Syysprinssi tarjoaa rajun rakkaustarinan ja rystystestin - nahkapyramidi paljastaa rappion

Haluan kertoa totuuden nuoruudesta ja rakkaudesta, sanoo naisääni Syysprinssi-elokuvan aluksi. Ohjaaja-käsikirjoittaja Alli Haapasalo, mikä on se totuus?

– Tietenkään ei ole yhtä totuutta. Jokainen kokemus siitä, mitä on nuoruus ja rakkaus, on yhtä tosi. Minulle kaikista kiinnostavin kysymys tässä elokuvassa ovat ne narratiivit, tavat kertoa itsellemme ja toisillemme elämästämme. Pariskunnalla voi olla hyvinkin erilainen ajatus siitä, mitä tapahtui, mutta kummallekin se on yhtä tosi. Ei voi sanoa, kumpi on enemmän oikeassa.

– Ja toisaalta, jos kukaan ei muista rakkautta, onko sitä ollutkaan?

Syysprinssi on tarina kahdesta kirjailijasta, Inkasta (Laura Birn) ja Juhanasta (Lauri Tilkanen). Pari hullaantuu toisistaan täysin 1980-luvun alussa, elää kiihkeästi ja kirjoittaa. Mutta rakkaussuhde toimii heihin eri tavalla. Inka saa rakkaudesta niin suuren vapautumisen ja voimaantumisen tunteen, että se on viimeinen sysäys lahjakkaan naisen kirjailijauralle.

Juhanalle sama rakkaus on liikaa, hän tuntee kaiken musertavana, eikä menestyskirja saa jatkoa. Lopulta ote omasta kirjailijuudesta – ja samalla elämästä – lipsuu kiihtyvällä tahdilla.

Syysprinssi pohjautuu Anja Snellmanin samannimiseen romaaniin vuodelta 1996. Teos on fiktiivinen mutta vahvasti omaelämäkerrallinen, sillä se kuvaa Snellmanin, tuolloin vielä Kauranen, suhdetta kirjailija Harri Sirolaan (1958–2001). Rakkauden lisäksi teos kuvaa vahvasti 1980-luvun alun akateemista punkmaailmaa.

Välillä tapahtumia tarkastellaan tulevaisuudesta, 1990-luvulta, kun pöly on laskeutunut ja kaikki on ohi.

Elokuva ei ole yhtä kuin kirja. Haapasalo jututti Snellmania ja sovitti tämän tarinoita kirjan teksteihin. Syysprinssi-elokuva on siis laajennettu fiktio tositapahtumiin perustuvasta fiktiosta.

– Juuri näin. Anjan tekstin juuret ovat todellisuudessa ja hahmoilla on alter egot. Halusin erottaa elokuvan henkilöt tosielämän henkilöistä, sillä se on mielestäni moraalisesti oikein. Saatoinhan vain jutella toisen heistä kanssa, ja olisi outoa, että väittäisin elokuvalla, että tosielämässä on tapahtunut näin tai näin, Haapasalo pohtii.

– Välimatka antaa myös taiteellista vapautta. Olisi ollut tylsää, jos näyttelijätyön pitäisi perustua imitoinnille.

Kirjassa naista ja miestä ei ole nimetty muuten kuin Punapää ja Syysprinssi. Elokuvaan Haapasalo nimesi heidät Inkaksi ja Juhanaksi.

– Olisi ollut outoa, jos he olisivat olleet Anja ja Harri.

Haapasalo innostui Syysprinssistä 2000-luvun alussa ollessaan ensimmäisen vuoden elokuvaopiskelija Taideteollisessa Korkeakoulussa. Rajun ja rujon rakkaustarinan lisäksi teoksessa kiehtoi nuoren naisen kasvu taiteilijaksi – olihan Haapasalo haaveillut jo teininä alkavansa dokumenttiohjaajaksi.

– Tosin en pitänyt Syysprinssin tekemistä kovin konkreettisena suunnitelmana. Ajattelin, että jollakin on jo elokuvaan optio.

Syysprinssi palasi Haapasalon mieleen kymmenen vuotta myöhemmin, kun hän oli valmistunut New York Universitystä elokuvaohjaajaksi ja suunnitteli ensimmäistä pitkää elokuvaansa. Uusi lukukerta avasi teosta aikaisempaa enemmän.

New Yorkissa asunut Haapasalo rohkaisi mielensä ja lähetti Snellmanille sähköpostin.

– Kysyin, voisinko esitellä hänelle hankkeen nimeltä Syysprinssi-elokuva. Tapasimme, ja onnekseni Anja luotti kirjansa käsiini.

Haapasalo kirjoitti käsikirjoituksen ja etsi rahoitusta. Neljän vuoden ja kahdeksan käsikirjoitusversion jälkeen tärppäsi.

– Anja jaksoi odottaa ja kannustaa eikä menettänyt uskoaan, vaikka tein tätä monta vuotta. Se oli tärkeää. Toki tein muita töitä samalla.

Näin suuren rakkauden voi kokea vain kerran, Syysprinssissä sanotaan. Sen lauseen lisäksi elokuva jättää usealle katsojalle pienen jäljen rystyseen – elokuvan loputtua on nimittäin pakko nipistää itseään.

Rystysen nipistäminen on elokuvassa Juhanan tapa testata, onko keho rappeutumassa. Jos nahkaan jää pyramidi, alamäki on alkanut.

– Ainakin minä testasin tätä elokuvan jälkeen, Haapasalo nauraa huomiolle.

– Ja kyllä, rappio on alkanut.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Syysprinssi tarjoaa rajun rakkaustarinan ja rystystestin - nahkapyramidi paljastaa rappion