Soul-musiikin kuningatar Aretha Franklin on kuollut

Soul-tähti Aretha Franklin on kuollut. Asian on vahvistanut Franklinin pitkäaikainen tiedottaja Gwendolyn Quinn. 76-vuotias Franklin sairasti haimasyöpää. Tiedottajan mukaan Franklin kuoli tänään paikallista aikaa hieman ennen aamukymmentä eli Suomen aikaa iltapäivästä kotonaan Detroitissa.

Franklinin heikentyneestä terveydentilasta kerrottiin jo sunnuntaina, kun Showbiz 411 -sivusto kertoi Franklinin olevan vakavasti sairas.

– Syvässä surussa ilmoitamme Aretha Louise Franklinin, soulin kuningattaren, kuolemasta, Franklinin perhe sanoi tiedotteessaan.

Tiedotteen mukaan Franklin kuoli perheensä ja rakkaidensa ympäröimänä.

– Näin yhtenä elämämme synkimpänä hetkenä emme löydä sopivia sanoja kuvaamaan tuskaa sydämissämme, tiedotteessa sanotaan.

Perhe sanoo, että on menettänyt matriarkkansa ja kulmakivensä. Perhe myös sanoo, että Franklinin rakkaus muun muassa lapsiaan kohtaan ei tuntenut rajoja.

Franklin syntyi vuonna 1942 Yhdysvalloissa Memphisin kaupungissa. Sekä hänen isänsä että äitinsä olivat gospel-laulajia. Franklinin isä myös toimi pastorina Detroitissa. Pastori Franklin kuoli vuonna 1984 oltuaan useamman vuoden koomassa sen jälkeen, kun häntä oli ammuttu ryöstön yhteydessä. Tytär puhui harvoin julkisuudessa isänsä kuolemasta.

Franklinin äiti puolestaan kuoli vuonna 1952. Hän ja pastori Franklin olivat eronneet joitakin vuosia aiemmin.

 

Grammy-palkintoja 18, kymmeniä ehdokkuuksia

 

Franklin oli naimisissa kahdesti, ensin 60-luvulla tuolloin managerinaan toimineen Ted Whiten kanssa ja myöhemmin näyttelijä Glynn Turmanin kanssa. Franklin sai elämänsä aikana neljä lasta, kaikki poikia.

Franklinin tunnetuimpia kappaleita ovat muun muassa Respect (1967), Natural Woman (1968) ja I Say a Little Prayer (1968). Hän oli ensimmäinen nainen, joka valittiin Rock and Roll Hall of Fameen (1987). Grammy-palkintoja Franklin kahmi uransa aikana kaikkiaan 18 kappaletta. Ehdolla hän oli huimat 44 kertaa.

Franklin myös lauloi sekä presidentti Bill Clintonin että presidentti Barack Obaman virkaanastujaisissa. Presidentti George W. Bush puolestaan myönsi vuonna 2005 Franklinille presidentin vapaudenmitalin, joka on maan korkein siviilikunniamerkki.

Soulin kuningatar

Aretha Franklin kuoli 76-vuotiaana

Aretha Louise Franklin syntyi Yhdysvalloissa Memphisin kaupungissa 25. maaliskuuta vuonna 1942.

Hänen isänsä oli pastori ja gospel-laulaja ja äitinsä gospel-laulaja.

Franklin itse sai elämänsä aikana neljä poikaa.

Hän oli naimisissa kahdesti: vuosina 1978–1984 Glynn Turmanin kanssa ja vuosina 1961–1969 Ted Whiten kanssa.

Franklin sai elämänsä aikana 18 Grammy-palkintoa ja oli ehdolla kaikkiaan 44 kertaa.

Hänen tunnetuimpiin kappaleisiinsa kuuluvat muun muassa Respect (1967), Natural Woman (1968) ja I Say a Little Prayer (1968).

Franklin oli ensimmäinen Rock and Roll Hall of Fameen valittu nainen (vuonna 1987).

Rolling Stone -lehti julkaisi vuonna 2010 kaikkien aikojen 100 parhaan laulajan listauksen, jolla Franklin oli ensimmäisenä.

Franklinin on nähty vaikuttaneen muun muassa Whitney Houstonin, Alicia Keysin ja Beyoncen musiikkiin. Whitney Houstonin äiti oli aikoinaan Franklinin taustalaulaja.

Franklin kuoli 16. elokuuta 76-vuotiaana kotonaan Detroitissa.

Aretha Franklin on saattohoidossa