Rautalangan pojat

Kouvolassa Korvenkylän kesäteatterissa Topi Sorsakosken elämästä kertovassa Kaksi kitaraa -musiikkinäytelmässä lavalle nousee tänä kesänä sinisiin haalareihin pukeutunut pitkätukkainen, parrakas ja viiksekäs heppu. Roolihahmoa esittävä Esko Kuoppamäki laulaa vuoden 1974 Syksyn Sävelen voittajakappaleen, Metsämökin tontun paikallisen The Secretsin säestämänä.

– Se oli ratkiriemukas juttu, nähdä itsensä lavalla. Oli minusta saatu aika näköinen, kertoo esityksen nähnyt roolihahmon alkuperäisversio, 70-vuotias rokkari Jussi Raittinen.

Vuonna 1960 ensimmäiset kappaleensa levyttäneen Raittisen ura suomalaisen rock and rollin maailmassa porskuttaa vääjäämättömästi ja vertaistaan vailla. Kuluneen vuoden aikana ilmestyi elämänkertamuistelmien toinen osa, Vanha rokkistara, Jussi and The Boysilta julkaistiin uusi levy Kerran vielä, pojat!, ja kotimaisen rockhistorian pisimpään yhtäjaksoisesti toiminut yhtye The Boys saavutti puolen vuosisadan iän.

– 20–30 keikkaa tehdään nykyään vuodessa, kun kaksi meistä on jo eläkkeelläkin, elämäntapamuusikko kertoo.

The Boys on rockin rinnalla tanssittavan musiikin yhtye, ja siksi vakiopaikassa Helsingin Storyvillessä on edelleen kuukausittain Poikien keikka. Jazz-baari vetää noina iltoina esimerkiksi jiven harrastajia veivaamaan.

– Paikka kun on Museokadulla, niin läheisten hotellien turistit eksyvät sinne ihmettelemään, että mitä täällä tapahtuu, Raittinen sanoo ja nauraa päälle.

 

Rockuran vuosikymmenet ovat suhahtaneet Raittiselta käytännössä lavalta toiselle, välillä televisio-ohjelmissa, mutta useimmiten rock and rollin muodossa. Jussi and The Boys on keikkaillut niin kouluissa kuin lähiöissä, ja vauhdikkaimpina keikkavuosina Raittinen pukeutui joulupukiksi Korvatunturin asialla Beverly Hillsissä.

Valtavasta työmäärästä ovat jääneet mieleen yksittäiset keikat ja pidemmät rundit, erityisesti nuoruusvuodet.

– Jokainen sukupolvi glorifioi oman nuoruutensa, käytännössä koko suomalaisen rockin kaaren elänyt rokkari toteaa.

– 1970–80-luvut varsinkin, esimerkiksi ammattiosastomme Popmuusikot ry:n järjestämät rockin SM-kilpailut olivat käsittämättömiä. Kuten vuonna 1980, kun Hassisen Kone voitti uuden aallon sarjan.

Tämän hetken musiikkia rockpioneeri ei kummemmin seuraa, paitsi perinteisempää kotimaista rautalankaa, rock and rollia ja bluesia – tietysti. Raittinen on voittanut populaarimusiikin tuntemuksellaan useasti Radio Suomen Poppikoulun muusikkocupin mestaruuden, ja puheessa vilisevätkin vuosiluvut, nimet ja tarinat.

– Tunnen tangokuningas Kyösti Mäkimattilan vuosien takaa, ja muutama neuvo on tullut annettua. Uudella Varjokuvan levyllä onkin aika monta Boys-yhtyeen kappaletta versioituna.

Miksikään antiikin rokkivaariksi Raittista ei voi kutsua. Vaikka aktiivinen ay-mies sai freelance-muusikot TaEL-eläkelain piiriin vuonna 1986, ei oma työnteko ole jäänyt lepopäiville.

 

Tänään Jussi and The Boys esiintyy Kuopiossa, josta Raittinen juontaa heti mieleensä muutama vuosi sitten pidetyn 60’s-illan sekä itse kuninkaan, Elvis Presleyn.

– Kuopiossahan on erittäin aktiivinen Elvis Fan Clubin alajaosto. Olen kunniajäsenenä yhdistyksessä, kuten on myös esimerkiksi Danny. Se ei ole mitään höyrypäiden hommaa, 50-luvulta saakka Elvis-fani ollut Raittinen vakuuttaa.

1960-luku on vuosikymmen, joka paitsi aloitti Raittisen ja Poikien uran, tarjosi myös musiikillisesti ammennettavaa. The Boysin ensimmäisen levytyksen, vuoden 1964 keväällä julkaistun Kaikki rakkauteni -käännöksen taustalla on tietysti Liverpoolin pottatukkayhtye The Beatles.

Elvis taasen on läsnä myös Poikien 50-vuotisjuhlalevyllä peräti viidellä kappaleella, kuten Mä siitä eroon pääse en. Vuonna 1957 levytetyistä Presleyn joululauluista kaksi on nostettu levyn bonusraidoiksi.

– Uusin levy on oikeastaan rock-, blues- ja kantripainotteinen. Levyn radiohitti Virran Ola on vielä kuningas on Huojuvan Ladon Suonna Konosen hieno kantrikäännös, josta pidin niin paljon, että se tuli levylle.

Jussi and The Boys ja Petri & Petterson Bras ja dj Nite Rauhalahdessa tänään.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.