa.

Hänen mukaansa ei ole syytä kylpeä synkkyydessä, sillä suurin osa ihmisistä elää sosiaalisen median luomasta kuvasta huolimatta globaalissa tietoisuudessa.

– Lapsista en ole huolissani. Uudet sukupolvet värähtelevät korkeammilla taajuuksilla ja niillä on hallussa globaali ajattelu ja suvaitsevaisuus.

Kulttuurirahasto palkitsi Palefacen viime vuonna ansioistaan yhteiskunnan ja ihmisyyden alalla. Moderni runonlausuja pitää tunnustusta hienona, lähes epätodellisena saavutuksena.

Nyt Paleface aloittaa yhtenä Sunnuntaisuomalaisen uusista uutisrunoilijoista, jotka muotoilevat joka viikko tuoreita uutisaiheita runon muotoon. Palefacen lisäksi uutisrunoilijoina aloittavat Claes Andersson ja Heli Laaksonen. Runoilijana jatkaa Katriina Ranne.