Suomalaisen supersankarielokuvan jatko-osa ehdittiin kuvata ennen koronaa, mutta epidemia jäädytti markkinat – "Emme tehneet sitä virhettä, että yrittäisimme keksiä pyörän uudelleen"

Pakka meni aika uusiksi juuri, sanoo varkautelaislähtöinen elokuvaohjaaja Jesse Haaja. Haastattelupäivänä torstaina on käynyt ilmi, että Cannesin elokuvajuhla on koronaviruksen tuoman epidemian vuoksi siirretty toukokuulta myöhempään ajankohtaan, eikä tuota ajankohtaa ole vielä kerrottu.

Cannes on maailman tärkeimpiä festivaaleja elokuvien markkinoinnissa ja levityssopimusten luomisessa. Sinne matkalla oli myös Haajan ohjaama Rendel 2 -elokuva, joka on jatkoa vuonna 2017 ilmestyneelle ensimmäiselle suomalaiselle supersankarielokuva Rendelille.

– Cannesissa tehdään isot levityssopimukset. Meillä oli sikäli hyvä tilanne, että ehdimme jo kuvata ja leikata elokuvan pitkälle, ja se olisi ollut valmis esiteltäväksi festivaalilla.Toisaalta nyt meillä on mahdollisuus ja aikaa tehdä vielä pari lisäkuvausta, Haaja sanoo.

Rendel 2:n oli tarkoitus ilmestyä ensi vuoden alkupuolella. Tämä suunnitelma pitää Haajan mukaan edelleen, vaikka monet isot elokuvastudiot ovat siirtäneet todennäköisiä hittileffojaan tältä keväältä syksylle ja ensi vuodelle.

Kilpailu tai mahdollinen elokuvien ruuhka ei Haajaa hirvitä.

Hän huomauttaa, että supersankarielokuvat ovat jakautuneet selkeästi kahteen pääluokkaan. Ensimmäisessä ovat DC:n ja Marvelin sadoilla miljoonilla dollareilla tehdyt sankaritarinat. Toisessa luokassa ovat synkeät ja pienimuotoisemmat vigilante-tarinat, joihin Rendelkin lukeutuu.

– Tällaista synkkää ja suoraviivaista supersankaritoimintaa, ainakaan suomalaista, ei näyttäisi olevan tulossa ensi vuodelle muualta. Lisäksi osa Marvelin jutuista rakentuu täysin tuntemattomampien tai sivurooleissa olleiden hahmojen ympärille, mikä on meille etu, Haaja pohtii.

Rendel-elokuvan jatko-osaa kuvattiin viime syksynä Suomessa. Kuvassa Rendeliksi pukeutunut näyttelijä Kris Gummerus ja ohjaaja Jesse Haaja. Kuva: Tomi Tuuliranta

Ensimmäinen Rendel esitteli synkän kostajan syntytarinan. Komeasti kuvattu mutta tarinaltaan epätasainen elokuva ei saanut Suomessa kriitikoita puolelleen. Katsojaluvutkin teattereissa jäivät noin 10 000:een, mikä oli 1,43 miljoonan euron budjetilla tehdylle elokuvalle takaisku.

Rendel kuitenkin kiinnosti ulkomailla, ja elokuva pääsi lopulta levitykseen yli 60 maassa. Juuri ulkomailta tullut palaute ja tuotot saivat Haajan tekemään jatkoa debyyttiohjaukselleen.

Jatko-osa ei tosin ollut itsestäänselvyys, sillä Rendelin tekeminen oli Haajalle monella tasolla rankka kokemus.

– Ykköstä tehtiin 24/7, ja olin vastuussa ohjaamisen lisäksi vähän kaikesta. Omat rahat olivat kiinni tuotannossa, mikä oli hankalaa, kun en kyennyt tekemään töitä mainostoimistossani käytännössä puoleen vuoteen. Työntekijät pitivät toimistoa parhaansa pystyssä, Haaja sanoo.

Jatko-osaa tehdessä Haaja on jättänyt talousvastuun ja tuotantopuolen muiden huoleksi.

– Saan keskittyä pääosin taiteelliseen työhön. Muutenkin työ sujui jouhevammin, kun tutun työryhmän osaaminen oli luonnollisesti kasvanut.

Toki yllätyksiä tuli eteen tälläkin kertaa. Esimerkiksi kuvatessa joukkokohtausta, johon oli luvattu tuotannon puolesta satoja avustajia, paikalla järjestyi vain neljä.

– Siinä tuli olo, että sittenkin olisi pitänyt olla enemmän osallisena tuotantopuolessakin. Oli aika vaikeaa keksiä mitään siinä hetkessä. Mutta hallitumpi paketti elokuvan tekeminen oli kuin ykkösessä, vaikka välillä pitikin luovia lennosta.

Kuva: Tomi Tuuliranta

Ykkösosan lähes puolentoista miljoonan euron budjetti oli suomalaiseksi indietuotannoksi hyvä. Toisessa osassa panokset kovenevat, ja bujdetti on Haajan mukaan lähes tuplattu. Muitakin muutoksia on: esityskieli Rendel 2:ssa on englanti.

– Ulkomaat vetivät Rendelin taloudellisesti plussan puolelle, ja kakkosta markkinoidaan samoille isoille alueille eli Yhdysvaltoihin, Saksaan ja Ranskaan. Elokuva myi hyvin erityisesti dvd:nä ja suoratoistoissa, mutta olisi voinut myydä paremmin, jos kieli olisi ollut englanti. Suomen kieli oli iso syy myös siihen, ettei elokuva levinnyt monessa maassa lainkaan teattereihin, Haaja sanoo.

– Harvassa maassa halutaan tekstitystä. Siinä mielessä huonostikin puhuttu englanti on parempi kuin ei englantia ollenkaan.

Kun Haaja aloitti kakkososan tekemisen, kansainvälinen levittäjä Raven Banner esitti yhden toivomuksen: elokuvan pitää olla ykkösosaa isompi ja sisältää enemmän toimintaa. Siihen Haaja ryhmineen on myös pyrkinyt.

Elokuvasta on jo näytetty yksi versio tuottajille ja levittäjälle sekä lyhyt traileri Berliinissä. Vastaanotto on Haajan mukaan ollut myönteistä.

– Elokuva on saanut kiitosta. Emme tehneet sitä kakkososan virhettä, että yrittäisimme keksiä pyörän uudestaan, vaan pidämme kiinni vahvuuksistamme eli toiminnasta, visuaalisuudesta ja siitä, että elokuva tarjoaa ykkösen nähneille tutun maailman.

Tuotanto

”Olemme saaneet hioa rauhassa”

Rendel on varkautelaislähtöisen Jesse Haajan teini-iässä keksimä sarjakuvahahmo, jonka pohjalta hän kehitteli Rendel-elokuvan. Ensimmäinen Rendel sai ensi-iltansa syksyllä 2017.

Rendel 2 kuvattiin Suomessa pääosin Kajaanissa syys–lokakuussa. ”Raakaleikkaus oli valmis pari viikkoa kuvausten jälkeen, ja olemme saaneet rauhassa hioa elokuvaa 4–5 kuukautta omalla porukalla”, Haaja sanoo.

Jatko-osassa elokuvan nimikkorooliin palaa Kris Gummerus. Elokuvan pääpahiksena nähdään brittiläinen Sean Cronin.

Elokuvan on käsikirjoittanut Pekka Lehtosaari ja sen tuottaa Frozen Flame Pictures yhdessä Black Lion Picturesin kanssa. Tuottajina toimivat muun muassa Miika J. Norvanto, Timo Puustinen ja Michael Hall.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kulttuuri

Atomirotta on noussut kuudessa vuodessa keikkabändien ykkösketjuun – "Ominta reviiriä ovat pienet ja hikiset klubit", sanoo Rane Raitsikka

Levyarvio: Maqiano-niminen laite tuo uniikin elementin Kari Ikosen levylle

Levyarvio: Virpi RäisäsenTrasparente on osin huikeaa kuunneltavaa, mutta kokonaisuutta vaivaa epätasaisuus

Dekkari näyttää, miten suomalaiset yhdistettiin talvisodan jälkeen väkisin toisinajattelijat hiljentämällä

John Legend ja Chick Corea vahvistaneet esiintymisensä ensi vuoden Pori Jazzeilla

”Taiteen tulisi olla kaikkien ulottuvilla, eikä tapahtumien pitäisi rajoittua pääkaupunkiseudulle.”

Elokuva-arvio: The Boy -elokuvan jatko-osassa manipuloiva nukke piinaa perhettä, mutta elokuva ei nouse ykkösosan tasolle

Kulttuuritapahtumille haettavissa 9,6 miljoonaa euroa korona-avustuksina

Kirja-arvio: Martti Issakainen jatkaa Rannalla-kokoelmalla luonnonläheistä linjaa

”Kyllä tämä kesä on taputeltu” – yleisötilaisuuksien rajoituksia lievennetään elokuussa, mutta se ei helpota tapahtumajärjestäjien tilannetta

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.