Pieksämäellä kuunnellaan kadonnutta kuunnelmaa

Kuudestoista Sylvi Symposiumi -kirjallisuustapahtuma Pieksämäellä tuo esiin savolaisia sanantaitajia yli sadan vuoden ajalta. Tapahtuman erikoisuutena on ainutlaatuinen uusintakantaesitys.

Poleenin kellariteatterissa pyörii lauantaina kello 12-15 non-stoppina Outsiderin eli Aarne Haapakosken Pekka Lipponen -tarinoista Pieksämäen paikallisradiolle tehty kuunnelma.

– Radio Pieksämäki tuotti vuonna 1988 Pekka Lippos -kuunnelman pieksämäkeläisten harrastajanäyttelijöiden voimin, kertoo Ilkka Seppä, kulttuurituottaja ja entinen radion päätoimittaja.

– Sitä ei ole kuultu missään muualla. Luulimme sen kadonneen, mutta selvisi, että yhdellä näyttelijöistä oli c-kasetilla tallessa koko kuunnelma.

Kuunnelma esitettiin radiossa vanhojen Outsider-kuunnelmien tyyliin viiden minuutin jaksoissa, "jatkuu huomenna"-loppukaneetilla varustettuna. Päärooleissa Pekka Lipposena oli Pentti Siltalahti ja Kalle-Kustaa Korkkina Markku Rissanen.

Tämän vuoden Sylvi Symposiumi -kirjallisuustapahtuma on osa sekä Suomi 100 -juhlavuoden että Taiteen edistämiskeskuksen Taide liikuttaa -teemavuoden sisältöä, kirjallisuuden läänintaiteilija Susanna Kolehmainen kertoo.

Taike vastaa myös tämänvuotisen tapahtuman rahoituksesta.

Symposiumissa esiintyvät muun muassa emeritusprofessori Panu Rajala, Minna Canth -tutkija Minna Maijala, kirjailijat Mari Mörö ja Tatu Kokko sekä teatterintekijä Juha Hurme, jonka Otava Ensemblelle ohjaama teatteriesitys, J.I.Vatasen Avuttomia, on osa päivien ohjelmaa.

Sylvi Symposiumi Pieksämäen Poleenissa 9.-10.9.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.