Pitäkää lipuistanne kiinni ensi vuoden kesään, toivoo Savonlinnan oopperajuhlien taiteellinen johtaja Ville Matvejeff – vuosi vaihtuu, mutta ohjelma pysyy

Kun Suomen hallitus venytti isojen yleisötapahtumien kieltoa koronapandemian vuoksi heinäkuun loppuun, Savonlinnan Oopperajuhlien taiteellisen johtajan Ville Matvejeffin oli vedettävä hetki henkeä.

– Kieltämättä hetki oli dramaattinen, vaikka asia ei yllätyksenä tullutkaan. Olimme seuranneet, mitä maailmalla tapahtui, ja kun hallitus ensin linjasi isot yleisötilaisuudet suljetuiksi toukokuun loppuun, alkoi jo näyttää siltä, ettei hyvin tule käymään kesänkään osalta, Matvejeff kertoo.

Kesä on kaikilta isoilta tapahtumajärjestäjiltä peruttu. Maailma, joka hetki sitten oli täysin auki, on suljettu. Tilanne, joka ei ole koskaan tullut kenellekään vastaan, Matvejeff sanoo.

– Se on nyt vain hyväksyttävä, eikä sille voi mitään. Kaikki olemme samassa veneessä ja jokaisella on halu päästä takaisin normaaliin elämään. Nyt voimme arvostaa sitä, miten tärkeää on, että voimme kokoontua vapaasti, tehdä ja kokea yhdessä kaikkea, myös kulttuuria, musiikkia ja taidetta.

– Kriiseistä on aina päästy eteenpäin, ja varmasti tästäkin päästään. Musiikki ja taidekokemukset auttavat osaltaan.

Savonlinnan Oopperajuhlien taiteellinen johtaja Ville Matvejeff. Kuva: Juha Törmälä

Kun tieto festivaalin peruuntumisesta tuli, oopperajuhlien iso koneisto käynnistettiin kesän ohjelman siirtämiseksi seuraavaan kesään 2021.

– Olemme tehneet paljon työtä siirron kanssa. Ohjelma toteutuu sellaisenaan ensi kesänä. Meille olisi ensiarvoisen tärkeää nyt, että kävijät pitäisivät lippunsa ja hankkisivat ensi vuodelle lippuja, jotta selviäisimme taloudellisesti. Olemme todella kiitollisia, että monet ovat tehneetkin niin.

Luonnollisesti Matvejeffillä on ollut nieleskelemistä siinäkin, että hänen taiteellisen johtajan kautensa ensimmäinen ohjelmisto päästään kokemaan ja näkemään vasta ensi vuoden kesänä.

Kuukauden kestävän oopperatapahtuman peruuntuminen koskettaa isoa joukkoa yleisöä ja oopperan väkeä. Oopperajuhlilla vierailee vuosittain noin 70 000 kävijää. Festivaaleilla työskentelee tapahtuman aikana noin 1500 henkilöä mukaan lukien vapaaehtoiset. Esitysiltoina Olavinlinnassa esiintyy 80 soittajan orkesteri, 80-henkinen kuoro sekä oopperasta riippuen vaihteleva määrä solisteja, tanssijoita ja lapsikuoro.

– Poikkeustilanne on näyttänyt taiteen kentän haavoittuvuuden. Harmittaa kaikkien puolesta. Monilta muusikoilta ja laulajilta kautta Euroopan ovat menneet kaikki esiintymiset. Heidän on mietittävä, mistä elantoa voisi hankkia, kun töitä ei voi tehdä, vaikka kuinka haluaisi ja olisi sovittu.

Oopperajuhlat toteutetaan kahdeksan miljoonan euron vuosittaisella budjetilla, josta yli 72 prosenttia katetaan lipputuloilla.

– Oopperajuhlat elää niin vahvasti lipputulojen varassa, että ilman niitä festivaalia ei ole olemassa.

Tilanne ei ole vähemmän riipivä myöskään Savonlinnan alueelle, johon festivaali on tuonut vuosittain 40 miljoonaa euroa.

Oopperajuhlien lisäksi muutkin isot tapahtumajärjestäjät odottavat tällä hetkellä hallituksen linjausta siitä, miten valtio tulee tukemaan peruuntuneita festivaaleja.

Oopperajuhlien kesä 2021 oli myös jo suunnittelussa ja sekin siirtyy vuodella eteenpäin vuoteen 2022.

– Oli onni onnettomuudessa, että koronatilanne alkoi näkyä jo talvella, pystyimme valmistautumaan jatkoon siirtämään työpöydällä ohjelmistoja eteenpäin.

Matvejeff toimii Oopperajuhlien rinnalla Jyväskylä Sinfonian ylikapellimestarina. Tähän aikaan keväästä syyskauden liput ovat olleet jo myynnissä.

Nyt syksyn ohjelmaa ei ole vielä edes julkistettu.

– Syksy on kyllä paketissa, mutta koko ajan tässä ollaan varpaillaan siitä, että millä skenaariolla pääsemme jatkamaan syksyllä. Ovatko rajat auki ja pääsevätkö kansainväliset vieraat tulemaan, se on iso kysymys. Konsertit on saatava kuitenkin toteutumaan, varasuunnitelmia on tehty, Matvejeff sanoo.

Kapellimestari ei ole kahteen kuukauteen poistunut kotikaupungistaan Helsingistä. Tilanne on monin tavoin uusi työnsä puolesta erittäin paljon matkustavalle kapellimestarille.

– En muista, milloin olisi ollut näin pitkiä aikoja kotona. Tämä aika on ollut itselleni myös isojen oivallusten hetki. Pitkästä aikaa olen voinut pysähtyä, miettiä asioita, jotka ovat tärkeitä elämässä, työssä, uralla ja miten voisin niitä ottaa jatkossa paremmin huomioon. Poikkeusaika tarjoaa kaikille hyvän tilaisuuden kuulostella itseään. Sieltä saattaa kummuta mielenkiintoisia ja hyviäkin tuntemuksia, Matvejeff pohtii.

Ohjelmisto

Jälleen kesällä 2021

Savonlinnan Oopperajuhlat pidetään Olavinlinnassa 2.7.–31.7.2021.

Tälle kesälle suunniteltu ohjelmisto siirtyy ensi vuodelle lähes sellaisenaan.

Ohjelma: Kuningas Roger, Carmen, La Traviata, Sevillan parturi, Werther ja Julius Caesar sekä Karita Mattilan ja Wardrunan konsertit.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kulttuuri

Levyarvio: Maqiano-niminen laite tuo uniikin elementin Kari Ikosen levylle

Levyarvio: Virpi RäisäsenTrasparente on osin huikeaa kuunneltavaa, mutta kokonaisuutta vaivaa epätasaisuus

Dekkari näyttää, miten suomalaiset yhdistettiin talvisodan jälkeen väkisin toisinajattelijat hiljentämällä

John Legend ja Chick Corea vahvistaneet esiintymisensä ensi vuoden Pori Jazzeilla

”Taiteen tulisi olla kaikkien ulottuvilla, eikä tapahtumien pitäisi rajoittua pääkaupunkiseudulle.”

Elokuva-arvio: The Boy -elokuvan jatko-osassa manipuloiva nukke piinaa perhettä, mutta elokuva ei nouse ykkösosan tasolle

Kulttuuritapahtumille haettavissa 9,6 miljoonaa euroa korona-avustuksina

Kirja-arvio: Martti Issakainen jatkaa Rannalla-kokoelmalla luonnonläheistä linjaa

”Kyllä tämä kesä on taputeltu” – yleisötilaisuuksien rajoituksia lievennetään elokuussa, mutta se ei helpota tapahtumajärjestäjien tilannetta

Uusi Iloinen Teatteri joutui kohun keskelle – "Konkurssihakemus on jätetty, mutta UIT ei ole menossa konkurssiin"

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.