Luuletko olevasi hauska, osallistu videokilpailuun!

Aloitetaan toteamalla, että kyseessä ei ole aprillipila: Savon Sanomat ja Kuopion Komediafestivaali etsivät videokilpailulla uusia kykyjä kesän festivaalille.

Ja tuoreita taitajia riittää, ainakin jos on uskomista festivaalipäällikkö Juha Jylhäsalmea.

– Suomessa on paljon tyyppejä, jotka osaavat vetää todella hyvin kymmenen minuuttia pitkän setin, Jylhäsalmi sanoo.

– Festareiden esiintyjäthän yleensä koostuvat isoista tähdistä kuten Sami Hedbergistä, sitten on tasokas keskikasti, ulkomaalaiset tähdet ja uudet kyvyt. Nyt näitä uusia kykyjä etsitään vähän uusin keinoin.

Savon Sanomat on kilpailussa mukana osana 110-vuotisjuhlintaansa. Vuoden aikana lehti osallistuu useisiin eri tapahtumiin. Yhteistyö stand up -festivaalin kanssa on luontevaa, sillä lehden historiaan nivoutuu lukuisia sanataitureita.

– Savon Sanomien historiassa keskeistä on ollut sanomisen taito huumoria unohtamatta, kiteyttää Savon Sanomien päätoimittaja Seppo Rönkkö.

Stand up -komiikka on oivaltamista, ja sitä on myös lehden tekeminen. Esimerkiksi hiihtäjä Iivo Niskasen voitettua maailmanmestaruuden 15 kilometrin perinteisellä matkalla Lahdessa Savon Sanomat muutti nimensä päivän ajaksi Iivon Sanomiksi.

Kilpailuun osallistutaan lähettämällä Savon Sanomiin joko pätkä livekeikasta tai kilpailua varten tehty pariminuuttinen video huhtikuun 23. päivään mennessä.

– Yleisöä ei tarvitse olla. Jos haluaa rakennella tietokoneella taustanaurut, niin siitä vaan. Jutut kuitenkin ratkaisevat, Jylhäsalmi sanoo.

Esiraati karsii joukosta 5–10 parasta finaaliin, jossa ammattiraati sekä yleisö valitsevat suosikkinsa.

Voittajalle – tai voittajille – on luvassa esiintyminen Kuopion Komediafestivaalilla.

– Tällä hetkellä näyttää siltä, että voittaja pääsee samalle klubille islantilaisen Hugleikur Dagssonin kanssa. Dagsson esiintyy lisäksi Jyväskylässä Ilokivessä, jonne voittaja pääsee myös esiintymään.

Koska kilpailu on tarkoitettu aloitteleville koomikoille, osallistujia rajoittaa yksi ehto. Stand up -keikkoja saa olla takana maksimissaan 200 kappaletta. Maallikon korvaan jo sadan esiintymisen määrä kuulostaa korkealta, mutta Jylhäsalmi pitää määrää hyvänä.

– Suomessa on tyyppejä, jotka ovat tehneet klubeilla viisikin sataa keikkaa eivätkä silti ole ammattilaisia. Tämä skaala otettiin siksi, että haluamme uusia kasvoja.

Jylhäsalmi toivoo, että kilpailu tuo esille mahdollisimman monipuolisia esiintyjiä. Koomikoilla on vapaat kädet naurattaa, joskin Jylhäsalmi huomauttaa, että finalistien videot julkaistaan.

– Rankinta K18-kamaa ei siis kannata tehdä. Eikä huonolla alapäähuumorilla muutenkaan pärjää, Jylhäsalmi sanoo.

– Stand up ei ole näyttelemistä, vaan pitää kertoa siitä, mitä on itse kokenut. Ja kyllä minä ihan rehellisesti nauruja lasken, eli jos juttu saa minut hymyilemään tai nauramaan, niin koomikko on onnistunut työssään.

Jylhäsalmi myöntää, että joskus naurun jälkeen on vaikea sanoa, mille on juuri nauranut.

– Komiikka menee joskus sillä rajapinnalla, ettei tiedä, miten siihen pitäisi suhtautua. Itselleni se on sitä parasta komiikkaa.

Parhaalle paikka festareilla

Savon Sanomat ja Kuopion Komediafestivaali etsivät kilpailulla uusia stand up -kykyjä.

Kilpailuun voi osallistua tekemällä 2–3 minuuttia pitkän videon. Videon pitää olla mp4- tai mov-muodossa. Video tulee ladata tiedostonjakopalveluun kuten dropboxiin ja lähettää linkki osoitteeseen verkkolehti@savonsanomat.fi huhtikuun 23. päivään mennessä. Viestin otsikoksi ”Stand up -videokilpailu” ja mukaan nimi, kotipaikkakunta, sähköpostiosoite ja puhelinnumero.

Jos videon lähettämisessä on teknisiä ongelmia, apua voi kysyä osoitteesta verkkolehti@savonsanomat.fi.

Esiraati valitsee finaaliin 5–10 videota. Finalistit esitellään toukokuun aikana Savon Sanomissa. Yleisö saa äänestää oman suosikkinsa, ja ammattilaisraati tekee omat valintansa.

Voittaja tai voittajat pääsevät esiintymään kesällä Kuopion Komediafestivaalille.

Kuopion Komediafestivaali järjestetään 8.–10.6.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

"Älkää menkö katsomaan esiintyjää vaan komiikkaa"