Tänään vietetään Eino Leinon päivää - tästä kaikesta hänet muistetaan

Ruislinnun laulu korvissani, tähkäpäiden päällä täysi kuu; kesäyön on onni omanani, kaskisavuun laaksot verhouu... Näin alkaa Eino Leinon kuuluisa runo Nocturne.

Tänään keskiviikkona 6. heinäkuuta vietetään Eino Leinon päivää sekä runon ja suven päivää. Muistatko, kenestä on kyse? Mitä Leino sai aikaan? Mitä skandaaleja häneen liittyy? Keräsimme Leinosta kymmenen faktaa muistopäivän kunniaksi.

1. Eino Leino oli runoilija, kirjailija, toimittaja ja kääntäjä. Leino, oikealta nimeltään Armas Einar Leopold Lönnbohm, syntyi vuonna 1878 Paltamossa ja kuoli vain 47-vuotiaana vuonna 1926 Tuusulassa. Hänen syntymästään on kulunut tänään 138 vuotta.

2. Leino kirjoitti runoja pöytälaatikkoon jo 10-vuotiaana, julkaisi ensimmäisen runonsa 12-vuotiaana Hämeen Sanomissa ja suomensi J. L. Runebergin tuotantoa myöhemmin kouluaikanaan. Hän toimi myös koulun lehden päätoimittajana. Leino kävi koulunsa Kajaanissa, Oulussa ja Hämeenlinnassa.

3. Yliopisto-opintonsa Leino aloitti 16-vuotiaana Helsingissä, mutta pian hän siirtyi runoilijaksi ja toimittajaksi. Ensimmäisen runokokoelmansa hän julkaisi 18-vuotiaana vuonna 1896: Maaliskuun lauluja ja Tarina suuresta tammesta.

4. Kaksi vuotta myöhemmin 20-vuotias Leino perusti veljensä Kasimir Leinon kanssa kulttuuriaikakauslehden Nykyaika. Lehti ei kuitenkaan menestynyt.

5. 21-vuotiaana vuonna 1899 Leinosta tuli Päivälehden kulttuuriavustaja ja vuonna 1904 lehden seuraajan Helsingin Sanomien vakinainen teatterikriitikko. Iskuja sateli sinne tänne. Hän halusi uudistaa suomalaista kulttuurielämää, mutta kaikki eivät olleet samaa mieltä. Leinosta tuli julkisuuden henkilö. Myöhemmin, vuosina 1915–1918, hän oli Sunnuntai-lehden päätoimittaja.

6. Leino julkaisi yhteensä 32 runoteosta, 25 näytelmää, 25 proosateosta ja 16 käännöstä. Nuoruudessaan häntä innoittivat Kalevala ja suomalainen myyttinen runous. Monet onnittelu- ja muistosäkeet ovat juuri Leinon aivoista ja kädestä lähtöisin.

7. Leinon tunnetuimpina runoina pidetään Helkavirsiä ja etenkin Nocturnea. Monet pitävät Nocturnea erittäin kauniina, ja muun muassa Vesa-Matti Loiri on tehnyt siitä oman tulkintansa.

8. Leino voitti valtion kirjallisuuspalkinnon yhdeksän kertaa ja sai lopulta valtion eläkkeen.

9. Leino oli naimisissa kolme kertaa, ensin kielenkääntäjä Freya Schoultzin, sitten harpputaiteilija Aino Kajanuksen ja lopuksi pikaisesti nuoren Hanna Laitisen kanssa. Ensimmäisessä liitossaan Leino sai tyttären, Eya Helkan. Ensimmäisen avioliittonsa aikana Leinolla oli suhde runoilija L. Onervan (oik. Hilja Onerva Lehtinen) ja toisen liittonsa aikana kirjailija Aino Kallaksen kanssa. Suhteita pidettiin skandaaleina. Ystävyys Onervaan säilyi läpi elämän. Onerva kirjoitti Leinosta elämäkerran.

10. Leinon syntymäpäivä 6. heinäkuuta on ollut vakiintunut liputuspäivä vuodesta 1992. Kalenteriin se pääsi vuonna 1998.

Lähteet: Biografiakeskus, Helsingin yliopisto, Kainuun Eino Leino -seura

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.