Remontti vie Kuopion kaupunginorkesterin teatterin tiloihin keväällä 2018

Kuopion kulttuurilaitosten yhteistyö tiivistyy kevätkaudella 2018, kun Kuopion musiikkikeskuksen remontin myötä evakkoon lähtevä kaupunginorkesteri konsertoi väliaikaisesti Kuopion kaupunginteatterin tiloissa.

– Olemme ajoittaneet seuraavan ison yhteistyömme teatterin kanssa kaudelle 2017–2018. Teoksesta tulee kaikkiaan yli 70 esitystä, ja lisäksi olemme varanneet teatterin keväästä kahdeksan iltaa Sinfoniasarjaamme varten, vahvistaa Musiikkikeskuksen johtaja Michael Claussen.

– Toki tässä on vielä kysymyksiä esimerkiksi soitinten varastoinnista ja käytöstä. Voi olla, että keväällä meillä ei ole solistina pianisteja, koska flyygelille ei ole välttämättä tilaa teatterilla.

Claussenin mukaan orkesteri tarkastelee myös mahdollisuutta esittää kamarimusiikkia kaupungintalon juhlasalissa ja tehdä yhteistyötä kirkkojen kanssa.

Kuopion kaupunginteatterin johtaja Pekka Laasonen uskoo, että teatterin ja orkesterin yhteistyöstä tulee rauhaisaa ja hedelmällistä.

– Teatterin esitystoimintaan orkesterin konsertit vaikuttavat vähän. Kun tilanne tiedetään hyvissä ajoin, niin asiat on helppo suunnitella. Tervetuloa vain, Laasonen sanoo.

Viihdekonserttien osalta tilanne on Claussenin mukaan vaikeampi.

– Kevyen musiikin konsertteja jää pakosti pois keväällä. Yritämme olla innovatiivisia ja keksiä, missä on sopiva tila järjestää pari konserttia, mutta on hankala sanoa, miten yleisömme löytäisi esimerkiksi Kuopio-halliin.

Claussenin mukaan orkesterille on tärkeää, että sali saadaan käyttöön heti vuoden 2018 syyskuun alussa. Kyse on taiteellisen jatkuvuuden kannalta myös taloudellisesta paineesta.

Musiikkikeskuksessa järjestetään vuosittain noin 300 tilaisuutta, joissa käy 100 000–150 000 vierailijaa.

– Joudumme tällä hetkellä myymään vuoden 2018 keväälle ja kesälle ei-oota. Tulostavoitteemme ovat korkealla, toivottavasti niitä suhteutetaan evakkovuoteen.

– Kuopio tanssii ja soi -festivaali ja muut vakituiset kesäkäyttäjämme ovat tietoisia evakostamme.

Vaikka evakko on hankalaa, on remontti Claussenin mukaan tarpeellinen. Yhteen asiaan hän ei kuitenkaan halua kajottavan:

– Olen ilmoittanut, että salin akustiikkaan ei saa tarttua. Haluamme saman tilan takaisin mutta ehostettuna.

Vuonna 1985 valmistuneeseen Musiikkikeskukseen tehtävän peruskorjauksen pääpaino on ilmanvaihtojärjestelmän uusimisessa. Kuopion kaupunginorkesterin lisäksi talossa toimivat oppilaitokset eli Kuopion konservatorio, Sibelius-Akatemian Kuopion yksikkö sekä Savonia Ammattikorkeakoulun Kuopion Musiikki- ja Tanssiakatemia lähtevät evakkoon.

Alustavan suunnitelman mukaan Kuopion musiikkikeskus pitää ovet suljettuina tammikuusta elokuun loppuun asti.

Väistötiloiksi on tällä hetkellä kaavailtu Niiralan koulua.

Kuopion Tilakeskuksen kiinteistötekninen asiantuntija Hannu Kosunen muistuttaa, että suunnitelmat ovat vielä kesken.

– Musiikkikeskus sijaitsee keskeisellä paikalla, ja siksi väistötilojenkin pitää löytyä keskustasta. Niiralan koulu on tarkastelussa. Joudumme vielä miettimään, miten koko Musiikkikeskuksen henkilömäärä mahtuu koululle. Muitakin vaihtoehtoja on tarkasteltu, Kosunen sanoo.

Musiikkikeskusta on korjattu vaiheittain kesästä 2015 lähtien, jolloin talossa vaihdettiin kokolattiamatot. Viime kesänä talon viemäröinti sekä kellaritiloja kunnostettiin, ja kesällä 2017 rakennuksen katolle rakennetaan uusi ilmanvaihtokonehuone.

Kaikkiaan tulevan remontin kustannukset ovat noin 4,2 miljoonaa euroa, josta ensi vuonna käytetään 700 000.

Kosunen kertoo, että suuri osa peruskorjauksessa tehtävistä töistä jää yleisöltä piiloon.

– Näkyvin osuus on varmasti se, että salin tuolien pehmusteet vaihdetaan remontin aikana.

Kosunen huomauttaa, että evakkoajan työmaa on mittava, ja esimerkiksi oppilaitosten kanssa on keskusteltu myös siitä, että heidän osaltaan evakkoaika voi jatkua vuoden 2018 loppuun asti.

Kaupunginorkesterin on tarkoitus palata kotiinsa syyskuun alussa.

– Tärkeintä on saada suuri sali toimintakuntoon syksyksi, Kosunen sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.