Sirpa Kähkösen Tankkien kesä ehdolla Finlandia-palkinnon saajaksi

Kuopiolaislähtöisen kirjailijan Sirpa Kähkösen elokuussa julkaistu Tankkien kesä -romaani on ehdolla kaunokirjallisuuden Finlandia-palkinnon saajaksi.

Kirja kuvaa pelkoja ja ristiriitoja, joita neuvostotankkien vyöryminen Tšekkoslovakiaan aiheutti Kuopiossakin vuonna 1968.

Kähkönen on otettu saamastaan huomiosta.

– Tuntuu isolta tunnustukselta, että nämä kirjallisuutta tuntevat ihmiset ovat halunneet nostaa juuri minun kirjani pieneen ehdokasporukkaan. Se on iso asia, Kähkönen kertoo puhelimessa.

– Meillä on hieno porukka, ja on kunnia olla mukana.

Kähkönen on ollut aikaisemmin ehdolla kaunokirjallisuuden Finlandia-palkintoon vuonna 2007 julkaistulla Lakanasiivet-romaanillaan ja vuonna 2014 julkaistulla Graniittimies-romaanillaan. Lisäksi Kähkösen tietokirja Vihan ja rakkauden liekit oli vuoden 2010 Tieto-Finlandia-palkintoehdokas.

– Mutta ei ehdokkuuksiin totu. Eihän tämä jokapäiväistä ole kirjailijalle.

Muista palkintoehdokkaista Kähkönen on ennättänyt lukea Jukka Viikilän Akvarelleja Engelin kaupungista. Seuraavana ehdokkaista lukulistalla on Emma Puikkosen Eurooppalaiset unet.

– Kaikki kyllä kiinnostavat. Kevät ja kesä ovat olleet sen verran työntäyteisiä, että lukemiselle on ollut vähän aikaa.

Muut ehdokkaat palkinnolle ovat Tommi Kinnusen Lopotti, Riku Korhosen Emme enää usko pahaan ja Peter Sandströmin Laudatur.

Ehdokkaat on valinnut kolmijäseninen lautakunta. Ehdokkaista voittajan valitsee toimittaja Baba Lybeck. Voittaja julkistetaan 24. marraskuuta. Palkintosumma on 30 000 euroa.

Viime vuonna voittaja oli Laura Lindstedt romaanilla Oneiron.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.