Savonia-palkinto Jukka Itkosen runokirjalle

Varkautelaislähtöinen kirjailija Jukka Itkonen on tämän vuoden Savonia-kirjallisuuspalkinnon voittaja. Itkonen pokkasi Kuopion kaupungin kirjallisuuspalkinnon kaupungintalon juhlasalissa maanantaina klo 17. Palkinnon arvo on 10 000 euroa.

Palkintoraadin mukaan Itkosen Laululinnun saarella -teos on elämää nähneen runoilijan kunnianosoitus edeltäjilleen ja oppimestareilleen sekä taidokas näyttö siitä, miten moninainen merkitys suomen kielen sanoilla on.

- Tarkoittavat varmaan Leinoa ja kumppaneita, koska kirja on loppusoinnullinen melkein läpeensä. Itse tykkään enemmän ranskalaisen koulukunnan runoilijoista, Itkonen sanoo.

Kirjailija itse on teokseensa tyytyväinen.

- Minua siinä viehättää tietynlainen rauha. Se on hyvin luonnonläheinen ja kiltti kirja.

Runokirjan tekeminen on Itkoselle vähän samaa kuin huoneen kalustaminen.

- Kun palaset loksahtavat paikoilleen, niin kokonaisuus on hyvä. Tässä tunnen onnistuneeni niin, että se on selkeä kokonaisuus.

Raadin luettavana oli viime vuonna 66 kirjaa. Tason arvioitiin olevan kova. Itkosen kirjan lisäksi finalisteja olivat Kari Hotakaisen Ihmisen osa, Marko Kilven Kadotetut, Sirpa Kähkösen Neidonkenkä, Pasi Lampelan Kuolemansairauksia, Mari Mörön Kuuri ja Jouni Tossavaisen Koulu.

Savonia-palkinto jaettiin nyt 21. kerran.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.