Siilifolk hamuaa 5 000 kävijää

Maailmankaikkeuden paras savolainen kansantaiteen festivaali - tai kuten järjestävä taho itse sanoo mualimankaekkeoven paras savolaenen kansantaeteen vestivualj - tavoittelee 5 000 vierasta. Festivaalijohtaja Petra Lisitsin-Mantere uskoo, että Siilinjärven yli 20 000 asukkaan väestöpohja tuo Siilifolkille kaivattua yleisöä.

- Teimme kolmena vuotena hienoja Ysti-festivaaleja Lapinlahdella, mutta se ei auttanut, kun ihmiset eivät osanneet tulla paikalle.

Siilinjärven keskustaan sijoittuva Siilifolk tarjoaa viikon aikana useita konsertteja, joista suurin osa on ilmaisia. Festivaalille ei ole valittu erityistä teemaa, mutta tapahtuman ensimmäisille päiville on rakennettu ohjelma tiettyä yleisöä ajatellen.

Avauspäivän eli maanantain ohjelma on tehty seniorit mielessä, tiistai on perhepäivä, keskiviikko nuorille ja torstai teatterille. Perjantaista lähtien kaikki musiikki, taide ja tanssi summataan yhteen.

Perjantain iltakonsertissa tarjotaan "parasta piältä" eli savolaisten lauluntekijöiden ja esittäjäin ikivihreitä. Lauantain päävieraina ovat M.A. Numminen ja Pedro Hietanen, jotka ovat lupautuneet myös pitämään pienen esitelmän savolaisen kansanmusiikin syvimmistä arvoista. Sunnuntaina lavalle nousee Arja Koriseva.

- Mukana on kymmeniä esiintyjäryhmiä, ja kaikkiaan yksittäisiä esiintyjiä on arviolta nelisensataa, Lisitsin-Mantere sanoo.

Vaikka Siilifolk on saanut Siilinjärven kunnan lisäksi taloudellista tukea eri tahoilta, festivaali toteutetaan paljolti vapaaehtoisessa talkoohengessä.

- Muista festivaaleista on nähty, että rahaa ei sovi kuluttaa enempää kuin sitä on varmasti tulossa.

Monipuolisia kursseja Siilifolk levittäytyy eri puolille Siilinjärveä, mutta tapahtumapaikkoina ovat ennen muuta Siilinjärven tori ja Siilinlahden koulu Salmi-sali.

Siilifolkin yhteydessä järjestetään monenlaisia kursseja, joita on valmisteltu yhteistyössä Kuopion kesäyliopiston kanssa. Talent-kilpailun voittaja Miikka Mäkelä opettaa lapsille ja nuorille motoriikkaa, joka on sekoitus erilaisia katutanssityylejä ja pantomiimia. Mäkelä myös tuomaroi lapsille ja nuorille suunnatun Open Stage Talent Siilinjärvi -kilpailun. Kansanmusiikissa oppia annetaan niin 2-rivisen haitarin soitossa kuin uuskansanmusiikissa. Itkuvirsikurssilla perehdytään karjalaiseen itkuvirsiperinteeseen ja valmistellaan oma itkuvirsi etnomusikologi Tuomas Rounakarin opastuksella.

Myös tanssijoita, nuoria ja vanhoja, muistetaan erilaisin kurssein.

Siilifolk 4.-10.7. www.siilifolk.com

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.