Shape of Water voitti parhaan elokuvan Oscarin

Parhaan elokuvan Oscarin on voittanut fantasiakauhuelokuva Shape of Water. Elokuvan meksikolainen ohjaaja Guillermo del Toro voitti myös parhaan ohjauksen palkinnon. Yhteensä Shape of Water sai neljä Oscaria, ja oli näin tämän vuoden suurimman Oscar-saaliin saanut elokuva.

Parhaan miespääosan Oscarilla palkittiin Gary Oldman roolisuorituksestaan Winston Churchillinä elokuvassa Synkin hetki. Parhaan naispääosan Oscarin puolestaan sai Frances McDormand murhatun teinitytön äidin roolistaan elokuvassa Three Billboards Outside of Ebbing, Missouri.

Parhaan alkuperäisen käsikirjoituksen palkinnon sai Jordan Peele rasismia käsittelevästä satiirisesta kauhuelokuvastaan Get Out.

Naissivuosan palkinnon voittaja on West Wing -televisiosarjasta tuttu Allison Janney roolityöstään taitoluistelija Tonya Hardingin kylmänä ja ivallisena äitinä elokuvassa I, Tonya. Miessivuosasta puolestaan palkittiin Sam Rockwell roolityöstään rasistisena, väkivaltaisena poliisina Dixonina elokuvassa Three Billboards Outside Ebbing, Missouri.

Parhaan kuvauksen Oscar myönnettiin kuvaaja Roger Deakinsille elokuvasta Blade Runner 2049. Deakins on ollut ehdolla 13 kertaa aikaisemminkin, mutta voitto on aina aikaisemmin mennyt häneltä sivu suun. Blade Runner 2049 palkittiin myös parhaista erikoistehosteista.

Parhaasta kuvauksesta oli tänä vuonna ensimmäistä kertaa Oscarien 90-vuotisessa historiassa ehdolla myös yksi naiskuvaaja, Mudbound-elokuvan kuvaaja Rachel Morrison.

Coco paras animaatio 

Parhaan animaation Oscarin voitti Disneyn Pixar-studioiden Meksikoon sijoittuva Coco. Elokuvan tapahtumat sijoittuvat Kuolleiden päivään, joka on Meksikon kenties omaleimaisin ja tunnetuin juhlapyhä. Coco sai Oscarin myös parhaasta laulusta kappaleesta Remember Me.

Parhaan vieraskielisen elokuvan palkinto puolestaan myönnettiin chileläiselle Fantastiselle naiselle, jonka päähenkilö on transsukupuolinen.

Parhaan lyhytanimaation palkinnon pokkasi NBA-koripallotähti Kobe Bryant koripalloaiheisesta elokuvastaan Dear Basketball.

Yhdysvalloissa on viime vuosina käyty kiihkeää keskustelua sekä meksikolaisten maahanmuuttajien että transihmisten yhteiskunnallisesta asemasta.

Myös Get Out -elokuvan teema rasismi on ollut pinnalla paljon. Voimakkaita tunteita on herättänyt myös kysymys siitä, onko huippu-urheilijoiden hyväksyttävää ottaa kantaa rasismia vastaan polvistumalla Yhdsvaltojen kansallislaulun soidessa sen sijaan, että he osoittaisivat kunnioitusta seisaaltaan.

Dunkirkille useita palkintoja 

Sotaelokuva Dunkirk palkittiin Oscareilla parhaista äänitehosteista, parhaasta äänityksestä ja parhaasta leikkauksesta.

Parhaan sovitetun käsikirjoituksen palkinnon sai elokuva Call Me By Your Name ja parhaan lyhytelokuvan The Silent Child. Parhaaksi dokumentiksi valittiin Icarus ja parhaaksi lyhytdokumentiksi Heaven is a Traffic Jam on the 405.

Parhaan puvustuksen Oscarin sai Phantom Thread ja parhaan maskeerauksen Oscarin Synkin hetki.

Kaikki palkinnot

Shape of Water voitti eniten Oscareita

Paras elokuva: Shape of Water

Paras ohjaus: Guillermo del Toro elokuvasta Shape of Water

Paras miespääosa: Gary Oldman elokuvasta Synkin hetki

Paras naispääosa: Frances McDormand elokuvassa Three Billboards Outside of Ebbing, Missouri

Paras alkuperäinen käsikirjoitus: Jordan Peele elokuvasta Get Out

Paras naissivuosa: Allison Janneyelokuvassa I, Tonya

Paras miessivuosa: Sam Rockwell elokuvasta Three Billboards Outside Ebbing, Missouri

Paras kuvaus: Roger Deakins elokuvasta Blade Runner 2049

Paras sovitettu käsikirjoitus: Call Me By Your Name

Paras lyhytelokuva: The Silent Child

Paras dokumentti: Icarus

Paras lyhytdokumentti: Heaven is a Traffic Jam on the 405

Paras animaatio: Coco

Paras lyhytanimaatio: Dear Basketball

Paras vieraskielinen elokuva: Fantastinen nainen

Paras laulu: Remember Me elokuvasta Coco

Paras lavastus: Shape of Water

Paras puvustus: Phantom Thread

Paras maskeeraus: Synkin hetki

Parhaat erikoistehosteet: Blade Runner 2049

Parhaat äänitehosteet: Dunkirk

Paras äänitys: Dunkirk

Paras leikkaus: Dunkirk

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Naisten asema Hollywoodissa nousi Oscar-gaalan suurimmaksi teemaksi