Rockcock alkaa tänään: Pääesiintyjän Whitesnaken historia on täynnä draamaa

1. Ilmoitus Melody Maker -lehdessä mullisti paikallisissa pikkubändeissä laulaneen nuorukaisen elämän vuonna 1973.

Ilmoituksen nähnyt 22-vuotias David Coverdale oli esiintynyt The Government -bändissä yhteisellä keikalla Deep Purplen kanssa ja päätti hakea bändiin laulajaksi, kun Ian Gillan oli päättänyt jättää bändin. Jo maailman maineeseen noussut Deep Purple pestasi tuolloin vielä tuntemattoman Coverdalen uudeksi laulajakseen.

Coverdale lauloi Deep Purplessa kolmisen vuotta ja julkaisi bändin kanssa kolme albumia, joista Burnilla (maaliskuu 1974) ja Stormbringerillä (joulukuu 1974) on vankka kannattajakuntansa.

2. ”Minua pelotti jättää bändi. Purple oli elämäni, se oli käänne urallani, mutta samaan aikaan halusin pois.”

Näin Coverdale muisteli myöhemmin vuotta 1976, jolloin hän oli päättänyt erota Deep Purplesta ja jolloin koko bändi myös hajosi.

Sooloura käynnistyi nihkeästi, mutta White Snake (1977) ja Northwinds (1978) vahvistivat laulajan uskoa siihen, että suunta on oikea. 1978 Coverdale päätti perustaa uuden bändin, jonka nimeksi tuli hänen soololevyjensä taustalla soittaneen The White Snake Bandin nimeä mukaillen Whitesnake.

Bändin nimestä on useita tarinoita: Yhden mukaan innoituksena toimi Coverdalella aikoinaan ollut valkoinen lemmikki-python, toisen mukaan hänen tuohon aikaan käyttämänsä valkoiset käärmeennahkaiset bootsit.

3. Hiljalleen kasvanut maine ja varsinkin Saints & Sinners -albumin (1982) menestys kiristivät välejä bändin sisällä.

Tilanne kärjistyi vuonna 1983 kiertueella, kun Coverdale syytti pitkäaikaista kitaristiaan Micky Moodya epäammattimaisesta käytöksestä konsertissa. Kaksikon vieressä istui Thin Lizzy -kitaristi John Sykes, jonka Coverdale värväsi Whitesnakeen heti, kun Moody oli eronnut.

Sykesin taiturimainen soittaminen vei Whitesnakea modernimpaan suuntaan jo Slide It In -albumilla (1984), mutta varsinainen jättipotti oli Coverdalen ja Sykesin yhdessä kirjoittama albumi 1987 (Yhdysvalloissa julkaistu nimellä Whitesnake), jonka kappaleilta kuten Is This Love, Here I Go Again, Still of the Night ei ole voinut olla kuulematta, jos on yhtään kuunnellut rockia.

Levyä myytiin pelkästään Yhdysvalloissa 8 miljoonaa kappaletta eli 8-kertaista platinaa. Levyn imussa myös sen edeltäjä Slide It In nousi platinalukuihin. Coverdalen ja Sykesin välit kuitenkin kiristyivät ja hienosti alkanut yhteistyö päätyi pian levyn julkaisun jälkeen kitaristin eroon.

4. Whitesnaken ainoa alkuperäinen jäsen on Coverdale. Hänen lisäkseen bändissä on vaikuttanut 40 jäsentä: 12 kitaristia, 12 kosketinsoittajaa, 8 basistia ja 8 rumpalia.

Whitesnakessa ovat soittaneet muun muassa kitaravelho Steve Vai, muun muassa Ozzy Osbournen bändissä soittanut basisti Rudy Sarzo, jo Deep Purplessa Coverdalen kanssa soittanut kosketinsoittaja Jon Lord sekä muun muassa Frank Zappan, David Bowien ja Lou Reedin bändeissä rumpaloinut Aynsley Dunbar.

Bändin tämänhetkinen kokoonpano on sen historian pitkäaikaisin, sillä vuoden 2003 jälkeen molemmat kitaristit ovat pysyneet samana eikä basisti ja rumpali ole vaihtunut kuin kolme kertaa ja kosketinsoittaja kahdesti.

5. Vuoden 2003 jälkeen Whitesnake on julkaissut kolme studio- ja kolme livealbumia. Viimeisin on The Purple Album vuodelta 2015.

Bändi on myös keikkaillut ahkerasti ympäri maailmaa. Tällä hetkellä käynnissä on The Greatest Hits Tour, jonka tiimoilta Whitesnake tulee myös Kuopion Rockcockiin.

Bändi tulee Kuopioon Oslosta ja jatkaa sunnuntaiksi Gävleen Ruotsiin.

6. Coverdalen ääniala on yli kolme oktaavia.

Coverdale valittiin Rock and Roll Hall of Fameen Deep Purplen jäsenenä tämän vuoden huhtikuussa. Hänen omaisuutensa on arvioitu olevan noin 16,4 miljoonaa euroa.

Lähteet: muun muassa Whitesnake.com, Deep-purple.net, Allmusic.com, Wikipedia, Vintagevinylnews.com

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Viikate, Maj Karma ja Stam1na kertovat muistoja Rockcockista: Aina on hymyilty kuin oinaat