Savolainen valkaisee mustan huumorilla

Tarvittiin pohjalainen, että savolaisen sanarieskan syvin olemus saatiin kansien väliin. Yhteiskuntatieteiden maisteri Jarmo Siltaoja on tehnyt kirjan savolaisen sanaseppouden ja puhekulttuurin syvimmästä olemuksesta. Kyllä voe tokkiisa ei! -kirja (Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, 2013) lähestyy aihettaan huumori silmäkulmassa.

Mikkelin kansalaisopistossa esiintymistaitoa opettavan Siltaojan teos vastaa kustantajan mukaan muassa kysymyksiin miten lupsakka savolainen on kehittynyt aikojen saatossa ja mistä niitä savolaisia piällysmiehiä aina riittää.

Siltaojan mukaan syytä voi hakea savolaisesta elämänasenteesta, johon sisältyy luontevasti esillä olemisen idea. Isot perheet olivat tavallisia maaseudun kylissä. Kasvettiin ikään kuin silmät auki toisen ihmisen suuntaan.

– Savolaiset eivät ole pitäneet itseään maailmana napana, vaan kohtaavat mielellään toisia ihmisiä. Siihen on liittynyt luontevasti esillä olo, Siltaoja selittää.

Taustalla ovat vaikuttaneet fyysiset ja henkiset olosuhteet: kiviset pellot, sotien toistuvasti tuomat ikävät vieraat, kaikin puolin ahtaat ajat.

–Savolaisille on syntynyt kyky valkaista mustaa huumorin avulla.

Siltaojalle savolaiset sananparret ovat olleet herkullista tutkittavaa. Niitä hän on kerännyt kirjaansa parisataa kappaletta.

 

Kirjailijalla on teoria siitäkin, miksi savolaisten joukosta nousee ministereitä ja komissaareja.

– Kun savolaisia sanotaan piällysmiehiksi, on luontevaa asettua siihen rooliin tarpeen tullen.

Savolaisten nousua edistää myös, että heimo hallitsee ”myönteisen ein”. Neuvottelukumppani tykkää, kun savolainen jättää myönteisen olon, vaikka loppujen lopuksi kieltää.

Varsinaiset vääräleuat asuvat Siltaojan mukaan, missäs muualla kuin Pohjois-Savossa.

Siltaoja on asunut pari vuosikymmentä Etelä-Savossa. Onko pohjalaisesta sukeutumassa savolainen?

– Savolaisuus tarttuu huonosti, hän vastaa.

Kyllä voe tokkiisa ei! -kirjan on kuvittanut mikkeliläinen Jouko Innanen, joka tekee pilapiirroksia nimimerkillä Jouko muun muassa Iltalehteen ja Turun Sanomiin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.