Punk-ryhmä palaa Kuopion teatterikartalle: "Meillä oli eräänlainen maine"

Savon Sanomissa julkaistiin vuoden 1992 syyskuussa artikkeli, jossa kirjoitettiin seuraavasti: ”Kuopioon on syntynyt uusi harrastajateatteriryhmä, jolle perinteikkäästä nimestään huolimatta ei voi ennustaa pitkää ikää”.

Arvio käsitteli Kuopion Kansallisteatteri -nimisen harrastajaryhmän debyyttiesitystä Raukat, joka antoi kyytiä tosikkomaiselle näyttämötaiteelle kuin surrealistit hulluimpina vuosinaan. Ryhmän perustajina toimivat parikymppiset Miko Kivinen ja Petri Kervola.

Kiittävässä arviossa kuitenkin erehdyttiin ryhmän pitkäikäisyyden suhteen: Kuopion Kansallisteatteri toimi aktiivisesti 1990-luvulla ja 2000-luvun alussa, kunnes tekeminen hiipui Kivisen siirryttyä teatterin ammattilaiseksi.

Nyt ryhmä tekee paluun. Kuopion Kansallisteatterin Viikingit-esitys saa ensi-iltansa Kuopion kaupunginteatterin Maria-näyttämöllä maaliskuun puolivälissä.

– Teemme tätä tällä kertaa rekisteröityneenä ammattiteatterina, Miko Kivinen sanoo.

– Tämä ei tarkoita, että asenteemme olisi muuttunut tai että olisimme kesyyntyneet. Kansallisteatterillahan oli eräänlainen maine aikoinaan.

Maine perustui siihen, että ryhmä teki töitä punk-asenteella: jokainen voi tehdä halutessaan teatteria.

– Oli tarve sanoa maailman menosta jotakin, mutta myös suuri kynnys, että onko meillä oikeus sanoa mitään tästä maailmasta. Ja että kuka sanoo ja mitä ja kenen äänellä, Kivinen kertoo.

– Sitten piti alkaa vähän huutamaankin, että sai sitä ääntään kuuluville. Mutta se oli kieli poskessa tehtyä.

Tarve sanoa maailman menosta ei ole vuosien aikana kadonnut, vaan mustan farssin keinoin nykyaikaa kommentoiva Viikingit jatkaa luontevasti siitä, mihin Kuopion Kansallisteatteri viimeksi jäi.

Miko Kivisen käsikirjoittama näytelmä liippaa läheltä päivän politiikkaa ja nykyhetken ilmiöitä. On populistinen eduskuntaan haluava paikallispoliitikko, lähiöongelmien ratkaisu taiteen avulla ja rautakauden parempaan aikaan kaipaava ryhmä.

Teemat kuulostavat enemmän todellisuudelta kuin farssilta. Kivinen myöntää, että nykyinen arki alkaa olla jo itsessään komediaa, mutta synkkää sellaista.

– Taiteessa arkea pitää katsoa suurennuslasin tai kaukoputken läpi, vähän vääristää ja liioitella asioita. Silti tuntuu, että fiktiossa ollaan kesympiä kuin todellisuudessa, Kivinen sanoo.

Hämmentävää on myös se, miten fiktioksi tarkoitettu muuttuu todeksi.

– Kirjoitin parikin juttua, jotka sitten hassusti tapahtuivat oikeassakin elämässä. Tekstin yllätysmomentti muuttui dokumentiksi ajasta.

– Mutta näytelmässä yritetään vähän valottaa sitä alitajuntaa, joka vaikka populismissa on taustalla, kuvitella kulissien takaista asiaa mahdollisimman moniäänisesti. Ketään ei haukuta, kaikille nauretaan tasapuolisesti, myös itselle.

Kivisen lisäksi lavalla nähdään näyttelijä Mikko Paananen. Kaksi miestä tekee lavalla kahdeksan roolia. Lisäksi ryhmään kuuluu visualisti Mirkka Nyrhinen.

Kivisen mukaan pienen porukan etu on notkeus ja rohkeus ottaa riskejä miettimättä sitä, myykö esitys.

– Meille tärkein ajatus Kansallisteatteria uudelleen aloittaessa oli, että saamme tehdä sellaista teatteria, mitä itse haluaisimme nähdä.

Viikingit-näytelmästä tehdään kevään aikana kuusi esitystä. Kivinen lupaa, että Kuopion Kansallisteatterin seuraava hiljaisuus ei ole yhtä pitkä:

– Uusia tekstejä on jo syntymässä.

Kuopion Kansallisteatterin ja Kuopion kaupunginteatterin yhteistuotantona tehtävä Viikingit-farssi saa ensi-iltansa Kuopion kaupunginteatterissa 16.3.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.