Saako klassiselle musiikille nauraa, Petri Bäckström?

Kuopion Musiikkikeskuksessa virittäydytään vapputunnelmiin Atso Almilan johtaman kaupunginorkesterin ja tenori Petri Bäckströmin seurassa. Bäckström on tullut tutuksi vakavien oopperaroolien lisäksi muun muassa hulvattomasta The Fabulous Bäckström Brothers! -esityksestä sekä Mirjam Helin -suihkulaulukilpailun voitosta.

Mitä vappuperinteisiisi kuuluu, Petri Bäckström?

Yleensä vaput sujuvat töissä joko poliittisessa juhlassa tai viihdekeikalla. Jos kyseessä on ulkoesiintyminen, niin usein toivon, että olisi lämmintä tai saisi edes makkaran. Sellaisessa harvinaisessa tapauksessa, että vappuna ei ole keikkaa, pakenen mielelläni mökille.

Mitä Kuopion Musiikkikeskuksen vappukonsertissa on tarjolla?

Tarkoitus on riehua ja pitää hauskaa, mutta aivan tarkkaa suunnitelmaa en vielä tiedä. Tarjolla on ooppera-aariaa ja operettia, ja yksi clue on varmasti Atso Almilan hengentuotteet orkesterin kanssa. Esitämme ainakin kohtauksen Atson Salapoliisioopperasta lavaliikehdinnän kera. Tarjolla on myös yhteislaulua.

Olet tullut tutuksi koomisistakin rooleista. Saako klassiselle musiikille nauraa?

Ammatillinen kuvani on jo pitkään profiloitunut oopperakomiikan pariin, mutta on vanhanaikaista ajatella, että se olisi koko kuva. Kun olen tutustunut itseeni ja hauskuuteeni, niin olen huomannut olevani vakavampi kuin luulinkaan.

The Fabulous Bäckström Brothers! -esityksessä koomisuus tulee siitä, kuinka vakavasti otamme sen Wagnerin. Yritämme idioottimaisen tosissamme, vaikka realismi siinä ympärillä kertoo kaikesta muusta. Klassinen musiikki näyttäytyy tuolloin kunnioittavan absurdissa valossa.

Pitäisikö nykytaiteen tulla lähemmäs erilaisia yleisöjä?

Varsinkin nyt, kun kulttuuripoliittinen keskustelu on kuohunut ja kuplinut, niin tuntuu siltä, että me klassiset laulajat olemme jännässä tilanteessa. Monihan meistä käy myös pienillä paikkakunnilla esittämässä niitä lauluja, joilla on paikka kansan syvien rivien sydämissä. Tässä olisi tilaisuus myös hämmentää ja sekoittaa nykyistä soppaa ja tarjota uusia ideoita ja kipinöitä kuulijoille.

Sen sijaan, että keskitytään nenää nyrpistellen korostamaan, että jokin taide ei ole juuri minua varten, niin rohkeammin pitäisi mennä testaamaan uusia asioita. Sen jälkeen voi sitten sanoa, jos ei tykkää.

Olet kova neulomaan. Miten käsityöharrastus täydentää laulajan työtä?

Neulominen on minulle hiljentymistä ja meditaatiota. Varsinkin syksyllä tulee sellainen kotoutumisfiilis, että haluan tehdä jotakin lämmintä.

Valitsin ala-asteella tekstiilikäsityön puukäsityön sijaan. Innostus neulomiseen heräsi uudelleen vaihto-opiskeluvuonna Australiassa, kun koulupuvun kanssa sai pitää punaista villapaitaa. Päätin neuloa sellaisen itse. Hihoista tuli liian pitkät ja muuten paita oli liian lyhyt. Mutta hassu paita herätti humoristista ihastusta varsinkin vastakkaisessa sukupuolessa.

Mitä tämä vuosi tuo vielä tullessaan?

Teemme The Fabulous Bäckström Brothers! -esityksiä ja siihen liittyen on paljon palloja ilmassa. Meillä on tulossa isompi versio show’sta Saksaan sinfoniaorkesterin kanssa. Tämä lähti täysin liikkeelle Youtube-videoistamme. Lisäksi on muitakin ideoita.

Vappukonsertti Kuopion Musiikkikeskuksessa vappupäivänä klo 15.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.