"Petty oli rehellinen rokkari"

Musiikkitoimittaja Jake Nyman pitää edesmennyttä Tom Pettyä perinnerockin taitajana.

– Beatles oli hänelle kovastikin tuttu, mutta Byrds oli se bändi, jota hän ihaili tosi paljon, ja pyrki joillakin levyillä jopa samaan sointiin. Vuonna 1976 The Byrdsin Roger McGuinn oli ajelemassa autollaan, kun hän kuuli radiosta Tom Pettyn & The Heartbreakersin kappaleen American Girl. McGuinn luuli, että kyseessä oli jokin Byrdsin vanha biisi, joka oli päässyt häneltä unohtumaan! McGuinn oli kuitenkin niin imarreltu, että hän teki siitä oman versionsa seuraavana vuonna, Nyman muistelee.

– Aika tunnettu on myös Pettyn lausunto, jossa hän sanoi, että aika monet kappaleet rakennetaan nykyään riffin varaan. Jos riffin ottaa pois, ei jää jäljelle mitään. Mutta jos (Beatlesin) Daytripperistä tai (Rolling Stonesien) Satisfactionista ottaa riffin pois, jää jäljelle vielä hyvä biisi, Nyman jatkaa.

Nymanin mielestä Petty oli ennen kaikkea muusikko, joka liehutti jo moneen kertaan kuolleeksi julistetun amerikkalaisen perinnerockin lippua.

– Luen Tom Pettyn samaan kaartiin kuin Bruce Springsteenin, Neil Youngin tai John Fogertyn eli tämmöiset perinnetietoista rockia soittavat muusikot, jotka eivät yritä konstailla, ja jotka ovat hirveän tietoisia siitä mitä he tekevät. Ei hän kuulunut sellaiseen popparijengiin, joka lähtee mukaan kaiken maailman hömppäohjelmiin. Hän oli rehellinen rokkari.

– Se, että osaa yhdistää juuret ja perinnetietoisuuden ja kehittää siitä oman tyylinsä, on tärkeintä, mitä rock-muusikko voi tehdä. Aloitetaan kopioimalla ja kehitetään siitä oma tyyli, jota muut alkavat puolestaan taas kopioida, Nyman pohdiskelee.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.