Siilifolkin rahatilanne näyttää aiempaa valoisammalta

Viime vuosi oli Siilinjärvellä järjestettävälle Siilifolkille synkkä. Kesän sateisin ja kylmin viikko osui festivaalin ajaksi, ja tapahtuma jäi pahasti kävijätavoitteestaan. Parinkymmenen tuhannen vierailijan sijaan kansanmusiikkifestivaalilla kävi vain 16 000 asiakasta.

– Tai pitää sanoa, että meillä kävi silti 16 000 asiakasta. Nimittäin sade alkoi festivaalin kanssa yhtä aikaa, ja kun viikko oli, sunnuntaina alkoi aurinkokin paistaa, kertoo festivaalijohtaja Liisa Väätäinen.

Iltatapahtumien lipunmyynti romahti, minkä vuoksi tapahtuma jäi useita tuhansia euroja tappiolle.

Budjettivaje on kuitenkin tasoitettu, sillä Siilifolk järjesti parikin eri tapahtumaa, viimeisimpänä vapputanssit, joiden tuotoilla tappiot tasoitettiin.

Tämän vuoden festivaali on tehty noin 100 000 euron budjetilla. Siitä kasassa on jo noin 70 000 euroa. Väätäinen on tyytyväinen siihen, että yritykset ja yhteistyökumppanit jatkavat tapahtuman tukemista. Tukea tulevaisuuteen on tullut myös siitä, että jo tähän mennessä tapahtuma on saanut aiempaa enemmän apurahoja.

Yleisöä odotetaan viime vuoden tapaan paikalle Siilinjärven asukasluvun verran, eli yli 20 000 kävijää.

– Tavoitteena on, että laskujen jälkeen kirstunpohjalle jäisi rahaa seuraavia festivaaleja varten.

Väätäinen huomauttaa, että Siilifolkin kokoinen tapahtuma ei voisi toimia ilman aktiivisia talkoolaisia. Tänäkin kesänä paikalle kaivataan 150 talkootyöntekijää.

– He ovat tämän tapahtuman peruspilari.

Kesän festivaali jakautuu maksuttomiin päiväohjelmiin ja maksullisiin iltaohjelmiin. Päiväohjelmissa korostuu perinteinen kansanmusiikki, iltatarjonta puolestaan ottaa lisämausteita niin popista, rockista kuin iskelmästäkin.

Ohjelmistosta vastaava tuottaja, viime syksynä työssään aloittanut Juha Kojonen kertoo, että ajatuksena on tarjota jokaiselle jotakin.

– Haluan alusta saakka tuoda mukaan mahdollisimman laajan kirjon musiikkia. Jos miettii, mitä kansanmusiikilla tarkoitetaan, niin minulle se on sitä musiikkia, jota kansa rakastaa ja kuuntelee, Kojonen sanoo.

Toinen lähtökohta on iltaohjelman rakentaminen tietyn teeman ympärille. Esimerkiksi keskiviikko on lasten ja nuorten päivä.

– Lastenlaulukilpailu oli hyvä kokemus ja jatkamme sitä. Lapset pääsevät itse esiintymään, ja illalla lavalla on Isac Elliot, joka on esimerkki jo nuorena pitkälle päässeestä artistista, Kojonen sanoo.

– Elliotin valintaan vaikutti se, että Siilinjärvellä järjestetään samaan aikaan valtakunnallinen pesisleiri, jonka ohjelmassa on musiikillinen ilta. Nämä osuivat hyvin yhteen.

Siilifolkin avajaisillan eli maanantain kattaus on vahva. Lavalle nousevat niin Puhti-duo, haitaristi Antti Paalanen, Lohkare sekä Pauli Hanhiniemen Hehkumo. Tiistain Henkeä ja Helismaata -ilta aloitetaan Siilinjärven kirkossa, jossa nuori kuopiolainen Aura Koistinaho tulkitsee tanssien Rauno Tikkasen ja Petri Makkosen soittoa. Suudelmin suljetut kirjeet -konsertissa Helismaan sanamaailmaan kuulijat johdattaa Maija Hapuoja.

Torstain Hopeinen kuu -illassa kuullaan Olavi Virran tunnetuksi tekemiä sävelmiä laulaja Sami Kojosen ja Petri Makkosen johtaman orkesterin esittämänä. Samaisessa illassa esiintyy myös Milana Misic, joka jatkaa äitinsä Laila Kinnusen perinteitä. Nopeampaa tempoa iltaan tarjoaa skiffle-yhtye Werner Bros.

– Perjantai on perinteinen harmonikkailta, jota isännöi Siilifolkin kapellimestari Petri Makkonen. Saamme soittajavieraita Karjalan tasavallasta Karhumäestä ja kansantanssijoita Puolan Sleesiasta, Kojonen sanoo.

Päätöspäivä lauantai on samalla Siilinjärven 90-vuotisjuhla. Illan esiintyjinä kuullaan Kaustisen hääkuoroa ja englantilaista The New Rope String Bandia. Festivaalin päättävät toritanssit keinahdellaan tangokuningatar Kirsi Rissasen johdolla.

Siilifolk Siilinjärvellä 29.6.–4.7.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.