"Pyritään, ettei olisi hedelmäpeliä illalla" – euroviisusolisti Sebastian Rejman harmitteli viime hetken kameramuutoksia vain tunteja ennen kuin asiantuntijaraadit arvostelevat esitykset

Kun Suomen euroviisuedustaja Darude eli Ville Virtanen ja solisti Sebastian Rejman astelevat seuraavan kerran viisulavalle kenraaliharjoitukseen, katsovat asiantuntijaraadit esityksen tarkalla silmällä. Raadit antavat jo maanantai-iltana pisteensä ensimmäisen semifinaalin esiintyjille, mutta pisteet julkistetaan vasta tiistaina käytävän semifinaalin päätteeksi.

Virtasen mukaan kaikki sujui päivän harjoituksessa hänen näkökulmastaan hyvin, ja hän suuntaa illalla arvioitavaan esitykseen levollisin mielin.

Rejmanin näkövinkkelistä kaikki ei sujunut yhtä jouhevasti.

–  Tämä meininki on kyllä hauskaa. Toisessa harjoituksessa minulle ilmoitettiin lavalle mennessä, että oma kamerani on muuttunut, ja niin kävi tänäänkin. Lavalla seistessäni vasemmanpuoleisissa kameroissa eivät toimineet tällivalot eli ne punaiset valot, joista näkyy mikä kamera nauhoittaa, Rejman kertoi.

–  Lopussa näytin hedelmäpeliltä, kun yritin miettiä, oliko se tuo vai tuo. Näin on kuulemma käynyt kaikille tänään. Toivottavasti kukaan ei tule ennen illan vetoa ilmoittamaan, että hei pari muuttujaa vielä. Kyllä mielenkiintoiseksi vedetään viime metreillä, täytyy myöntää.

"Ei ole kukaan bäkkärillä itkeskellyt"

Suomen esitys on muuttunut hieman Uuden musiikin kilpailussa (UMK) nähdystä. UMK:ssa nähtyä kuutiota ei voitu tuoda Tel Aviviin, joten kuutiolle heijastettu video näkyy nyt lavan takaosassa olevalta isolta näytöltä. Darude on lavan takaosassa katsomosta käsin katsottuna vasemmalla puolella ja tanssija Etel Röhr on lavan takaosassa keskellä. Rejman on suurimman osan Look Away -kappaleen esityksestä lavan etuosassa.

Itse esityksessä ei kaksikon mukaan ole enää mitään muutettavaa.

–  Olemme hokeneet koko ajan keskenämme, että mitään omaa tekemistä ei tarvitse muuttaa, otetaan vain 101 pinnaa. Sebastian välillä stressaa, mutta sitä alkaa jo naurattaa tuo viime hetken säätö, joka ei johdu itsestä, Virtanen sanoi.

Rejman totesikin, että "ei tätä ole näköjään helpoksi tehty".

–  Miettikää itse, olette menossa laulamaan miljoonien eteen, Rejman sanoi.

–  Kokemusta on kuitenkin kaikenlaisista hommista, niin kyllä tällainen aina välillä hymyilyttää täytyy myöntää. Pyritään nyt, ettei olisi hedelmäpeliä illalla.

Virtasen mukaan koko ryhmä on kuitenkin ollut hyvissä tunnelmissa.

–  Ei ole kukaan bäkkärillä itkeskellyt.

Suomen viisuedustajat eivät juuri ehdi rauhoittua, vaan tiistai-illan semifinaaliin mennään täyttä höyryä.

–  Ei tässä paljon mitään rauhoittumista ole, mutta yritetään nukkua, Virtanen sanoi.

–  Olisimme toivoneet, että olisimme päässeet välillä hotellilla käymään, mutta se ei ole mahdollista, joten mennään lattialle makaamaan ja juomaan spriteä, Rejman lisäsi.

Nauru raikuu Suomen euroviisufanien pöydässä

Suomen euroviisufanien kanssa saman pöydän ääressä istuessa on helppoa ymmärtää, mikä saa heidät matkaamaan vuosi toisensa perään Eurovision laulukilpailuun. Vaikka kaikki eivät tapaa toisiaan usein Suomessa, ei sitä huomaa juttelun ja naurun keskellä telavivilaisessa ravintolassa.

Suomen euroviisuklubin puheenjohtaja Mika Behm matkasi tämän vuoden viisuisäntämaahan Israeliin jo toukokuun alkupuolella, vaikka viisut polkaistiin virallisesti käyntiin vasta sunnuntain avajaisissa.

–  Tämä on minulle uusi paikka, joten on ollut kiva kierrellä katselemassa, kun tässä viisuviikon aikana ei ehdi tehdä muuta kuin viisuilla aamusta yöhön. Silloin ei ehdi katsella mitään maisemia, Behm naurahtaa.

Monelle euroviisuviikko tarkoittaakin vain semifinaaleja ja loppuhuipennuksena finaalia, mutta viisujen taustalla on paljon oheistapahtumaa, kuten Euroviisuklubi ja Euro Cafe.

Behmin lisäksi pöydässä istuvilla Janne Arposella, Nina Sirviöllä ja Johanna Kelalla on ranneke viisuklubille.

–  Nyt on huomannut, että juhliminen on alkanut. Viisut keräävät paljon ihmisiä, eivät vain mediaa ja artisteja, vaan myös faneja. Tämä on suuri ja ihana yhteisöllinen perhe. Puhumme fanien keskuudessa viisukuplasta. Nyt siellä ollaan, eikä haluta pois, Behm sanoo.

–  Se on täysin totta, Arponen kuittaa välittömästi perään.

Toteen käynyt unelma

Behm on ollut Euroviisuissa ensimmäisen kerran vuonna 1996, kun ne järjestettiin Oslossa.

–  Siellä istuttiin puku päällä ja kovat kaulassa. Se oli nuorelle kaverille tosi kova juttu, Behm muistelee.

Arposen, Sirviön ja Kelan viisutaival alkoi vuonna 2015 Wienissä. Lapsesta asti laulukilpailua televisiosta katsellut Sirviö kuvailee viisuihin pääsemistä toteen käyneenä unelmana.

–  Olin varmaan kahdeksan, kun katsoin viisuja ensimmäisen kerran ja jäin saman tien koukkuun. Euroviisut on aina ollut iso unelma. Sanoin äidille, etten ikinä tule pääsemään tuonne, Sirviö muistelee.

–  Kun olin Euroviisuissa ensimmäistä kertaa suorassa lähetyksessä, meinasin pyörtyä. Olenko oikeasti täällä, olin 40 vuotta unelmoinut tästä, hän jatkaa.

Suomen euroviisuedustaja Darude ja solisti Sebastian Rejman saavat faneilta kehuja.

–  Heillä on selkeästi hauskaa ja he nauttivat siitä mitä tekevät. Olen todella närkästynyt siitä, miten media on kohdellut meidän edustajiamme. Ehkä on helpompaa olla negatiivinen, niin ei tule isoa pettymystä, Behm arvelee.

Saara Aalto jäi viime vuonna finaalissa toiseksi viimeiselle sijalle, mitä Sirviö kuvailee sokkipettymykseksi.

–  Olimme varmoja, että hän menee kepeästi kymppijoukkoon. Oli aika hiljaista porukkaa finaalin jälkeen. Sen takia nyt ei uskalla veikata mitään.

Vedonlyöntitoimistot eivät usko Daruden finaalimahdollisuuksiin. Behmin mukaan veikkaukset ovat yleensä olleet suuntaa antavia.

–  Minun on pakko ajatella, että menemme finaaliin, Behm sanoo.

Selkeää voittajasuosikkia ei kukaan osaa nimetä, mutta heidän veikkauksissaan nousevat esille muun muassa Italia, Ruotsi, Hollanti ja Venäjä.

Suomalaisfaneja paikalla viime vuotta vähemmän

Tänä vuonna viisuihin on matkannut huomattavasti vähemmän suomalaisia viisufaneja kuin esimerkiksi viime vuonna Portugalissa Lissabonissa järjestettyihin viisuihin.

Behm, Arponen, Sirviö ja Kela uskovat, että Israelin turvallisuustilanne näytteli isoa osaa fanikadossa.

–  Itse ajattelen, että tänne voi tulla, jos tänne tehdään Suomestakin matkoja eikä Suomen valtio kiellä matkustamista, Behm sanoo.

–  Minut on yllättänyt se, miten vähän täällä on poliiseja. Ajattelin, että täällä olisi hirveästi vartiointia joka puolella, mutta ei missään mitään, Arponen kertoo.

Myös korkeiksi nousseet hinnat vähensivät fanien intoa matkata viisuihin. Nelikon mukaan faneille aiemmin noin 450 eurolla myydystä lippupaketista olisi saanut maksaa tänä vuonna tuhat euroa.

–  Emme ottaneet tänä vuonna lippupakettia, koska se oli kiristystä, kun fanien uskottiin maksavan ne, Behm kertoo.

Israelin viisuisännyyden myötä on noussut myös keskustelu Israelin hallinnon ja palestiinalaisten konfliktista, mikä on nostanut myös boikottivaatimuksia.

–  Voisin boikotoida, jos tilanne paranisi sillä. Mielestäni on hyvä, että Euroviisut järjestetään täällä, kun ajatellaan, että viisut on rakennettu ihmisten yhdistämisen ympärille. Tämä herättää keskustelua, mikä on hyvä asia, Behm pohtii.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.