Riisan ikonikokoelma on Kansallisgalleriaakin kattavampi

Suomen ortodoksisen kirkkomuseon säätiön puheenjohtaja ja Suomen Kansallisgallerian pääjohtaja Risto Ruohonen pitää Riisan kokoelmaa merkittävänä Pohjoismaissa.

– Kuopio on aivan ainutlaatuisessa asemassa. Missään muualla Suomessa tai Pohjoismaissa ei ole samanlaista mahdollisuutta tutustua näin rikkaaseen kokoelmaan, joka ei ole vain paikallinen kokoelma, vaan se on koko Suomen ja Karjalan alueella olleen kirkollisen taidemateriaalin kokoelma.

Ruohonen korostaa kokoelman taiteellista ulottuvuutta taidemuseotaustansa vuoksi. Hän on valmis myöntämään, että Riisan ikonitaiteen kokoelma on rikkaampi kuin Kansallisgallerian.

– Ikonitaide on väkisinkin meillä vähäisemmässä roolissa. Tässä kohtaa arvostan Kuopion kokoelmaa enemmän kuin meidän vastaavaa osuuttamme, Ruohonen sanoo.

Kansainvälisyys on säätiön agendalla, ja taiteelliset arvot tekevät Ruohosen mukaan Riisasta kansainvälisesti kiinnostavan ja auttavat verkostoitumista maailmalla.

– Se nähdään myös muualla merkittävänä ja kattavana kokoelmana. Suurten taidemuseoiden suuntaan on ollut avaavia keskusteluja, jotka antavat uskoa siihen, että teoslainoja Kuopioon saadaan.

Teoslainat ovat mahdollisia remontin ansiosta.

– Tämä on aidosti askel eteenpäin, koska tilat on suunniteltu niin, että ne täyttävät normiston. Kansallisgallerian kokoelmiakin toivotaan aika ajoin lainaksi erilaisiin paikkoihin. Ei ole mitenkään tavatonta, että joudumme kieltäytymään ihan vain siksi, että tilat eivät ole asianmukaiset emmekä uskalla siksi lainata.

Nyt Ruohonen uskaltaisi jo Riisaankin Kansallisgallerian teoksia lainata. Tämä ei ole kuitenkaan vielä ajankohtaista.

– Nyt on keskitytty siihen, että saadaan ainutlaatuiset kokoelmat mahdollisimman hyvin esiteltyä. Uskoisin, että ensimmäisen kesäkauden jälkeen alkaa tulla tarkempia uutisia siitä, mitä täydentävää ja vierailevaa näyttelytoimintaa tulee.

Ruohonen ei osaa vielä sanoa tarkkaa summaa, joka on kertynyt säätiön maksettavaksi kirkkomuseon remontin ja uuden näyttelyn rakentamisesta. Se on kuitenkin selvää, että säätiön talous on tällä hetkellä tiukilla. Kokoelman ylläpidosta koituu koko ajan kuluja, mutta rakennustöiden vuoksi yleisötuloja ei ole saatu sitten vuoden 2009.

– Emme ole saaneet kerättyä niin paljon rahaa kuin olisimme toivoneet. Valtio ja kaupunki eivät ole saaneet sellaisia päätöksiä aikaan, joissa olisi varmistunut, paljonko he pystyvät museota tukemaan. Olemme tehneet erilaisia säästöratkaisuja, ja osa suunnitelmista jää toteutettaviksi toisessa aallossa, Ruohonen kertoo.

– Näin ollen ei ole myöskään voitu rekrytoida lisäväkeä, joka on tulevaisuudessa tarpeen yleisötyön kehittämiseksi.

Puheet museon siirtämisestä Helsinkiin on Ruohosen mielestä nyt käyty.

– Säätiön ratkaisu on ollut helppo. Meillä on Kuopiossa kunnostuksessa hyvät tilat, joissa on hieno arkkitehtuuri. Minä näen, että keskustelu siitä, onko museo Kuopiossa vai jossain muualla on käyty, ja nyt avataan kirkkomuseolle uutta tulevaisuutta Kuopiossa.

Uusimmat

Kulttuuri

Jussi Hakulinen: Olli Lindholmin muistokeikat peruttu – "Toivon, että minut jätetään rauhaan"

Lilli Paasikivi puolustaa kriitikoiden arvostelemaa Jää-oopperaa: "Musiikki on helposti lähestyttävää, mutta se on silti merkityksellistä"

Hanoi Rocksin traaginen käänne pian valkokankailla – tältä näyttää kauan odotettu Mötley Crüe -elokuva

Ruotsalainen Sabaton Kuopiorockiin ensi kesänä – festivaali julkaisi loputkin esiintyjät

Kuopion museoremontissa päädyttiin Suomessa erikoiseen ratkaisuun – Suojeluviranomainen: "Rakenne oli niin outo, että sitä ei tullut sääli"

Elokuvasäätiö jakaa yli 25 miljoonaa euroa elokuvien tuotantoon ja jakeluun

Muotisuunnittelija Karl Lagerfeld on kuollut – tavaramerkkeinä mustat aurinkolasit, valkoinen poninhäntä ja terävä kieli

Yö-yhtyeen Olli Lindholm antoi haastattelun Satakunnan Viikko -lehdelle viimeisenä elinpäivänään: Olen tul­lut malt­ta­mat­to­mak­si

Kalevalan sarjakuvasovitus sekoittaa fantasiaa ja kauhua – "Populaarikulttuuri voisi ammentaa suomalaisesta kansanperinteestä enemmän"

René Magritte ensi kertaa Suomessa – siinä todellinen kulttuuriteko

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.