Remontti venähti: Berliinin Pergamon-temppeli siirretään väistötiloihin

Yksi Berliinin suosituimmista nähtävyyksistä, remontissa oleva Pergamon-museo, pysyy aiottua pidempään suljettuna. Museon päänäyttelyesine, antiikin aikainen Pergamon-temppeli tai -alttari, siirretään viivästyksen vuoksi toisiin tiloihin.

Pergamon-museo sijaitsee Berliinin niin kutsutulla Museosaarella. Tiloiltaan pieneksi jäänyttä ja toisessa maailmansodassa vaurioitunutta museorakennusta päätettiin laajentaa peruskorjauksen yhteydessä. Kolme vuotta sitten aloitettujen rakennustöiden oli määrä olla valmiit 2019, mutta nyt valmistuminen on siirtynyt vuoteen 2023. Samalla rakennustöiden budjetti on paisunut alkuperäisestä 261 miljoonasta eurosta 477 euroon.

Kohonneiden kustannusten takana on osin yleinen rakennuskustannusten nousu, osin rakentajien yllätykseksi paikoilleen jätetty 1900-luvun alkupuolen betoninen pumppuasema, jolla on pumpattu pohjavettä pois saarelta. Pumppuaseman paikalle on ollut määrä rakentaa uusi kulkuväylä.

Pergamonin alttari on ollut tähän asti rakennustöiden vuoksi suojattuna, eikä yleisö ole päässyt näkemään sitä. Nyt alttarin siirtokelpoisia osia ja muita näyttelyesineitä, esimerkiksi antiikista peräisin olevia friisejä ja veistoksia, siirretään Museosaaren vieressä sijaitsevaan väliaikaiseen näyttelytilaan. Samaan tilaan asetetaan esille myös 3D-teos Pergamon-alttarista.

Pergamon oli muinainen valtakunta Vähässä-Aasiassa nykyisen Turkin luoteisrannikolla. Kaupunkiin rakennettiin Zeulle ja Athenelle omistettu marmorialttari ennen ajanlaskun alkua. Saksalaiset arkeologit siirsivät alttarin ja muuta pergamonilaista esineistöä Berliiniin 1880-luvulla.

Lähteet:

Deutsche Welle

Tagesspiegel

Uusimmat

Kulttuuri

Poikien tanssileiri keräsi suuren osallistujamäärän tänä vuonna – Leiriläiset hakevat Kuopiosta tanssin voimaa ja kavereita

Kuopio Tanssii ja Soi -festivaaleilla esiintyneelle Tuure Boeliukselle tanssiminen on ollut nuorena pakopaikka – "Minua kiusattiin lapsena Porissa aika paljon"

Arvio: Au Revoir Jorma U. -gaala oli ilta täynnä ainutlaatuisia esityksiä

Sodankylän elokuvajuhlat teki uuden yleisöennätyksen – festivaaleilla 31  000 kävijää

"Ajattelin, että Eemilistä pitäisi tehdä oma kirja, koska aineisto oli paljon", pohti Minna Kettunen lähes 20 vuotta sitten – nyt Eemil Halosen elämä ja teot on julki

Koreografi Jacopo Godani ei halua päästää tanssijoitaan helpolla: "Jokaisen luunkin täytyy ilmaista jotakin"

Arvio: Zoltán Grecsó ja Beatrix Simkó #Orpheus#Eurydike on raju ja paljas tulkinta parisuhteesta

Arvio: Compagnie Pál Frenákin Lutte oli seksististä väkivallalla mässäilyä

Rock in the City ylitti kävijätavoitteensa Kuopiossa – uutuusfestari sai Savosta lentävän lähdön kiertueelleen

Nightwishin Marko Hietala avasi soolouransa Kuopiossa – kuvasarja kertaa Rock in the City -keikan tunnelmia

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.