Pieksämäellä huhuillaan Gabrielia takaisin

Klassinen, mutta aina ajankohtainen Auervaara-tyyppisen naistennaurattajan ja huijarin tapaus saa Pieksämäen Poleenissa musikaalimaista leikkisyyttä, 1960-luvun tyylitellyssä ja retrohenkisessä miljöössä.

Opera Nova -työryhmä työstää perjantain ensi-iltaan Ilkka Kuusiston säveltämää oopperaa Gabriel, tule takaisin! Pieksämäen kahden esityksen jälkeen kiertueoopperaksi rakennetun tuotannon on tarkoitus liikkua etenkin Itä-Suomessa, osana Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuoden ohjelmaa.

Gabriel, tule takaisin! -oopperan libretto on Esko Elstelän ja pohjautuu Mika Waltarin 1945 kirjoittamaan näytelmään. Ilkka Kuusiston säveltämän teoksen kantaesitys oli Suomen Kansallisoopperassa 1998.

– Tämä on ehdottomasti yksi parhaita oopperalibrettoja, joita Suomessa on sävelletty, sanoo ohjaaja Ville Saukkonen.

– Sävellyksessä on paljon musikaalimaisuutta. Sitä on pyritty kaivamaan esiin, Saukkonen sanoo.

– Ei tämä mitään Wagneria ole, vahvistaa baritoni Joonas Asikainen, jota kuullaan oopperan pääosassa.

– Musiikissa on paljon lainauksia kevyen musiikin puolelta, sieltä löytyy tangoa ja valssia. Musiikki on helposti lähestyttävää, mutta silti tyylillä tehtyä.

– En ole lähtenyt äänellisesti miettimään, että minun pitäisi muokata instrumenttiani. Sen ajan kevyessä musiikissakin oli usein klassinen pohja, Asikainen sanoo.

– Itse olen ajatellut roolia niin, ettei pidäkään laulaa kauniisti vaan uskaltaa tehdä vähän raa'asti. Se on ollut mielenkiintoista. Eihän tässä ole enää mitään hävittävää, naurahtaa satojen oopperaroolien mezzosopraano Marjatta Airas.

Oopperan solistijoukko on vahvasti Itä-Suomesta lähtöisin tai alueella vaikuttavia. Airaksen ja Asikaisen rinnalla ovat sopraano Päivi Pylvänäinen, mezzosopraano Maiju Vaahtoluoto, sopraano Talvi-Maaria Turunen ja tenori Timo Turunen.

Oopperan sovittaa kapellimestari Matti Makkonen. Kiertueita ajatellen musiikki on sovitettu neljän soittajan kokoonpanolle. Puvustuksesta ja lavastuksesta vastaa Taina Relander.

Poleenissa on mukana myös pieksämäkeläinen 20-jäseninen naiskuoro IhanNaiset.

– On ollut tosi ihana huomata, että porukka on ollut erittäin sitoutunutta ja innostunutta. Tämä on jotain niin muuta kuin mitä yleensä teemme, kuoronjohtaja Elsi Kinnunen sanoo.

Gabriel, tule takaisin! -oopperan esitykset Pieksämäen Poleenissa 10.2. ja 12.2.