Riuttalan talonpoikaismuseo palkittiin: Tinkimätön korjausfilosofia ratkaisi

Riuttalan talonpoikaismuseota Kuopion Karttulassa ylläpitävä säätiö on voittanut Itä-Suomen paikallismuseo -kilpailun. Suomen kotiseutuliitto valitsee palkinnon saajan vuosittain Savon, Karjalan, Kainuun ja Kymenlaakson museoiden joukosta.

Tänä vuonna kilpailun teemana oli rakennusten kunto. Riuttala valikoitui voittajaksi tinkimättömän korjausfilosofiansa ansiosta.

– Perinteistä agraaria elämänmuotoa esittelevien ulkomuseoiden keskeisenä haasteena on rakennusten jatkuva kunnossapitäminen, kertoo Suomen kotiseutuliiton puheenjohtaja, professori Janne Vilkuna palkintoperusteissa.

– Kiusaus esimerkiksi korvata perinteiset kattomateriaalit kestävimmillä nykyaikaisilla materiaaleilla on suuri, mutta näin ei ole tapahtunut, koska on ymmärretty, että aidot, perinteiset kattomateriaalit ovat aivan olennainen osa museokokonaisuutta, jatkaa Vilkuna.

Museon korjauksia on ohjannut viime vuosina restaurointikirvesmies, ja Kuopion kulttuurihistoriallinen museo on valvonut korjaustöitä.

Riuttalan talonpoikaismuseo esittelee vauraan pohjoissavolaisen tilan elämää 1900-luvun alun muodossaan. Museossa on yli 20 rakennusta, joita korjataan jatkuvasti. Tänä kesänä korjausvuorossa on navetan pärekatoksen pihapiirin puoleinen lape. Kaikki päreet valmistetaan paikan päällä.

Kunniamaininnan kilpailussa saivat Parikkalan kauppamuseo, Savitaipaleen Hakamäen museoalue, Hyrynsalmen Kaunislehdon talomuseo, Ranta-Pukin kievarimuseo Kymenlaakson Anjalankoskella sekä Tohmajärven museoalue.

Kilpailu on järjestetty vuosittain vuodesta 2010 alkaen.