"Tärkeintä on minimoida varustus ja maksimoida volyymi", sanoo Danko Jones

Kanadalainen rokkari Danko Jones määrittelee heti alkuun, mistä hänen nimeään kantavassa yhtyeessä on kysymys.

– Soitamme yksinkertaista hard rockia. Sitä olemme tehneet jo yli 20 vuoden ajan, Jones aloittaa.

– Joillakin bändeillä on tarve uudistua ja laajentaa soundiaan. Mutta se ei ole meidän juttumme.

Danko Jones on toiminut yhtyeenä vuodesta 1996. Bändin basistina on alusta lähtien soittanut John "JC" Calabrese, rumpalina on vuonna 2014 mukaan tullut Rich Knox.

Eräässä haastattelussa Jones kertoi, että arvasi yhtyeen edellisen kannuttajan kanssa tulevan ongelmia, koska tämä käytti rumpusetissään myös räkkitomia. Se on laulaja–kitaristin mukaan turha osa rumpusettiä – ja samalla koko yhtyettä.

– Olemme trio, koska sillä tavalla voimme kommunikoida sekä lavalla että studiossa nopeasti ja helposti. Koetamme pitää kaiken ylimääräisen minimissä, ja keskittyä musiikkiin, Jones kertoo puhelimessa.

– Rumpalin kannattaa soittaa ilman räkkitomia, koska rumpusetti näyttää paremmalta niin. Toki räkkitomien puuttuminen lisää soittajalle haastetta. Tärkeintä on kuitenkin minimoida varustus ja maksimoida volyymi.

 

Danko Jones esiintyy Kuopiossa tänään perjantaina järjestettävässä Lunta Ilosaaressa -tapahtumassa. Keikalla kuullaan Jonesin mukaan myös kappaleita yhtyeen tulevalta Wild Cat -albumilta, joka julkaistaan maaliskuun alussa.

Jones tyytyy kuvailemaan yhtyeen kahdeksatta studioalbumia kertomalla, että luvassa on "yksitoista kappaletta lisää sitä rockia, jota aina teemme". Esimakua levystä antaa ensimmäisenä singlena julkastu My Little RnR.

– Se on yksi suosikkiraitani levyltä, mutta ei kuitenkaan mikään albumin yleiskuva. Jokainen kappale kantaa itsessään.

 

Jones oli äskettäin mukana toisellakin äänitteellä, kun Iron Magazine -niminen yhtye julkaisi ensimmäisen maistiaisen tulevalta ep:ltään. Mielenkiintoiseksi kokoonpanon tekee se, että mukana ovat Danko Jones -yhtyeestä Jones ja basisti Calbrese, ja toisen puolikkaan bändistä muodostavat muun muassa Circlessä vaikuttava Jussi Lehtisalo ja Aavikostakin tuttu Tomi Leppänen.

– Ihastuin Jussin musiikkiin vuosia sitten ja sain hänen sähköpostiosoitteensa. Lähettelimme toisillemme viestejä ja pari vuotta sitten tapasimme Porissa. Hänellä oli biisejä, joista puuttui laulu, ja minä lupauduin laulamaan. Samalla JC tuli bassoon ja syntyi bändi, Jones kertaa kanadalais–suomalaisen yhtyeen syntyä.

– Ihmiset ovat ottaneet todella hyvin vastaan musiikkimme, ja olemme puhuneet lp:nkin tekemisestä. Olen jo nyt todella onnellinen, että sain tehdä Jussin kanssa musiikkia, ja kaikki ylimääräinen on lisäkuorrutusta kakkuun.

Soittaako Iron Magazine joskus livenä?

– Ehkä. Mutta en tiedä, milloin.

 

Puhelinkeskustelun aikana Jones paljastuu musiikkifaniksi. Mies on toiminut radiojuontajana ja hänellä on oma podcast-lähetys, jossa vieraina on usein muusikoita. Lisäksi Jones on kirjoittanut yli kymmenen vuoden ajan musiikkiaiheisia kolumneja eri lehtiin.

– Tietenkin olen musiikkifani, siitähän kaikki on saanut alkunsakin. Toki välillä musiikistakin saa tarpeekseen. Elämä kiertueella on nopeaa ja hullua. Siksi pidän kotona siitä, että saan olla paikallani, Jones kertoo.

Musiikin lisäksi Jonesin elämään kuuluu tällä hetkellä kirjaprojekti. Loppusuoralla olevaan kirjaan on koottu Jonesin lehtiin ja verkkojulkaisuihin kirjoittamia kolumneja. Oman säväyksensä kirjalle antavat lukuisat kuvitukset, joita on ollut tekemässä muun muassa Danzigissa ja Misfitsissä soittanut Eerie Von ja Valient Thorr -yhtyeen Valient Himself.

Mukana on myös Guns 'N Roses -basisti Duff McKaganin kirjoittama esipuhe.

 

Danko Jonesin musiikkia on kuultu monissa yhteyksissä. Bändin Gonna be a Fight Tonight valittiin showpainiliitto WWE:n Royal Rumble 2015 -tapahtuman viralliseksi teemakappaleeksi. Se takasi yhtyeen musiikille miljoonayleisön.

Jones tunnustautuu showpainin ystäväksi.

– Olen erityisesti vanhan koulukunnan kannattaja. En seuraa lajia enää, mutta tykkäsin 1980–1990-lukujen hommasta, kun mukana olivat muun muassa "Rowdy" Roddy Piper, Rig Flair ja Road Warriors. Silloin homma oli vielä hullua ja villiä.

Omaksi suosikikseen Jones nostaa Piperin, koska tämä paitsi peloton ottelija, myös karismaattinen esiintyjä. Muusikko myöntää, että showpaini on vaikuttanut häneen muusikkona.

– Rockissa ja painissa on paljon samaa. Kummassakin mennään täysillä.

 

Lunta Ilosaaressa -tapahtuma tänään Kuopio-hallissa. Esiintymässä ovat myös Disco Ensemble, Backyard Babies (SWE), Olavi Uusivirta, Pariisin Kevät ja Hardcore Superstar (SWE).

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.