Sauli Lämsä hurmasi

- Tämä oli jymy-yllätys. Oli niin hirmuisen tasokasta porukkaa, ihmetteli 23-vuotias Sauli Lämsä voittaessaan yli 18-vuotiaiden sarjan Kuopion pianokilpailussa.

Savonia-ammattikorkeakoulussa pianonsoitonopettajaksi opiskeleva Lämsä varttui Iisalmen Makkaralahdessa ja aloitti jo ennen alakouluun menoaan Leila Heikkosen oppilaana. Nyt opettajana on Kirsti Huttunen, joka tuomariston tavoin pitää oppilastaan taiteellisena ja teknisestikin taitavana tulkitsijana.

- Meillä oli ihan normiperhe, isä linja-autonkuljettaja ja äiti bioanalyytikko, mutta molemmat musikaalisia ja tosi kannustavia, Lämsä kiitteli taustajoukkojaan.

Länsä tulkitsi niin juhlavuottaan viettävän säveltäjän Franz Lisztin musiikkia kuin myös Beethovenia, Haydnia ja Rachmaninoffia.

- Ohjelmistoni oli 45 minuutin rutistus, jonka työstäminen vei kauan. Mahtavaa oli soittaa. Otan piano-opettajan paperit ulos lähivuosina ja katsotaan sitten jatkoa.

Alle 13-vuotiaiden sarjassa ensimmäisen sijan jakoivat 12-vuotias Ronja Eklund Joroisista ja kahdeksanvuotias Mikael Laasanen Mäntyharjulta.

13-16-vuotiaiden kärkinimi oli Emma Koponen.

Arvostelulautakunnassa oleva Marita Viitasalo kertoi, että kymmenet itäsuomalaiset pianonsoiton opiskelijat vakuuttivat taidoillaan. Viitasalosta vanhimmat soittajat ovat jo ammattimuusikkojen tasolla.

- Kilpailijoita tuli lähes 40 Tohmajärveä ja Kajaania myöten. Se kertoo, että pinnallisen ja viihteellisen harrastusmaailman keskellä myös pitkäjännitteisyyttä vaativa pianonsoitto voi hyvin. Perusta on kunnossa, Viitasalo kiitti.

- Soittajista monia kuullaan vielä Madetoja-kilpailussa ensi vuona Oulussa. Tästä katselmuksesta on perinteisesti noussut monia tunnettuja pianisteja Janne Mertasta myöten, sanoi kilpailutoimikunnan kuopiolainen puheenjohtaja Jaakko Untamala.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kulttuuri

Ismo Alanko liikuttuu, kun sukulaistytöt laulavat – Rautamaan musikaaliset siskokset Julia, Silja ja Paula jatkavat kulttuurisukuperinteitä

Sofi Oksasen romaanista Kun kyyhkyset katosivat tehdään elokuva

Lasse Saarinen nimitettiin Pohjoismaisen elokuva- ja tv-rahaston hallituksen puheenjohtajaksi

Frendit saa odotetun uuden jakson – näyttelijät palaavat yhteen sarjan 25-vuotissynttäreiden kunniaksi

Kaiken saanut ja silti nälkäinen: "Se, että aloittaa tyhjästä ja lopussa on valmis laulu, on äärimmäisen koukuttava tunne", sanoo soololevyn tehnyt Knipi Stierncreutz

Kirja-arvio: Risto Saarisen uutuuskirja muistuttaa, että muutoksen perään on turha haihatella, jollei ole valmis tekemään asioiden eteen mitään

Elokuva-arvio: Guy Ritchien palaa tuttuihin kuvioihin: The Gentleman on kovien kundien rötöskomedia suoraan 1990-luvulta

Elokuva-arvio: Parasta Clint Eastwoodin uudessa Richard Jewell -draamassa on tuntematon pääosanesittäjä

Baba Jagan jäljillä – kirjailijakaksion esikoisteos on yhdistelmä kasaria, venäläistä kulttuuria sekä toiseuden ja ulkopuolisuuden teemoja

Rakkauslaulun luonnolle julkaissut Rantama siirtyy luontevasti jazzrokista kohti raskaampaa ja progressiivisempaa suuntaa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.