Ohjaaja uutuuselokuvastaan: "Tärkeimpiä elokuvia, joita olen tehnyt"

Maailman kohtalo riippuu siitä, miten kohtelemme kaikkein pienimpiä, julistaa pian ensi-iltansa saava Onnelin ja Annelin talvi -elokuva. Lasten-elokuvan tärkeinä teemoina ovat erilaisuuden hyväksyminen ja pakolaisuus.

Elokuvan ohjaaja Saara Cantell kuitenkin huokaa, ettei olisi toivonut elokuvan aiheen olevan aivan näin ajankohtainen. Haastatteluaamun uutisissa on kerrottu, kuinka mielenosoittajat heittelivät Lahdessa Hennalan varuskuntaan matkalla ollutta turvapaikanhakijoiden bussia. Paikalta otetun uutiskuvan perusteella yksi mielenosoittajista oli pukeutunut Ku Klux Klanin asuun.

– Monet asiat kylmäävät minua tämän päivän Suomessa. Ja vilpittömästi minua myös hämmästyttää ja häkellyttää, mistä pelko ja viha tulevat, Cantell sanoo.

– Tässä mielessä Annelin ja Onnelin talvi on tärkeimpiä elokuvia, joita olen tehnyt. Eihän suvaitsevaisuutta tärkeämpää sanomaa voi olla tänä päivänä.

Onnelin ja Annelin talvi perustuu Marjatta Kurenniemen samannimiseen kirjaan. Pikkuruinen Vaaksanheimojen perhe on joutunut evakkoon ja etsii uutta kotia. Jouduttuaan onnettomuuteen he muuttavat väliaikaisesti Onnelin ja Annelin nukkekotiin asumaan. Nopeasti selviää, että kaikilla isoilla ihmisillä ei ole hyviä aikeita pikkuriikkisten ihmisten suhteen.

Saara Cantell myöntää, että elokuvassa oli useampia haasteita. Ensimmäinen oli se, saadaanko kuvauspaikalle Loviisaan riittävästi lunta. Astetta suurempi haaste oli, miten valkokankaalle luodaan uskottava illuusio isoista ja pienistä ihmisistä.

– Tietenkin haluaisin sanoa lapsiyleisölle, että meillä vaan oli pikkuriikkiset näyttelijät. Mutta todellisuudessa kuvaaja Marita Hällfors teki mielettömän tarkan ennakkosuunnitelman, jolla kokosuhteet saatiin näyttämään oikeilta, Cantell sanoo.

Samalla hän kehuu Onnelin ja Annelin esittäjiä eli Aava Merikantoa ja Lilja Lehtoa siitä, että nuoret osasivat näytellä kohtaukset ilman vastanäyttelijöitä.

– Heillä on varmaan luontainen kyky kuvitella hahmot eteensä. Se oli ilmiömäistä.

Viime vuonna ensi-iltaan tullut ensimmäinen Onneli ja Anneli -elokuva keräsi teattereihin noin 180 000 katsojaa. Cantellin mukaan menestys ei tuonut paineita, päin vastoin:

– Rahoittajat luottavat, mikä tuo tekemiseen vapautta.

Suomalaiset elokuvat ovat keränneet viime vuosina kovia katsojalukuja. Cantell muistuttaa, että vielä joitakin vuosia sitten povattiin jopa elokuvateattereiden kuolemaa. Samaan hengenvetoon hän toivoo, että elokuvia ei arvotettaisi pelkästään katsojamäärien mukaan.

– Loistavista, festivaaleilla palkituista elokuvista puhutaan floppeina, jos ne eivät kerää katsojia, itsekin elokuvataiteen valtionpalkinnon saanut Cantell sanoo.

Hän pitää elokuvantekijöiden kulttuurisena velvoitteena myös sitä, että tulevilla sukupolville on tarjolla kotimaisia lastenelokuvia.

– Pienenä maana tarvitsemme monenlaisia elokuvia, kaikenlaisille ihmisille omanlaisia tarinoita.

Cantellin seuraava elokuva ei ole lapsille. Työn alla on Tulen morsian -niminen epookkielokuva, joka kertoo Ahvenanmaan vuoden 1666 noitavainosta. Cantell kuvaa tarinaa sekä nuoren tytön kasvutarinaksi että rankaksi kertomukseksi intohimosta, syyllisyydestä ja sovituksesta.

Elokuva on muhinut pitkään Cantellin mielessä, sillä Leena Virtasen kanssa yhdessä tehty käsikirjoitus valmistui jo vuonna 2005.

– Osa elokuvan hahmoista on oikeita henkilöitä. Ahvenanmaalla 16 naista tuomittiin yhteydestä paholaiseen ja seitsemän heistä mestattiin.

Tulen morsian -elokuvan pääosassa on vasta 17-vuotias Tuulia Eloranta, joka oli mukana Cantellin vuonna 2012 ensi-iltansa saaneessa Tähtitaivas talon yllä -elokuvassa. Muissa rooleissa on muun muassa Kaija Pakarinen, Claes Malmberg, Antti Reini ja Maria Sid. Tulen morsian saa ensi-iltansa loppuvuodesta 2016.

Cantell haaveilee myös kolmannesta Onneli ja Anneli -elokuvasta.

– Olisi ihana saada trilogia täyteen, ennen kuin Aava ja Lilja ovat liian isoja. Kyllähän Onneli ja Anneli voivat vähän kasvaa elokuvien myötä, mutta teinielokuvia nämä eivät ole, stoppi tulee siinä.

Onnelin ja Annelin talvi tulee ensi-iltaan 9.10.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.