Rapartisti Rauhatäti: ”Radion rap on lähinnä alkoholimainontaa”

Räppäri Rauhatäti eli Hanna Yli-Tepsa pitää radiossa kuultavan rapmusiikin sanomaa köyhänä. Hän on pahoillaan siitä, että tekstit keskittyvät lähinnä bileisiin ja juopotteluun.

– Sääli, että se rap, mitä nuorille tuutataan radiossa, on lähinnä alkoholimainontaa. Toisaalta se on ajan henki, sillä jenkkirapissa on sama ongelma.

Vuonna 2007 räppärinä aloittaneen Rauhatädin tekstit ottavat kantaa yhteiskunnallisiin asioihin. Yli-Tepsa kerää tekstiaihioita kuuntelemalla ihmisten tarinoita ja tarttumalla niissä esiintyviin epäkohtiin.

– Olen ammatiltani tanssinopettaja, mutta toiseksi työkseni on muodostunut raptyöpajojen pitäminen erityisesti erikoisryhmille. Heille on tärkeää ja terapeuttista kirjoittaa omista kokemuksistaan ja tunteistaan. Kun kirjoittamansa sanat sanoo muille, tulee voimaannuttava kokemus siitä, että omilla ajatuksilla on merkitystä.

Työpajojen rajuista tarinoista on syntynyt myös kappaleita elokuussa julkaistavalle Palasia-levylle. Mukana on esimerkiksi teksti seksityöntekijöistä, joille Yli-Tepsa piti kurssin.

Naisräppäreiden pioneereihin Suomessa kuuluva Rauhatäti kertoo, että yleisön suhtautuminen naisräppäreitä kohtaan on yhä kaksijakoinen.

– Totiset rapdiggarit ovat edelleen hirveän asenteellisia. Monilla oli sellainen ajatus, että tytöt eivät osaa räpätä. Toisaalta koska olin pitkään ainut naisräppäri, niin media kiinnostui tekemisistäni alusta saakka, Yli-Tepsa sanoo.

– Kun ensimmäinen levyni julkaistiin viime vuonna, keskustelupalstoilla oli edelleen sitä kommentointia, että tytöt eivät osaa. Tästä innostuneena teimme MC Pyhän Lehmän ja Mercedes Bentson kanssa Tytöt ei osaa räppää -biisin, joka julkaistaan toukokuun puolivälissä.

Rauhatäti, MC Pyhä Lehmä ja Jasa & DJ Rölli Kuopion Henry’s Pubissa 7.5.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.