Sauli Lämsä hurmasi

- Tämä oli jymy-yllätys. Oli niin hirmuisen tasokasta porukkaa, ihmetteli 23-vuotias Sauli Lämsä voittaessaan yli 18-vuotiaiden sarjan Kuopion pianokilpailussa.

Savonia-ammattikorkeakoulussa pianonsoitonopettajaksi opiskeleva Lämsä varttui Iisalmen Makkaralahdessa ja aloitti jo ennen alakouluun menoaan Leila Heikkosen oppilaana. Nyt opettajana on Kirsti Huttunen, joka tuomariston tavoin pitää oppilastaan taiteellisena ja teknisestikin taitavana tulkitsijana.

- Meillä oli ihan normiperhe, isä linja-autonkuljettaja ja äiti bioanalyytikko, mutta molemmat musikaalisia ja tosi kannustavia, Lämsä kiitteli taustajoukkojaan.

Länsä tulkitsi niin juhlavuottaan viettävän säveltäjän Franz Lisztin musiikkia kuin myös Beethovenia, Haydnia ja Rachmaninoffia.

- Ohjelmistoni oli 45 minuutin rutistus, jonka työstäminen vei kauan. Mahtavaa oli soittaa. Otan piano-opettajan paperit ulos lähivuosina ja katsotaan sitten jatkoa.

Alle 13-vuotiaiden sarjassa ensimmäisen sijan jakoivat 12-vuotias Ronja Eklund Joroisista ja kahdeksanvuotias Mikael Laasanen Mäntyharjulta.

13-16-vuotiaiden kärkinimi oli Emma Koponen.

Arvostelulautakunnassa oleva Marita Viitasalo kertoi, että kymmenet itäsuomalaiset pianonsoiton opiskelijat vakuuttivat taidoillaan. Viitasalosta vanhimmat soittajat ovat jo ammattimuusikkojen tasolla.

- Kilpailijoita tuli lähes 40 Tohmajärveä ja Kajaania myöten. Se kertoo, että pinnallisen ja viihteellisen harrastusmaailman keskellä myös pitkäjännitteisyyttä vaativa pianonsoitto voi hyvin. Perusta on kunnossa, Viitasalo kiitti.

- Soittajista monia kuullaan vielä Madetoja-kilpailussa ensi vuona Oulussa. Tästä katselmuksesta on perinteisesti noussut monia tunnettuja pianisteja Janne Mertasta myöten, sanoi kilpailutoimikunnan kuopiolainen puheenjohtaja Jaakko Untamala.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.