Tämä mies asensi rakastetun Norppa-kameran paikoilleen: "Sitähän ei markkinoitu ollenkaan, ja silti se keräsi kaksi miljoonaa katsojaa"

Salaperäisyys. Se on Juha Taskisen mukaan syy, joka on saanut hänet seuraamaan Saimaan norppien elämää jo 37 vuoden ajan. Sitten on se toinen syy: uhanalaisuus.

– Ukkini Viktor Kärkkäinen oli norpanmetsästäjä, hän ampui 1940-luvulla hylkeitä. Tyttärenpoika metsästää toisella aseella ja tavalla, Taskinen sanoo.

Taskisen ja norpan ensimmäinen kohtaaminen oli vaikuttava sattuma. Eläintä oli kuvattu vähän, eikä vesillä paljon liikkunut Taskinenkaan ollut norppaa havainnut. Onneksi kaveri vinkkasi, missä sellaisen voisi nähdä.

– Kun näin norpan, oli kuin olisin nähnyt satuolennon. Heräsi ajatus kuvaamisesta ja siitä kaikki lähti. Tosin siinä meni vielä pari vuotta, että opin, miten toimia.

Saimaan arvioidusta 320 norpasta 200 on tunnistettu tietokantaan. Taskinen tunnistaa itse turkin kuvioista ja käytöksestä reilut 30 norppaa ja kuuttia, jotka hän on nimennyt.

Selänpesijä-niminen naaras on yksi ensimmäisistä, joihin Taskinen tutustui. Se on perhetarina kauneudessaan ja kauheudessaan.

– Se on synnyttänyt puolenkymmentä kuuttia siten, että olen seurannut niitä. Kevättalvella syntyi Ismo-kuutti, ja ne menivät juuri samoihin paikkoihin, jopa samaan kiven koloon, kuin 20 vuotta sitten, kun seurasin ensimmäistä kuuttia. Tarkat on reviirit.

Ihminen on yhä Saimaan norpan pahin vihollinen. Vaikka verkkokalastusta on rajoitettu, monet kuutit jäävät yhä verkkoihin kiinni ja menehtyvät. Niin kävi kolmelle Selänpesijän poikaselle, joiden elämää Taskinen seurasi.

– Se teki hirmu surulliseksi ja kiukkuiseksi. Kyllä siinä kyynel tuli. Mutta ei viha auta, vaan pitkäjänteinen valistus. Koko ajan on menty parempaan, ja norppien määrä on kasvanut selvästi.

Taskinen hymyilee, että norpat ovat nykyään koko kansan suosikkeja, mitä vahvisti äskettäin verkossa näytetty norppa-live. Taskinen on se kaveri, joka asensi kamerat hyvälle paikalle.

– Sitähän ei markkinoitu oikeastaan ollenkaan. Silti se keräsi kaksi miljoonaa katsojaa, Taskinen sanoo.

– Yleinen mielipide on, että Saimaan norppaa pitäisi suojella enemmän. Vesialueet ovat kuitenkin yksityisalueita, joten pieni porukka määrittelee uhanalaisen eläimen suojelusta.

Norppia, erityisesti kuutteja, Taskinen kuvaa leikkisiksi eläimiksi. Kuvaaminen tosin vaatii kärsivällisyyttä.

– Tämä ei ole hätäisten miesten hommaa. Voi mennä päiviä, ettei mitään tapahdu. Ja sitten tapahtuu paljon ja nopeasti.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.