Pirkko Saision Elämänmeno nähdään ensimmäistä kertaa ammattiteatterissa

Kuopion kaupunginteatterissa tehdään historiaa, kun Pirkko Saision esikoiskirjaan perustuva Elämänmeno kantaesitetään ensi viikon lauantaina. Saision vuonna 1975 ilmestyneestä teoksesta ei ole aikaisemmin nähty näytelmäversiota. Dramatisoinnin teos on tosin kokenut Åke Lindmanin tv-sarjan myötä.

Kuopioon näytelmän on dramatisoinut ja ohjannut Miisa Lindén. Lindénille Elämänmeno on ennen muuta ihmissuhdedraama. Hän on nostanut näytelmän keskiöön Marjan ja tämän vaikean kasvutarinan elämäänsä pettyneen ja katkeroituneen Eila-äidin varjossa. Äiti ei sanoja eikä vyötä säästele, mutta Marjan pelastavaksi enkeliksi nousee kummitäti Lempi.

Lindén huomauttaakin, että jo yksi kuunteleva aikuinen voi muuttaa lapsen elämän.

–Teos on edelleen ajankohtainen. Monet lapset ja nuoret ovat yksin, ja toivovat että joku näkisi ja kuulisi. Se voi olla rajumpaakin kuin ennen, Lindén sanoo.

Lindén toteaa, että hyvän kirjailijan tunnistaa siitä, että hänellä riittää armeliaisuutta kaikille henkilöille. Kukaan ei ole yksiulotteisesti vain paha tai vain hyvä, ja Eilankin elämässä on omat traagiset piirteensä.

–Teatterin tehtävä ei ole tuomita vaan ymmärtää. Kaikki, mikä on inhimillistä, tulee näyttää sellaisenaan. Katsoja saa sitten päättää tuomiosta, Lindén sanoo.

Hän lisää, että huolimatta henkilöiden ankeista ja ahdistavistakin oloista, näytelmä ei ole synkkä vaan suorastaan elämänmyönteinen.

Lue ohjaaja Miisa Lindénin haastattelu kokonaisuudessaan keskiviikon Savon Sanomista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.