Sahansoiton SM-kisojen tulevaisuus uhattuna - "Lippuja myytiin niin vähän, etten kehtaa sanoa"

Sahansoiton SM-kilpailu saatettiin järjestää Vesannolla sunnuntaina viimeistä kertaa. Vesannon Musiikinystävät ry:n puheenjohtajan Mauri Haapamaan mukaan yhdistys suunnittelee tapahtuman radikaalia uudistamista, sillä yleisön kiinnostus tapahtumaa kohtaan on viimeisen viiden vuoden aikana hiipunut. Vesannon Musiikinystävät ry:llä on yksinoikeus kisan järjestämiseen.

– Lippuja myytiin tänä vuonna niin vähän, että en kehtaa edes sanoa, Haapamaa sanoo.

Osallistujiakin kilpailussa oli nyt vain neljä, vaikka kirjallinen kutsu lähti 50 soittajalle.

Haapamaan mukaan mitään päätöksiä tapahtuman tulevaisuudesta ei ole vielä tehty. Hän kuitenkin paljastaa, että yhdistyksessä on pohdittu muun muassa sitä, voisiko esimerkiksi ukulelen soitto kiinnostaa yleisöä enemmän.

– Ukulele on trendisoitin. Sahansoitto ei oikein kiinnosta nuorempaa polvea.

Haapamaa sanoo, että sahansoittajia on Suomessa yhteensä noin parisataa.

Myös kilpailua katsomassa olleet Minna ja Heikki Hujanen Riistavedeltä olivat myös kuulleet sahansoiton SM-kisan mahdollisesta lopettamisesta.

– Tulimme katsomaan kilpailua mielenkiinnosta, jos se vaikka järjestetään viimeistä kertaa. Tapahtuman yhteyteen pitäisi ehkä keksiä jotakin, joka kiinnostaisi vähän nuorempia, 30-50-vuotiaita kävijöitä. Toivoisimme kyllä tapahtumalle jatkoa, Minna Hujanen sanoo.

Sahansoiton Suomen mestaruuden voitti tänä vuonna ylivoimaisesti helsinkiläinen näyttelijä Vilma Putro. Haapamaan mukaan voittajasta ei ollut tällä kertaa minkäänlaista epäselvyyttä.

Putro voitti myös äänestyksen yleisön suosikkiesiintyjästä. Yleisöä ja tuomaristoa kosketti erityisesti Putron tulkinta Scorpionsin Still loving you -kappaleesta.

– Yleisö lähes pakotti Putron soittamaan kappaleen vielä uudelleen kisan jälkeen, Haapamaa kertoo.

Kilpailijat esittivät kilpailussa kukin kaksi kappaletta. Toinen kappale oli vapaavalintainen ja toinen Cherbourgin sateenvarjot.

Nyt 29-vuotias Putro kertoo innostuneensa sahansoitosta 17-vuotiaana kuulleessaan sitä Helsingin Seurasaaren juhannusjuhlissa. Kiinnostus sahansoittoa kohtaan jäi pariksi vuodeksi alitajuntaan. Pitkään viulunsoittoa harrastanut Putro päätti aloittaa sahansoiton 19-vuotiaana.

– Isä innostui ajatuksesta niin, että maksoi minulle muutaman soittotunnin. Sen jälkeen olen harjoitellut yksin.

Putro on osallistunut SM-kilpailuun kerran aiemmin pari vuotta sitten. Hän voitti myös silloin.

Toiseksi kisassa sijoittui tänä vuonna Sami Tupala Vihdistä, kolmanneksi Kalevi Issakainen Jyväskylästä ja neljänneksi Pentti Kervinen Leppävirralta.

Ruth Raivio, yksi kilpailun kolmesta tuomarista, sanoo, että kilpailijoiden arvioinnissa kiinnitetään huomiota kokonaisuuteen, kuten tulkintaan, eläytymiseen ja soittajan musikaalisuuteen.

– Saha on vaikea soitin. Jokaisella on oma tyyli sen soittamisessa, joten ei voi sanoa yhtä ainoaa tapaa, miten sitä pitäisi soittaa. Oleellista on myös se, miten soittaja saa kuulijan kuuntelemaan kappaletta.

Sahansoiton SM-kilpailu järjestettiin tänä vuonna jo 21. kerran. Rajapuron puimalassa kilpailu pidettiin nyt 12. kerran. Sitä ennen kilpailu järjestettiin useimmiten Vesannon koulukeskuksen liikuntahallissa.

Sahansoiton Suomen mestarista ei epäselvyyttä - videolla voittajan koskettava tulkinta Scorpionsin hittikappaleesta