Tällainen oli edesmennyt Olli Lindholm – rockyhtyeen kova johtaja, hittien tulkki

Yksi suomalaisen rockin ja popin keskeisistä henkilöistä, Olli Lindholm on poistunut keskuudestamme. Lindholm kuoli sairauskohtaukseen maanantain ja tiistain välisenä yönä. Lindholm oli syntynyt 19. maaliskuuta 1964 Porissa. Kuollessaan hän oli 54-vuotias.

Olli Lindholm ehti tehdä pitkän, ansiokkaan ja monipuolisen uran laulajana. Hän teki lastenlevyn, omaa soolomusiikkia ja joululevynkin. Hänet palkittiin myös Iskelmä-Finlandialla. Televisiossa hän on ollut näihin päiviin saakka The Voice of Finlandin tähtivalmentajana. Mutta se Olli Lindholmin musiikillinen tukipilari viimeiseen saakka oli Porissa vuonna 1981 perustettu Yö-yhtye.

Bändin ura käynnistyi lennokkaasti. Sen ensimmäinen albumi, vuonna 1983 ilmestynyt Varietee myi heti timanttilevyn arvoisesti. Alkuvuosien hitit kuten Likaiset legendat, Joutsenlaulu ja Särkynyt enkeli ovat edelleen suomalaisen popmusiikin klassikoita. Ja klassikoita, niin sanottuja ikivihreitä Yöltä tuli pitkällä taipaleella useita. Yksi suurimmista on tietenkin Rakkaus on lumivalkoinen.

Vain harvat yhtyeet ja artistit pystyvät kokoamaan keikkaohjelmistoonsa niin mittavan määrän tunnettuja kappaleita kuin Yö. Olli Lindholm jätti suomalaiseen kevyeen musiikkiin pysyvän jäljen, suuren määrän unohtumatonta musiikkia.

Olli Lindholm oli tuttu näky esiintyjänä Jyväskylässä ja Jämsässä. Kuvassa mies esiintyy Himoksen Iskelmä Festivaalilla. Kuva: Pekka Seppänen
 

Yötä ei ole enää ilman Olli Lindholmia. Vaikka Yön kokoonpano ehti liki 40 vuoden aikana useaan kertaan muuttua, Olli Lindholm pysyi yhtyeen keulakuvana vuodesta toiseen. Hän oli Yön todellinen johtaja. Päällikkö.

Sen päällikkyyden Lindholm tajusi itsessään vuosituhannen vaihteessa, kun hän alkoi miettiä elämänarvoja uudelleen ja kiersi viinapullon korkin lopullisesti kiinni.

– Viinanjuonnin kun lopetin, ymmärsin pystyväni olemaan kunnollinen orkesterinjohtaja ja työkunnan esimies. Silloin tajusin myös sen, että meillä bändissä demokratia oli kulkenut tiensä päähän. Vanhassa Yössä ei muuta vikaa ollut kuin se liika demokratia, Olli Lindholm totesi eräässä haastattelussaan.

Tämä päällikkyys tuli näyttävästi esiin joitakin vuosia myöhemmin, kun Lindholm antoi potkut basistilleen ja kitaristilleen. Basisti Jukka Lewis vei potkunsa oikeuteen saakka mutta hävisi oikeustaiston Lindholmille.

– Sellaisilla bändeillä, jotka vannovat kurittomuuden nimeen, tahtoo yleensä mennä vähän huonosti. Niin se vaan on, että ainoa asia, joka ohjautuu itsestään on epäjärjestys.

Tämänkin nuoruudessaan levyseppähitsaajaksi kouluttautunut Lindholm eräässä Karjalaisen haastattelussa sanoi.

Yöllä oli toki suvantohetkensä. Matkalle mahtuivat nousut ja laskut. Nousukausi on kuitenkin Yön kohdalla se mittavampi.

Yö on aina näihin päiviin saakka ollut yhtye, jolla keikkaa on riittänyt. Se on viimeiseen saakka kelvannut konserttiyleisölle, ravintoloihin, rockklubeihin ja tanssilavoille.

– Kai se on tämä meidän historiamme ja nämä kappaleemme. Tanssilavoilla käyvät sellaiset ihmiset, jotka ovat kasvaneet laulujemme mukana. Emme myöskään ole koskaan olleet ronkeleita esiintymispaikkojen suhteen, Olli Lindholm kertoi Karjalaisen haastattelussa.

Konserttien käytännöllisyyden Lindholm huomasi myös yleisön kannalta.

– Yleisö vanhenee meidän tavoin. Moni haluaa kuunnella meitä mieluummin seitsemän aikaan illalla konserttisaleissa kuin keskellä yötä ravintoloissa ja tanssilavoilla.

Sekin oli yksi Yön monista konserteista, kun kontiolahtelainen Heikki Tietäväinen tapasi viimeisen kerran ystävänsä Olli Lindholmin. Konsertti oli Joensuun Carelia-salissa viime marraskuussa.

– Silloin Olli oli vielä innoissaan järjestämässä Poriin Yön 40-vuotiskonserttia. Se olisi ollut kahden vuoden päästä, Tietäväinen kertoo.

Tietäväiselle uutinen Lindholmin kuolemasta oli yllätys.

– Hän oli elämänmyönteinen, mukava, määrätietoinen ja harrasti liikuntaa päivittäin. Joensuuhunkin kun hän tuli talviaikaan keikalle, hän halusi välttämättä päästä avantoon uimaan, Tietäväinen sanoo.

 

Tieto kuolemasta tuli suurena yllätyksenä myös Olli Lindholmin monivuotiselle ystävälle, rokkikirjailijalle ja Yön kiertuemanagerille Vesa Kontiaiselle.

– Tieto Ollin kuolemasta oli järkytys. Hän nyt oli viimeinen kaveri suomalaiselta rokkipuolelta, jolle odotin näin tapahtuvan. Hänen elämäntapansa olivat erittäin terveelliset. Terveellinen ruokavalio, avantouinnit, salitreenit ja lenkkeily, niin kyllä kaiken tämän jälkeen kuolema tuntuu käsittämättömältä.

Olli Lindholmia Kontiainen pitää parhaana mahdollisena työnantajana.

– Hän oli hyvä työnantaja koko organisaatiolle. Meillä oli hyvä olo töitä tehdessämme. Hän luotti meihin, oli sitten roudari, valomies tai soittaja. Olli oli mielestäni täyspäisin suomalainen poppari, jonka olen ikinä tavannut. Hänellä oli aina jalat maassa. Se minkä Olli lupasi, sen hän myös teki, Kontiainen sanoo.

LKS 20190212 Kukkakimppu ja muistokynttilöitä viime yönä kuolleen Yö-yhtyeen laulajan Olli Lindholmin muistolle Porin Kauppatorilla tiistai-iltana 12. helmikuuta 2019. Äkilliseen sairauskohtaukseen menehtynyt Yö-yhtyeen perustajajäsen ja solisti Olli Lindholm oli kuollessaan 54-vuotias. LEHTIKUVA / KALLE PARKKINEN Kuva: Kalle Parkkinen
 

Vaikka Lindholm asui Tampereella, Pori oli hänelle tärkeä paikkakunta jääkiekkoseura Ässiä myöten. Sinne Porin Kirjurinluodolle Lindholm halusi viedä Yön 40-vuotisjuhlakonsertinkin. Konsertti ainakin siinä muodossa, jollaisena Olli Lindholm sen kaavaili, jää pitämättä.

Lindholm ymmärsi myös musiikkibisneksen murroksen. Yökin kävi läpi äänilevyformaatit vinyyleistä suoratoistoon.

– Elämä jatkuu, ja minun täytyy selvitä kaikissa näissä muutoksissa. Täytyy hyväksyä tämä musiikin digitaalinenkin maailma. Ovat muutokset sitten mitä tahansa, niin kyllä se loppujen lopuksi esittäjästä riippumatta kaikkein yhdistävin asia on se musiikki.

Näin sanoi Olli Lindholm haastattelussa lokakuussa 2018.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tähtivalmentajansa kanssa ystävystynyt The Voice of Finland -menestyjä: "Vaikka Olli oli iso artisti, hän kohteli kaikkia tasavertaisesti"

Näin kollegat muistavat kuollutta Olli Lindholmia: "Ei tule enää Olli kahville – Pidin sinusta, senkin kaheli"

Nelonen: Olli Lindholmin kuolema näkyy The Voice of Finlandissa – jaksot esitetään, mukaan kunnianosoitus vainajalle

Kuopiolaiset näkivät Olli Lindholmin viimeisimpiä keikkoja Espanjassa: "Oli niin elinvoimainen, ettei voinut arvata tulevasta" – katso video

Arkistosta: Yön Olli: kaikki on jo tehty

Uusimmat

Kulttuuri

Kansainvälistä elokuvaa omin ehdoin ja omakustanteisesti – Suomalainen Saara Lamberg tekee uraa ohjaajana ja näyttelijänä Australiassa

Maailman tunnetuimpiin elokuvasäveltäjiin kuuluva Ennio Morricone on kuollut – "Yksi suurimmista kautta aikojen"

Linda Huhtinen keräsi ihmisten muistoja Juicesta Toisinajattelija-sitaattikokoelmaan: "Mukana on murheellisiakin sitaatteja, sillä ei Juicekaan ollut vain nokkela ja hauska"

Kirja-arvio: Joonas Konstigin uutuus on varma valinta historian ystäville

Atomirotta on noussut kuudessa vuodessa keikkabändien ykkösketjuun – "Ominta reviiriä ovat pienet ja hikiset klubit", sanoo Rane Raitsikka

Levyarvio: Maqiano-niminen laite tuo uniikin elementin Kari Ikosen levylle

Levyarvio: Virpi RäisäsenTrasparente on osin huikeaa kuunneltavaa, mutta kokonaisuutta vaivaa epätasaisuus

Dekkari näyttää, miten suomalaiset yhdistettiin talvisodan jälkeen väkisin toisinajattelijat hiljentämällä

John Legend ja Chick Corea vahvistaneet esiintymisensä ensi vuoden Pori Jazzeilla

”Taiteen tulisi olla kaikkien ulottuvilla, eikä tapahtumien pitäisi rajoittua pääkaupunkiseudulle.”

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.